9. července 2021

Události, komentáře: Vývoj pandemie v Česku a ve světě

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A vedle mě sedí další hosté, Julius Špičák z hnutí ANO, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví. Dobrý večer.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Taktéž místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví
Bohuslav Svoboda z ODS. Dobrý večer i vám.

Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A na dálku do Kolína zdravíme předsedu hnutí STAN Víta Rakušana. Dobrý večer.

Hezký večer z Kolína.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Špičáku, my jsme se tady viděli před několika dny, a vy jste mi řekl, že vás delta neděsí, že jste v klidu, jenže pan premiér říká, že jeden nakažený s deltou nakazí 8 jiných lidí, pořád vás to neznervózňuje?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já musím říci, jsou 2 věci, jednak ta míra tedy té nakažlivosti, která je nepopiratelně tedy vyšší, vidíme ty údaje, vnímáme údaje samozřejmě z jiných zemí, na druhou stranu, tedy například v té Velké Británii známe ty údaje, nestoupá počet hospitalizovaných, nestoupá počet zemřelých, takže mutace budou, může dojít k dalším tedy vzplanutím, toto je jedno z nich, ale naštěstí zatím se to neprojevuje na té zvýšené nemocnosti.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Přesto ale přitvrzujeme, pokud jde o ta jednotlivá opatření, řekněte mi upřímně, vy se v nich vyznáte, když vám třeba zavolá nějaký příbuzný nebo známý, že chce poradit, že si neví rady, vy je všechna znáte?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Patrně ne, ale nemyslím, že to je snad nutné tedy, a je to samozřejmě terén, který je velmi pohyblivý. Takže já myslím, že jsou určité principy a ty jsou asi celkem všem tedy zjevné.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Svobodo, vás ten vývoj nebo delta znervózňuje? Bojíte se něčeho?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Delta mě vlastně neznervózňuje, protože to, že přijde nějaká delta, bylo epidemiologicky víceméně jasné. Koronavirus patří k virům, který má tendenci mutovat, a samozřejmě ty mutace jsou většinou k agresivnější variantě, to znamená, že ty koronaviry se navzájem vytlačují. Čili v tom není nic překvapivého. To, co mě na tom nejvíc vadí, že jsme nedokázali na to zareagovat správně a vstřícně, abychom očkovali ještě intenzivněji, než očkujeme, abychom nepromeškali ten čas na začátku, abychom nebyli ve stavu, že máme dneska proočkováno dvěma vakcínami zhruba 33, řeknu víc, procent lidí a potřebujeme jednou tolik, potřebujeme 75 %, aby to mělo smysl.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A bojíte se, že třeba delta bude rychlejší? Já jsem někde četla o závodu delty s očkováním. Tak kdo to vyhraje?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
To vyhraje očkování, když dokážeme skutečně proočkovat těch 75 %, čím víc tím líp, ale 75 % řekněme, že je dolní hladina, tak to vyhraje to očkování. Protože ten virus musí mít prostor, do kterého se dostává, když ten prostor nemá, tak on ztrácí možnost se množit. Ale teď je ve fázi, kdy se mu ten prostor zúžil, trošičku, 30 procenty oočkovanými, a v tom okamžiku je málo těch pacientů, které může nakazit a tam začne boj mezi těmi typy toho koronaviru a vyhrávají ty horší, a proto se množí ty, ať se jim říká delta nebo indická varianta nebo jihoamerická, to je úplně jedno, ale to je prostě logické, je to známé z epidemiologie, to se ví tohle. Čili když my máme nedostatečně oočkováno, vytvořili jsme prostor pro to, aby se tyto horší varianty prosazovaly, prostě oni ten boj vyhrají. To jsou velmi zajímavé věci, například to, jak bojují rodiče proti rouškám u dětí, vlastně je jako chybná úvaha, ty děti mají celou řadu rinofaringiálních infekcí klasických, a ty jsou tak schopné, že vlastně brání tomu, aby se promořil koronavirus čili ony, když dýchají do těch roušek, tak se jim ta klasická dětská infekce těch dýchacích cest zvětší a ten koronavirus tam nemůže, je to možná jeden z důvodů, proč u těch dětí ta infekce zatím byla menší, ale je možné, že ty nové mutované koronaviry už tu překážku těch klasických nasálních infekcí dokážou překonat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, a co vy, máte obavy, anebo jste úplně klidný?

Vít RAKUŠAN, poslanec a předseda hnutí /STAN/:
Klidný v žádném případě nejsem. Myslím si, že klidem až přespřílišným jsme si všichni, ať se jednalo o vládu nebo opozici, prošli minulé léto a největším hříchem je opakovat stejné chyby. Loni jsme byli přespříliš klidní, vláda nevyslyšela varování odborníků k tomu, aby v září přišla s nějakými opatřeními, která by měla smysl, odvrátila tedy tu říjnovou vlnu, jaké byly důvody, jestli politické nebo prostě jakási bohorovnost, která vycházela z laického přesvědčení, že všechno už bude dobré, to už je teď těžké soudit. Nicméně musíme být připraveni, musíme každopádně, a to souhlasím s panem kolegou Svobodou, motivovat co největší počet lidí k tomu, aby se skutečně nechali proočkovat, v těch rizikových kategoriích, ale i v těch kategoriích, které už se teď k očkovací látce dostanou, protože to je cesta, aby ta podzimní opatření nemusela přijít v takové vážnosti, jak jsme tomu byli svědky někdy loni v říjnu a v listopadu a zároveň, a to já jako bývalý pedagog považuju za zcela stěžejní, aby ten příští školní rok, aby návrat dětí v září do škol proběhl normálně, co nejnormálněji, ale je potřeba jedna důležitá věc, aby se vláda připravovala, aby nepřicházela pouze s jednotlivými opatřeními teď v létě, ale aby skutečně byla schopna předložit, jakým způsobem se bude bránit v září, například jakým způsobem bude testovat žáky, aby ta očkovací strategie pro návrat žáků do škol nebyla předložena zase několik dní před nástupem, a školy nebyly v tom ohromném presu a spěchu, kde si sehnat testy. Ale aby už teď bylo řečeno, že se bude jednat o kvalitní PCR testy, nikoliv jenom antigeny. Aby už teď byly firmy opět motivovány, třeba i finančně k tomu, aby neustávaly s testováním svých zaměstnanců. Abychom neztratili tu přirozenou obezřetnost, která tady je. Samozřejmě ten návrat k normálnímu životu jsme všichni uvítali, samozřejmě si chceme užít léta, ale ta obezřetnost je na místě. Ale podporuju všechny předchozí řečníky, základem je skutečně očkování a tady nevidím žádnou velkou vládní kampaň, která třeba na Slovensku zafungovala velmi dobře. Nevidím tady boj s dezinformacemi, opět, Slovensko nám v tomto může být příkladem. Tedy boj s těmi dezinformacemi, které šíří absolutní nesmysly o očkování. A samozřejmě i kultivovanou cestu vysvětlování, jak třeba předvedla onehdá Česká televize ústy Daniela Stacha, tak něco takového by měla organizovat samozřejmě i vláda jako taková.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Špičáku, zazněla tady nějaká kritika na vládu, vy jste tady za hnutí ANO, co mi na to řeknete?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já musím říci, že tak byl tady například příměr tedy ke Slovensku, tak na Slovensku je ještě méně proočkovaných než tady v Čechách. Takže nevím, jaká byla tedy účinnost tedy té kampaně, dalo by se říci, čím více na východ, tím větší odpor k očkování. Takže největší odpor k vakcinaci na východ, kam dohlédneme je tedy v Rusku, například. Takže skutečně, ale ano, s čím zcela souhlasím je, musí se dostat té vakcinaci co největšímu procentu lidí a teď tedy pozor, to 70 je skutečně ta dolní hranice, jak řekl tady docent Svoboda, ale my těch 70 % normálním způsobem prostě nedosáhneme. Takže my musíme skutečně hledat mechanismy, pobídkové mechanismy, uvažuje se i o povinném očkování, my musíme tuto diskusi připustit, protože prostě těch 70 % je to absolutně nejnižší hladina jakési zvažované definované kolektivní imunity. Takže na to se skutečně musíme tedy soustředit. Takže dnes není tady problém s rychlostí vakcinace, ten rozdíl mezi námi a ostatními státy je v podstatě ve dnech, když to promítnu do nějaké časové osy, ale s tím, jak definitivně k té vakcinaci dostat tedy co největší procento té populace.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Padlo tady povinné očkování, pane Svobodo, ano nebo ne?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Povinné očkování samozřejmě je jedna z cest, kterou jistě dobře můžou volit v Rusku, já bych tady skutečně dával přednost tomu kdybychom dokázali naše občany přesvědčit o tom, že se očkovat mají nechat, to je to.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A myslíte, že to ještě jde?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Když bude vláda pokračovat tak, jak pokračuje, tak se to nikdy nepodaří.

Co byste udělal vy?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ta otázka je, prostě to už mělo dávno běžet, ty diskuse, které jsou tady měly na toto téma být naprosto jednoznačné, ta prezentace všech těch komplikací, které tam jsou, prostě musí být naprosto otevřená a čistá, ti lidé musí vědět, co to znamená prodělat covid. Ale ne, že tam budeme pořád říkat, ale on je to lehký průběh, my dneska víme, že po zhruba třech měsících přicházejí komplikace, přicházejí selhání jater, přichází komplikace kostní, svalové, jsou lidi, kteří se vlastně půl roku od té infekce vlastně stále ještě nejsou schopni normálního života. To všecko musíme říkat, protože když se očkovalo proti neštovicím, tak ti lidé taky byli velmi významně proti, až v okamžiku, kdy zjistili, že ty děti potom neumírají, a že ti, co to neprodělali, tak nemají poďobaný obličej jako měli všichni ti, co ty neštovice měli, tak na to šli. A jak to udělat, jestli máme udělat třeba to, že tady vznikne nějaká soutěž těch, co jsou očkovaní a že každý měsíc bude vylosován někdo, kdo byl očkován oběma dávkami a vyhraje nějakou prémii, já nevím. To všecko je potřeba tyto věci zvažovat, a říci si, ano, a na konci této cesty je možnost povinnosti, ale ta skutečně by měla nastat až v okamžiku, kdy ta situace bude taková, že jiné řešení mít nemáme, nemůžeme mít. Je to prostě emergentní systém, o kterém můžeme hovořit, ale nemůžeme o něm hovořit tak, že to je věc, kterou uděláme v této fázi. V okamžiku, kdy nám selže to, jako nám to selhalo předtím, tak k tomu budeme nuceni, celá ta situace se změnila trošičku v tom, že ti staří lidé jsou nejvíc oočkovaní, čili to riziko těch starých lidí jsme trošičku odtlačili, tam v té skupině nad 80 je oočkováno 85 % nebo 86 %, ale teď nastanou ty děti, my teď máme možnost očkovat do dvanácti, já jsem přesvědčen o tom, a to jistě kolega Rakušan také bude zvažovat, že by to očkování mělo být už od vstupu do školy. Od těch šesti let, když by to šlo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, vy jste mluvil o jakémsi vládním Danielu Stachovi, ale co to povinné očkování? Co si myslíte o něm? Já jsem navíc četla rozhovor s psychoterapeutem, který tvrdí, že se mladí neočkují, protože se o sebe nebojí a nechápou, co to znamená proočkovanost, že jsem očkujeme nikoliv kvůli sobě, ale kvůli nám všem, tak co s tím? Máme je třeba vydírat jako na Slovensku v uvozovkách?

Vít RAKUŠAN, poslanec a předseda hnutí /STAN/:
Za prvé ještě jedna krátká reakce na pana prof. Špičáka. Já absolutně souhlasím, že směrem na východ ta proočkovanost klesá, ale Slováci si na rozdíl od nás, a na to já jsem poukazoval, uvědomili tu tristní situaci s proočkovaností na Slovensku. Přiznali si chyby, které udělali během covidu, jako že je vláda i na Slovensku udělala, a některé chyby výrazné. A ta kampaň se tam opravdu rozeběhla, je zajímavá, je zpracovaná profesionály, a to je to, co bych čekal i v České republice, a nejenom spoléhat na to, že slova pana premiéra Babiše o tom, že je dobré se očkovat, jeho jako toho vládního koordinátora očkování, za kterého se označil, budou fungovat. Tak jednoduché to prostě není. Povinné očkování v České republice bych já neviděl jako vhodný instrument. Jsou lidé, kteří mají zdravotní důvody, jsou lidé, kteří prostě mají nějaké své ideové důvody, a nemyslím si, že přesvědčování typu „něco je povinnost a jinak budete perzekuováni“ je správné. Naopak, já vidím cestu v té pozitivní motivaci všech těch, kteří váhají, kteří se mohou nechat očkovat a kteří právě tím, že se nechají naočkovat, pomohou i těm málo ve společnosti, já doufám, že se zastavíme na nějakých 25 % neproočkovaných, a těm pomohou. Protože prostě ta proočkovanost okolo těch 75 % jednoznačně i dle zkušeností a názorů vědců i na západ od našich hranic znamená to, že se společnost ocitá v nějakém stadiu relativního bezpečí a ta opatření potom se mohou velmi rozvolňovat a život se vracet do těch kolejí, v kterých bychom ho všichni rádi měli. Ale skutečně vláda musí mít strategii. Musí mít plán. Já už vím, že je to po tom roce covidu protivné, nepopulární slovo, možná s tím ta opozice často otravuje, ale my ho po vládě budeme chtít. My příští týden budeme chtít dokonce i mimořádnou schůzi, zčásti má řešit nějaká pochybení v covidu, ale neřešme teď pochybení. Řešme budoucnost. Řešme, aby Česká republika mohla svobodně dýchat. Řešme, jak přesvědčit váhající, aby se nechali proočkovat. Řešme, jak navrátit žáky do škol, aby ten příští školní rok byl normální a nepáchali jsme škody na našich mladých lidech, aby naši živnostníci mohli podnikat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, taky možná řešme i to, jak lidi kontrolovat, aby nepodváděli. Aby dodržovali ta opatření. A to je věc, ke které se chce vrátit na závěr. Já jsem totiž tady v úvodu mluvila o tom, že zaměstnavatelé nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. Tak jak kontrolovat lidi, aby nepodváděli?

Vít RAKUŠAN, poslanec a předseda hnutí /STAN/:
Je to velmi těžká situace a tady souhlasím s Hospodářskou komorou, my nemáme právo se zaměstnanců ptát, jak tráví své volno. Tady je to skutečně pouze pozitivní motivace lidí, pouze apel na to, aby byli skutečně zodpovědní ke svému okolí, a především také to, aby firmy jako takové nepřestávaly s testováním ani v této době relativního klidu, protože ta čísla se mohou změnit. A tady mohou přijít vládní pobídky. Tady mohou přijít finanční programy, které opět podpoří firmy, podnikatele, živnostníky, závody v České republice k tomu, aby pořizovali pro své zaměstnance testy. Tedy trochu bych se obával nějakého direktivního příkazu, který často v České republice, protože ministerstvo má asi slabé legislativce, anebo je ministři neposlouchají, často přicházejí s takovými nařízeními, které jsou prostě potom soudně popřeny a vlastně zpětně uznány za taková, která byla provedena, aplikována nezákonně. Tedy pojďme především motivovat firmy k tomu, aby dobrovolně nadále testovaly své zaměstnance. To je ta nejlepší možná cesta.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pánové, co mají lidi dělat? Vrátit se od moře dřív, anebo si vyplácat další dny dovolené? Krátce, pane Svobodo.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že každý musí zvažovat všechny varianty, které jsou, ale ta jeho úvaha musí být vedena tím, že jeden každý z nás vlastně musí bojovat proti tomu, aby ten koronavirus tady v této zemi zvládl. Já si velmi dobře dovedu představit, kdybych byl zaměstnavatel a měl jsem 1 000 zaměstnanců, že by ti moji zaměstnanci museli po návratu z dovolené projít testem. Je to stejné nařízení, jako když nařídím, že musejí chodit v bílém plášti v nemocnici. A to by bylo jedno z řešení, které by to řešilo. A ta druhá věc je, my totiž za chvilku přestaneme cestovat ven. Když budeme takto postupovat, tak ty ochrany těch jednotlivých hranic vyžadující očkování budou jen a jen přísnější, a to by si každý měl také uvědomit. Je to logické, že to ty státy udělají.

Pane Špičáku.

Dotaz přímo jaký?

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co by měli lidi dělat nebo jak kontrolovat to, aby lidé nepodváděli?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Je to velmi tedy složité, protože prostě zkrátka tendenci k podvádění máme do určité míry zakódovanou, nakonec čteme všichni stejné zprávy. Holandská diskotéka, 180 účastníků s podvodnými testy, v Rusku dokonce to podvádění jde tak daleko, že to provádí přímo tedy vakcinační centra, takže vám dají v podstatě dokonalý certifikát s dokonalým kódem. Takže já skutečně si myslím, že je třeba mít skutečně hodnověrnou tedy strategii, samozřejmě preferovat tedy pozitivní přístup, ale upozorňuje, já nežiju tedy v izolované bublině, když se bavíte tedy skutečně s běžnými lidmi, tak ta nedůvěra k té vakcinaci je skutečně velká a bude velmi obtížné tedy ji zlomit. Skutečně strategie je zapotřebí, já chci říci, že výbor tedy jasně úkoloval zdravotní výbor
Parlamentu, jasně úkoloval obě ministerstva zásadního významu, to znamená zdravotnictví a školství, aby připravily tedy strategii v podstatě na základě dalšího vývoje, a já jsem přesvědčen, že prostě ta strategie bude prezentována.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, moc děkuju, že jste přišli, a dobrou noc do Kolína.

Děkuju, hezký večer.

Dobrou noc.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Dobrou noc, hezký večer všem.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR