11. dubna 2023

Rádio ZET: Kdyby po 24. únoru 2022 nevládla vláda Petra Fialy, tak celá reakce Evropy na ukrajinskou krizi mohla být úplně jiná

(Radio ZET) „Chtěl jsem říct jednu větu, která nezaznívá dostatečně často. Kdyby v České republice po 24. únoru 2022 nevládla vláda Petra Fialy, kdyby tady zůstal ještě nějaký Zemanovsko-Babišovský kabinet, tak celá reakce Evropy na ukrajinskou krizi mohla být úplně jiná. Morawiecký jako Polák mohl zůstat úplně sám. Víme moc dobře, jak dlouho váhali Němci, Francouzi, a to nemluvím o státech jako Itálie nebo Španělsko. Prostě to, že tu byla vláda, která jasně a okamžitě řekla, že se jedná o bezprecedentní útok na svého souseda, díky tomu se připojili Slováci a díky tomu jsme spolu s Pobaltím dokázali Evropu otočit,“ říká poslanec Marek Benda, který byl hostem Interview Martina Kováře na Rádiu ZET.

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na Rádiu ZET.

Marek Benda se také vyjádřil ke vzniku pražské koalice. „Nebylo to jednoduché, ještě když jsme do toho viděli výstupy paní Marvanové Kordové, která v tom nadělala ještě větší binec. Nejdřív něco slíbila, pak to odmítla dodržet a odmítne zvolit vlastního lídra kandidátky primátorem. To se mi zdá mimořádně absurdní,“ dodal Benda. Podle něho je ve světě rozložení sil takzvaných progresivistů ještě dramatičtější. „Téměř ve všech světových městech vládnou progresivisté úplně bez kontroly – když se podíváme na Berlín, na Vídeň. A to, že se zde podařilo dosáhnout stavu, že máme konzervativního primátora, je spíše výjimka,“ zakončuje Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha