23. května 2013

Tiskové prohlášení k situaci na pražském magistrátu

Dnes jsme byli svědky začátku fungování koalice TOP 09, ČSSD a KSČM na pražském magistrátu. Tato koalice je předzvěstí toho, co se může na české politické scéně odehrát po parlamentních volbách v roce 2014.

Já jsem na podzim 2011 vyhodil kmotry z pražské radnice oknem, dnes se sem vrátili předními dveřmi a červený koberec jim rozvinula TOP 09.

Dnes TOP 09 utvořila koalici s ČSSD v čele s pány Hulínským, Pochem a Březinou, přestože se v minulosti na jejich adresu vyjadřovala velice negativně.

Tito pánové jsou dobře známi styky s pražským podsvětím a klientelistickými strukturami. Nebudu zde rozebírat jejich jednotlivé aféry. Každý člověk si je může vyhledat na internetu.

TOP 09 v roce 2010 zvítězila ve volbách s protikmotrovskou rétorikou. Dnes se jasně ukázalo, že šlo pouze o marketingový trik, který nemá oporu v realitě.

Rád bych v tuto chvíli připomenul, že bývalý zastupitel za ČSSD Jiří Dienstbier odstoupil ze Zastupitelstva hl. m. Prahy a jako důvod svého odstoupení uvedl, že nechce být v Klubu zastupitelů ČSSD s korupčníky a kmotry. TOP 09 dnes tyto své struktury v ČSSD legitimizovala a otevřeně se s nimi spojila.

Otcem této nové koalice na pražském magistrátu je Miroslav Kalousek a jejím kmotrem Karel Schwarzenberg. K jejich otcovství a kmotrovství jím tímto gratuluji.

Zřetelně se ukázalo, že všechny důvody uváděné TOP 09 byly zástupné a šlo jim o jedinou odstranit své politické konkurenty na pravici. Jsem přesvědčen, že Pražané tomu rozumí a odmění za tento krok TOP 09 v parlamentních, komunálních a senátních volbách v příštím roce. Osobně ve mně není žádná hořkost, nejde nám o primátorský řetěz, ale o princip. Demokratické rozhodnutí zastupitelů přijímám a ODS je připravena pracovat pro Pražany v opozici.

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

předseda regionálního sdružení