23. dubna 2020

ODS: Soud potvrdil, že vláda jedná chaoticky a nezákonně. Lidé musejí mít právní jistotu i v nouzovém stavu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté považují rozhodnutí pražského městského soudu za potvrzení vládní neschopnosti a chaosu, je podle nich nepochopitelné, že vláda postupovala navzdory právu. Podle ODS musejí mít lidé i v nouzovém stavu právní jistotu.

„Rozhodnutí soudu je jen smutným potvrzením vládní neschopnosti a chaosu, kterými ohrožuje osudy lidí i prosperitu země. Soud potvrdil naše obavy, že vláda postupovala nezákonně, když najednou přestala rozhodovat podle zákona o krizovém řízení a postupovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Vláda jedná v krizi nejen zmateně, ale i protiprávně. Lidé musejí mít i v nouzovém stavu právní jistotu a ochranu. Je dobře, že jim ji soud svým rozhodnutím vrací,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

„Soud potvrdil to, co jsme říkali už před více než třemi týdny – tedy, že převod rozhodování o omezení volného pohybu aj. pod ministerstvo zdravotnictví je nezákonný. Doteď považuji za nepochopitelné, že ministři nepostupovali podle práva, ale spíše právu navzdory. Je nyní na vládě, aby vrátila svoje rozhodování do právního režimu a rozhodla, jak bude dál postupovat,“ říká předseda ústavně právního výboru Marek Benda.