7. října 2020

Může nás čekat obrovský zdravotnický problém. Premiér selhal

(CNN Prima News) I když je z opoziční ODS, nebojuje proti vládním opatřením. Podle něj jsou potřeba. Poslanec a lékař Bohuslav Svoboda v rozhovoru CNN Prima NEWS řekl, že Česku hrozí kvůli koronaviru obrovský problém. Odpovědnost za to podle něj nese vláda –⁠ a především premiér Andrej Babiš (ANO), který na konci léta zrušil opatření, která přichystal tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dávají vám současná vládní opatření smysl?

Jsou řešením toho, co se zanedbalo. V létě se předčasně přerušila všechna ochranná opatření, všechno se rozvolnilo, zrušily se roušky, všichni mohli všude. V důsledku toho se rozeběhla křivka nárůstu. Když jeden člověk nakazí do jednoho, je to kus za kus. Jakmile jde reprodukční číslo přes jedničku, tak jsou to mocniny: Jeden nakazí dva, dva nakazí čtyři. Když se tohle rozeběhne, těžko se to zastavuje.

A pomůže zákaz zpěvu nebo nařízení, že u stolu může sedět maximálně šest lidí?

Všechna nařízení mohou mít vysvětlení, ale my je nevíme. Vláda nám nic neříká. Předcházející ministr zdravotnictví nevysvětloval vůbec nic, tenhle ministr říká nějaké číslo. Potřebovali bychom vidět, kolik nakažených lidí je ve skupinách, které zpívají. Čísla nejsou prezentována. Je pravda, že třeba fotbalové zápasy přináší kontakt lidí a riziko je mimořádně vysoké. Když lidé vyjdou ven, všichni se navalí ke stánkům s pivem a tam se objímají, když vyhráli, nebo si pláčou na rameni, když prohráli. Tam je kontakt bezprostřední. Otázkou zůstává, jestli je nějaký rozdíl mezi zpíváním a hraním divadla. Neumím to ani potvrdit, ani vyloučit. Problém v hospodách je, že v okamžiku, kdy se přenesete přes určitou dávku alkoholu a kontakt se stává významně užším. Riziko přenosu je samozřejmě větší. V této situaci sáhl ministr zdravotnictví k tvrdým zákazům. Je pravda, že se objevují po celé Evropě a po celém světě. Vychází se i z toho, že došlo k nějakým velkým nákazám v barech. Nic z toho by nemuselo být, kdyby se neudělala chyba na začátku a tři měsíce se využily k tomu, že by se bránilo šíření třeba těmi rouškami.

Kdo nese zodpovědnost? Nesl ji ministr zdravotnictví Vojtěch, který rezignoval, nebo ji má premiér?

Myslím, že ji nese premiér. Jen když si vezmete jeho vyjádření. Adam Vojtěch v srpnu připravil na základě údajů, co mu dávali odborníci, návrat k rouškám. Bylo to zrušeno přímo premiérem. Pamatujeme si premiérovy výroky, že jsme všechno zvládli, jsme nejlepší na světě. Je to selhání premiéra a pochopitelně celé vlády. Epidemiolog Rastislav Maďar odešel, protože nebrali jeho připomínky. Profesor Dušek ve svých výpočtech také říkal, že může dojít k zahlcení zdravotnického systému. Odborníci vládu varovali a ona to nerespektovala.

Ve Sněmovně jste minulý týden varoval před tím, že není tisíc volných lůžek a může dojít k odpojování pacientů. Nejedná se o zbytečné strašení?

V nějakém okamžiku bude covidových pacientů tolik, že nebudou lůžka na normálně nemocné. Lidé s rakovinou, kteří budou potřebovat léčbu, se budou bát jít do nemocnice. Výběr toho, kdo má na tom lůžku ležet, je pro lékaře prakticky nemožný, je to v rozporu s veškerou lékařskou etikou. Jsme povinni pomáhat všem a najednou se dostaneme do situace, kdy nebudeme mít kde, čím a kdo, protože i ti lékaři budou nemocní.

Může se v Česku stát to, co jsme viděli na jaře v Itálii? Nemocní leželi na chodbách.

Hrozba tady samozřejmě je. Neříkám, že se to stane. Jen říkám, že taková epidemie to může udělat. A když to víme, musíme se dopředu chystat, abychom se ubránili. Musíme mít připravený plán, jak budeme postele využívat. Musíme vědět, co se v nemocnicích změní. Jsou oddělení, která nevyžadují urgentní péči. Nechci se nikoho dotknout, ale třeba když jste na kožním, tak je jedno, jestli pacient leží doma a maže se nebo leží v nemocnici. Musíme připravit plán, jak bychom vytvořili náhradní prostory – jestli se bude uvažovat o variantě válečné chirurgie a nemocní by leželi ve stanech, nebo jestli se budou zabírat civilní prostory, třeba tělocvičny nebo sportovní zařízení.

Je na to systém připraven v tuhle chvíli? Existuje nějaký plán?

Ten plán nebyl nachystán. Teď se to narychlo řeší, respektive řeší to jednotlivé kraje a samy nemocnice, protože vidí, že hrozba tady je. Žádný jednotný plán jako celorepubliková koncepce neexistuje, alespoň já o něm nevím.

Ředitel Motola Miloslav Ludvík často apeluje na lidi, aby nebláznili, že nebudou desítky tisíc nemocných.

Nesouhlasím s jeho vyjádřením, že jsme v bezpečí a nic se nestane. Hrozba tady je, musíme se připravovat. Nemůžeme si říkat, že se to snad nestane. To jsou věci, které nemají opravné termíny. Buď zkoušku uděláte, nebo ji nemáte. Je jen jedna šance. Může se stát, že příprava bude zbytečná. Ale pak nemůžete říkat, že to bylo zbytečné. Musíte říkat: „Zaplať pánbůh, nedošlo k tomu a všechna preventivní opatření to přibrzdila. Ale byli jsme připravení.“

Od pondělí platí přísnější opatření. Zbrzdí podle vás nárůst počtu nakažených?

Šance tady je. Pro mě je trošku těžké akceptovat, že opatření budou jen na 14 dní. To je podle mě krátká doba, aby se efekt mohl projevit.

Co si myslíte o tom, že ke koronaviru se vyjadřují herci, zpěváci, kteří napíšou, že koronavirus je jen chřipka?

To je problém, který vždy budeme v Česku mít. Každý muž nejlíp rozumí fotbalu a ví, jak se mělo mužstvo postavit, jak se mělo střílet. Každý muž umí řídit auto, každý muž je vynikající milenec. V našem národě se každý vyjadřuje ke všemu a všemu rozumí, když si přečte jeden článeček. Problém spočívá v tom, že každý, kdo říká něco takového, mluví nepravdu. Jediná pravda je, že nevíme. Je tu jen hrozba. Nevíme, jestli doběhne, nebo nedoběhne. Ani nevíme, jestli se jí dobře bráníme. Myslíme, že ano, ale nevíme. Říkat, že COVID-19 je lehké onemocnění, to ano. Má lehký průběh. Ale je to otázka matematiky. Má lehký průběh a těžkých průběhů je jedno procento. Když budete mít nakaženo půl milionu lidí a jedno procento bude mít těžký průběh, dostanete se k číslu, které je vyšší než kapacita našich lůžek. Malé číslo těžkých průběhů může znamenat obrovský zdravotnický problém.

(Autor: Barbora Zpěváčková)

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR