9. května 2022

Mým heslem vždy bylo, že nejdůležitější je poctivá práce pro město

(Metro) Pražské komunální volby, do kterých zbývá necelý půlrok, se kvapem blíží. ODS před časem oznámila, že do nich koaliční uskupení SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) povede exprimátor z řad členů této politické strany Bohuslav Svoboda. Osmasedmdesátiletý lékař a dosavadní zastupitel, který zastával funkci primátora již v letech 2010 až 2013, se na tomto postu dříve potýkal s řadou problémů. Kauza Opencard, jež tehdy zůstala po předchozím vedení Prahy, ho dokonce přivedla až před soud. V březnu ho poslanci kvůli případu vydali k trestnímu stíhání, o které také sám požádal s tím, že chce mít čistý štít. „Voličům a všem Pražanům nabízím po letech stagnace a nejrůznějších experimentů profesionální řízení města, které posune Prahu dopředu,“ říká pro deník Metro Svoboda.

Pokud by se vám po volbách podařilo dostat do vedení města, stal byste se prvním pražským staronovým primátorem. Je vůbec možné udržet nějakou kontinuitu s minulým obdobím, kdy jste post primátora zastával?

V týmu lidí, který za koalici SPOLU kandiduje, jsou zkušení lidé a odborníci, kteří napraví v lepším případě nicnedělání, v horším často nepochopitelné excesy Pirátů a Prahy Sobě – ať už se týkají řešení dopravy, nebo bytové výstavby. To chceme ve SPOLU změnit. Pokud jde o kontinuitu, tak je určitě na co navazovat. I dnes můžeme vidět, že projekty, které jsem jako primátor zařídil, například čistička odpadních vod, kterou jsem v Bruselu vyjednal a začala se stavět za našeho vedení, se dokončuje až dnes. Byť stále není hotová. Mým heslem totiž vždy bylo, že nejdůležitější je poctivá práce pro město. A i když se od doby, co jsem byl primátorem, některé věci změnily, skutečnost, že voliči raději ocení poctivou práci místo planých slibů, platí stále.

Našel byste něco, za co byste současnou pražskou vládní koalici pochválil? Přece jen jsou její součástí i vaši aktuální partneři z koalice SPOLU, takže jen kritika z vaší strany jistě nepadne.

Určitě. V městské radě dobrou práci odvádí Hana Kordová Marvanová a TOP 09 tam má také své zástupce. Například díky Janu Chabrovi se podařila celá řada kroků, které vedly k tomu, že městský majetek je efektivněji využíván. Práce našich partnerů byla ale bohužel často zastíněná situacemi, kdy se rozhodovalo za podivných a nevyjasněných okolností, a mnohými problémy, které šly na vrub Pirátům a Prahy Sobě. Ostatně na nesoulad ve vedení města kolegové upozorňují dlouhodobě.

V jakých ohledech už teď určitě víte, že bude potřeba postupovat jinak, než jak doteď činí současné vedení města?

Na rozdíl od současné koalice budeme pracovat jako jeden tým a problémy opravdu řešit, a nejen další vytvářet a dělat Pražanům ze života peklo. V tom máme výhodu v rámci SPOLU. Už dopředu jsme domluvení na programu a od první chvíle můžeme začít pracovat na tom, abychom mohli být na naše město znovu hrdí.

Napadají vás příklady konkrétních projektů nebo rozhodnutí?

Naší prioritou, stejně jako současné vlády, bude dostavba Pražského okruhu, současně zahájíme opravy pražských mostů a budeme koordinovat veškeré opravy silnic a uzavírky, aby se z Prahy opět nestalo jedno parkoviště. Začneme řešit nedostupnost bydlení a ne jen o něm mluvit. Zkrátka budeme Prahu lépe spravovat.

Bavme se konkrétně. Kdybyste měl ukázat na největší problémy, se kterými se Praha musí potýkat, které byste vybral?

Byl bych rád, kdyby byla v Praze situace, že největší starostí bude výběr jména pro luskouna a záchody zdarma v restauracích. Ale řešit takové věci v situaci, kdy běžný Pražan není schopný sehnat vlastní bydlení a rozvézt děti do škol a dostat se do práce bez toho, aniž by stál v koloně, je ukázkou toho, jak přemýšlí současná radnice a proč Praha nevzkvétá. Přitom podle mého musí každý vědět, že nejde rozkopat Koněvovu ulici a přístupové ulice k ní. Že když uzavřete nábřeží a nemáte objízdné trasy, tak vám půl Prahy nepojede. To nejsou žádné složité úvahy, ale realita, kterou chceme změnit. Praha musí být přívětivá jak pro řidiče, tak pro cyklisty a chodce, jako každá moderní evropská metropole. Tím jsem vám nejen shrnul největší problémy, se kterými se Praha musí vypořádat, ale také hlavní pilíře programu SPOLU.

Jak by měla podle vás vypadat vysněná magistrátní koalice, pokud od voličů dostanete mandát k vyjednávání?

Byl bych rád, kdybychom vyhráli tak, že nebude možné nás obejít a že budeme schopni sestavit městskou radu a převzít okamžitou odpovědnost za vládu v Praze. Umím si představit variantu, že by koalice SPOLU po volbách vytvořila městkou radu s hnutím STAN. V zásadě by to kopírovalo půdorys již existující a úspěšné vlády naší republiky.

Pokud si představíte město teď a za čtyři roky, co všechno by se za nastávající volební období mělo udělat? Jaké jsou v takovém případě vaše hlavní priority?

Přál bych si, aby byla Praha znovu městem, na které budou hrdí nejen Pražané, ale i všichni z České republiky. Jsem si vědom toho, že bude velmi náročné napravit chyby současného vedení a vrátit Praze její lesk. Ale právě díky tomu, že máme koalici postavenou takto dopředu, máme tu možnost vyprecizovat řešení, které Praha potřebuje, tak, že budeme moci hned první den začít pracovat. Už nyní víme, jak začneme řešit situaci s dopravou a nedostupným bydlením a digitalizací. I proto věřím, že se nám v koalici podaří.

(Autor: Filip Jaroševský)
 

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR