17. března 2021

Snažím se, aby volby proběhly v řádném termínu a podle zákona, ostatní nic nepřinesli, jen honí politické body

(www.ods.cz) Komentář Marka Bendy k projednávání volebního zákona

Marek Benda: „Po vyslechnutí všech stran ve Sněmovně a s vědomím, že se senátoři dušovali, že nebudou do volebního systému v PSP příliš zasahovat, jsem se pokusil navrhnout kompromis, který má šanci získat dostatek hlasů ve Sněmovně. Obsahuje všechny klíčové parametry. Česká republika bude nadále volebně rozdělena na 14 krajů, volební kvorum pro koalice bude 8 a 11 % a mandáty se budou prioritně přidělovat v regionech podle metody Imperiali +2. Jediný problém, který zůstal, je otázka přidělování mandátů ve II. skrutiniu. Můj návrh zněl, aby strany určily regiony, kterým připadnou zbývající mandáty. Znovu opakuji, že jde o regiony, nikoliv konkrétní kandidáty. Pokud se strany rozhodnou regiony neurčit, připadnou mandáty těm krajům, které mají největší počty zbytkových hlasů. Jde nám primárně o propojení regionů s celostátní politikou, které je v ČR tradiční a dlouhodobě funguje. Žádný jiný hlasovatelný model dnes nebyl předložen. Já se snažím, aby volby mohly v řádném termínu a podle zákona proběhnout, ostatní subjekty jen honí politické body.“

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR