23. září 2020

Frekvence 1: Ochranu zdravotníků je potřeba urgentně řešit, nakažených přibývá

(Frekvence 1) S rostoucím počtem pacientů s nemocí covid-19 dramaticky narůstá také počet infikovaných lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu. „20. 8. byli nakažení 4 lékaři a dnes jich je 259. Ale zdravotní sestry byly 20. 8. nakaženy 3 a dneska je jich 433. Ostatní zdravotníci byli 20. 8. také 3 a dneska je jich 416. Ani ne měsíc a máme tu takovýto nárůst. To je jedna z věcí, kterou je potřeba urgentně řešit,” uvedl Bohuslav Svoboda v pořadu Press klub na Frekvenci 1. Skoro se zdálo, že to nejhorší už máme za sebou, pak ale přišla druhá vlna epidemie nového typu koronaviru a situace je dnes v Česku ještě vážnější, než na jaře. Spolu s pacienty ovšem přibývá i nakažených zdravotníků. Situaci pro Frekvenci 1 okomentoval lékař a místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda z ODS.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

S rostoucím počtem pacientů s nemocí covid-19 dramaticky narůstá také počet infikovaných lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu. 20. 8. byli nakažení 4 lékaři a dnes jich je 259. Ale zdravotní sestry byly 20. 8. nakaženy 3 a dneska je jich 433. Ostatní zdravotníci byli 20. 8. také 3 a dneska je jich 416. Ani ne měsíc a máme tu takovýto nárůst. To je jedna z věcí, kterou je potřeba urgentně řešit,” uvedl Bohuslav Svoboda v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Nedostatečná ochrana

Je potřeba ochránit zdravotní systém tak, aby mohl fungovat. V okamžiku, kdy ti zdravotníci nebudou na svých místech, když jich bude nedostatek, tak celý ten systém péče o covidové pacienty selže. Ale vůbec obecně o pacienty, protože i když je tady covid, máme tu lidi normálně nemocné, máme tu lidi s rakovinou, se srdečním selháváním, se vším možným, čili ten stav zdravotního personálu je nutné v nějaké podobě udržet,” upozorňuje lékař a politik.

Svoboda upozorňuje, že na ochranných pomůckách pro zdravotníky by se rozhodně nemělo šetřit. My lékaři jsme skupina, která je významně ohrožena, protože s těmi lidmi musíme komunikovat a pracovat i když jsou nakažení. Proto by také ta ochrana těchto skupin měla být maximální. Tím mám na mysli i to, že kvalita těch ochranných prostředků, těch roušek atd. by měla přejít do nějaké vyšší hodnoty, do respirátorů, měli bychom vybavit zdravotnictví dokonalými prostředky,” je přesvědčen.

Podobný scénář se netýká jen zdravotníků, ale i dalších profesí. Stejná situace je samozřejmě ve školách. Jestliže nám učitelé onemocní, tak se přestane diskutovat o tom, jestli zavřít školy nebo ne, protože nebude mít kdo učit. A já bych to viděl jako obrovskou chybu zvláště pro ty nejmenší, pro první stupeň, který se musí naučit systémy vzdělávání, má-li z nich být jednou vzdělaná generace,” varuje Svoboda.

Roušky pro seniory porušily zákon

Místopředseda sněmovního zdravotního výboru výrazně kritizuje také způsob, jakým byly českým seniorům dodány roušky. Česká pošta při jejich rozesílání porušila podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků.

Je to ode mě surové, protože jim beru něco, co dostali, ale já bych jim řekl, ať to vyhodí,” uvedl Svoboda pro Frekvenci 1 na adresu seniorů.

To, co jsem viděl, co chodí – ty obálky, ten materiál, to je skutečně v rozporu se vším, jak mají být zdravotnické prostředky ošetřovány. Je to jedna z ukázek toho, jak je vláda neschopná, když připustí takovouto věc, aniž by nad tím měla nějakou kontrolu. Ukáže se to, až když to začne chodit do rodin. Někteří se podiví nad tím, co to je, a ukáže se, že je porušen zákon,” míní politik.

Jednu takovou obdržel i sám Svoboda. Taková obálka mi dorazila a musím říct, že okamžitě skončila v koši. Podíval jsem se na ni, jestli je to skutečně tak strašné, jak se mediálně povídá, a opravdu je a rovnou jsem to vyhodil,” uvedl.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR