24. února 2022

Pražská ODS: Kvůli asociální a diskriminační politice radního Zábranského se Pražané bojí o střechu nad hlavou

(www.ods.cz/region.prazsky) Adam Zábranský, pražský radní pro bydlení a transparentnost za Pirátskou stranu se v médiích rád chlubí, co všechno dělá pro to, aby Pražané měli dostupné bydlení. Realita je ale opačná. Kvůli nové strategii magistrátu musí nájemci místo smlouvy na dobu neurčitou každé dva roky čekat na posouzení, zda a za kolik budou moci v bytě bydlet. Svou asociální politikou radní Zábranský mnoho lidí vhání do nejistoty, zda vůbec budou mít střechu nad hlavou, nebo jestli si ho budou moci dovolit. Dostávám desítky proseb o pomoc od zoufalých Pražanů.

Prosby a stížnosti od občanů probíhají ve dvou rovinách. Tou první jsou stížnosti na nepořádek, hluk a obavy o vlastní bezpečnost či o bezpečnost svých dětí od lidí, kterým radní Zábranský nastěhoval do domů nepřizpůsobivé občany. Lidé, kteří léta žili v klidném a příjemném prostředí, jsou najednou naprosto v šoku z toho, že jim Magistrát nastěhoval do domu narkomany či nájemníky bez základních sociálních návyků.

„Jsou to opravdu desítky až stovky zoufalých reakcí od lidí, kterým pan Zábranský svým počínáním bere tu nejzákladnější jistotu, jistotu střechy nad hlavou. Zcela oprávněně se mě ptají, jak je možné, že v bytech, které by mohly sloužit například mladým rodinám s dětmi, jsou na náklady města ubytováni lidé, kteří nerespektují ani ty nejzákladnější pravidla občanského soužití. Ani pan Zábranský, ani nikdo z pražské vládnoucí koalice se jejich stížnostmi nezabývá a nemluví s nimi. Ti lidé jsou opravdu zoufalí a nevědí si rady,“ říká Alexandra Udženija.

Tou druhou skupinou jsou lidé, kteří léta bydlí v městských bytech, platí řádně a včas nájemné, a přesto jsou kvůli radnímu Adamovi Zábranskému v nejistotě, zda jim město prodlouží nájemní smlouvu a kolik vlastně budou za nájem platit.

„Pan Zábranský se v rámci svého sociálního inženýrství rozhodl, že musí nájemníci každé dva roky dokládat své příjmy a podle toho jim stanoví výši nájmu, či případně neprodlouží nájemní smlouvu.  A navíc se to týká i Pražanů, kteří pracují v profesích, které naše hlavní město zoufale potřebuje. Třeba nedávno se na mě obrátila jedna zdravotní sestřička z pražské nemocnice, která po dobu pandemie koronaviru doslova dnem i nocí pracovala na covidovém oddělení. Za to dostala od vlády příplatek v řádech několika tisíc korun. Jedná se o matku samoživitelku, která se po smrti svého partnera sama stará o jejich dospívajícího syna. Od magistrátu se za svou obětavou práci ale dočkala razantního zvýšení nájemného. Když se na tuto skutečnost došla zeptat na bytový odbor, bylo jí úředníky sděleno, že je to nová strategie pražského magistrátu a že nájemné jí bylo zvýšeno právě s ohledem na její příjmy. Bylo jí také řečeno, že tyto příjmy bude dokládat každé dva roky a na základě toho bude bytová rada rozhodovat, zda jí a jejímu synovi bude nájemní smlouva vůbec prodloužena.“ dodává Alexandra Udženija.

Tuto praxi Adama Zábranského považuji za naprosto nepřijatelnou. Není možné, aby město trestalo lidi za to, že řádně pracují a zvýhodňovalo nepřizpůsobivé občany na úkor lidí, kteří svou profesí přináší Pražanům každodenní užitek. Rovněž nepřijatelné je sociální inženýrství současné pirátské koalice, kdy zkoumá, kolik si lidé vydělají peněz a podle toho jim určuje výši nájmu. Město musí mít nastaveny rovné podmínky pro všechny.

Foto Praha.eu