12. září 2022

„ODS nevnucuje lidem, jak mají žít,“ říká zastupitel Prahy 1 Tomáš Heres

(NAŠE PRAHA.cz) Dnes se strany a různá hnutí již tolik nedělí na pravicové a levicové, ale na ty, které hlásají reálné a nereálné sliby. ODS je ta, která již 30 let dokazuje, že prosazuje jen reálnou politiku a nemá tendence vnucovat lidem, jak mají žít. To si myslí Tomáš Heres (ODS), zastupitel MČ Praha 1.

Letos kandidujete do zastupitelstva ze třetího místa. Co se podle vás v Praze 1 díky ODS změnilo?
Ze spousty různých projektů bych zmínil, že jsme zajistili, aby v rámci privatizace nebyly prodávány nebytové prostory. Díky tomuto rozhodnutí si totiž Praha 1 zachovala příjmy pro své fungování. Na rozdíl od jiných městských částí si můžeme dovolit hospodařit s příjmem z těchto pronájmů i po další generace. To nám dovoluje například rekonstruovat školy, provozovat domy s pečovatelskou službou, investovat do obnovy bytového fondu či našeho okolí. Bez těchto příjmů by nebylo možné poskytovat servis našim občanům v současném standardu nebo poskytovat dotace na obnovu bytového fondu.

Myslíte si, že dotace na obnovu bytového fondu jsou v Praze 1 potřeba?
Přiznám se, že u slova dotace jsem obecně ostražitý. V tomto konkrétním případě jsem ale přesvědčen, že by i nadále měla radnice v dotacích pokračovat. Ono se vlastně jedná o přispění jednotlivým SVJ na opravu vnějších částí budov. Já si ještě pamatuji dobu, kdy před revolucí byly na celém území Prahy 1 dřevěné podchody okolo většiny domů. Bylo to takové lešení, které chránilo pěší, aby jim nepadala omítka a části fasády na hlavu. Dnes je to těžko uvěřitelné, ale i to je jeden z důkazů, že se Praha 1 za těch 30 let hodně posunula. A je třeba pokračovat.

V současnosti jste zastupitelem Prahy 1, jak hodnotíte váš dosavadní přínos pro Prahu 1?
To je těžká otázka, myslím, že hodnotit budou lidé ve volbách. Dobrý volební výsledek bude důkazem, že jdeme správným směrem. Jako zastupitel jsem i předsedou finančního výboru a člen komise majetku. Snažím se samozřejmě dělat svou práci pro Prahu 1, jak nejlépe umím. Věřím, že se nemáme za co stydět, což ilustruje i fakt, že Praha 1 má podle nezávislé neziskové organizace Hlídač státu v roce 2021 nejlépe hospodařící radnici v celé Praze a zároveň je zde také nejnižší riziko korupce.

Co pro vás znamená termín spokojený občan?
Spokojený občan o radnici ani neví, protože jí vlastně nepotřebuje. V ideálním světě přijdou lidé do kontaktu s radnicí jen při výměně dokladů či platbě za parkovací oprávnění. Svět však není ideální a je důležité se snažit pozitivně ovlivňovat to, co ovlivnit mohu, proto také kandiduji. Práci politika vnímám jako službu lidem. Ostatně jsme za to všichni placení a zároveň i voleni, abychom naše vize přetvořili ve skutečnost. Lidé ve svém městě mají žít bezstarostně, aby jim nic nechybělo, mohli v bezpečném prostředí vychovávat své děti, studovat, měli dostatečnou nabídku služeb i volnočasových aktivit pro různé věkové i zájmové skupiny. Radnice musí být pro všechny vždy otevřená a nápomocná, pokud se dostanou do tíživé situace. Věřím a udělám vše pro to, abychom si takto spokojeně na jedničce žili.