10. února 2016

Kupředu zelená

Staré dogma padá, ODS koketuje s podporou ekologie. Vyčlenila na to ambasadora

Když Alexander Bell před 140 lety vynalezl telefon, znamenalo to revoluci v komunikaci. Byl to vlastně tak trochu ekologický vynález. Kvůli doručování zpráv nebylo třeba produkovat žádné zplodiny. Postupně ožívající ODS prochází podobnou revolucí v roce 2016. Jedna z největších mladých nadějí strany, osmadvacetiletý Čechoital Alexander Bellu, otáčí modré konzervativce na cestu, kterou po celou dobu své existence proklínali. Místostarosta pražského Žižkova vnáší do stranické debaty zelená témata. Poprvé ve své 25leté historii se tak ODS začíná zajímat o energeticky šetrné budovy, snížení smogu ve městech nebo podporu elektromobilů.


Ano, řeč je skutečně o Občanské demokratické straně, která ještě v programu z roku 2014 požaduje "vlastní emisní limity pro průmyslové podniky, které nesníží konkurenceschopnost České republiky", volá po oslabení ekologů při schvalování dopravních staveb nebo vyzdvihuje absolutní svobodu v kácení stromů. Fanoušek nových ekologických technologií Bellu však tvrdí, že jeho "zelená politika" je trochu odlišná od zásad ekologických aktivistů. Přesto jen fakt, že se v ODS o podobných tématech začíná bez hysterie diskutovat, je pozoruhodná novinka.


Bellu loni vymyslel projekt "chytré město", který chce uskutečnit nejprve ve svém domovském Žižkově a v případě úspěchu rozšířit na celou Prahu, k čemuž mu ambice rozhodně nechybějí. V rámci projektu plánuje například inteligentní řízení dopravy, které umožní plynulejší průjezd automobilů městem tak, aby se snížilo množství zplodin v ulicích. Chce podpořit také stavby ekologicky šetrných budov, s nimiž počítá i evropská směrnice o pasivních domech. Z hlediska energie a vody soběstačnější budovy jsou však mnohem dražší než klasické stavby. Na druhé straně dokážou snížit výdaje za provoz na minimum. Bellu jde ale ještě dál. Hovoří dokonce o instalaci takzvaných chytrých veřejných lamp, které se samy zapínají při stmívání a zhasínají při rozednívání. Šetří tak elektrickou energii. Mladý ekologický konzervativec sní též o podpoře elektromobilů, které ho doslova nadchly. Přál by si výstavbu dobíjecích stanic pro ekologická vozidla podobně jako například v nizozemském Amsterdamu. Právě tato metropole nebo třeba australské Melbourne, španělská Barcelona nebo švédský Stockholm přijaly v minulých letech koncepci takzvaných chytrých měst. Jejím hlavním poselstvím je především podpora nových technologií a ekologických řešení ve fungování velkých metropolí. Bellu chce Prahu k těmto "zeleným pionýrům" přiblížit.

Ministr chytrých měst

"Nikdo se tomu v ODS ani v české politice dosud příliš nevěnoval, proto jsem se toho chopil. Šel jsem za naším panem předsedou, profesorem Fialou, a říkám mu: Mám tady takový nápad a chtěl bych to pro ODS dělat. Panu profesorovi se to líbilo," vypráví Bellu o loňské návštěvě v kanceláři svého stranického šéfa. Dostal na projekt "chytré město" od strany mandát, a byl dokonce jmenován stranickým ambasadorem pro tuto tematiku. V budoucnu není ani vyloučeno, že by se Bellu stal členem stínové vlády ODS, takzvaného týmu expertů, z nichž každý má ve své gesci jedno stínové ministerstvo. Mladý průkopník zelených řešení by se tak v ODS patrně stal "ministrem chytrých měst".
Co se stalo s partají, která ještě nedávno slibovala hospodářský pokrok bez ústupků přírodě? Uzdu povolil hlavně Petr Fiala. Je historicky prvním šéfem ODS, který nebrání většímu akcentu na ekologii. "Současná ODS je moderní pravicová strana, která klade důraz na řadu témat, která s námi nebyla v minulosti spojována. Chytrý přístup k životnímu prostředí a obecně k prostředí kolem nás je určitě směrem, kterým naše politika půjde," vysvětluje Fiala.

Více čtěte v týdeníku EURO. 

Bc. Alexander Bellu

předseda oblastního sdružení