7. února 2024

Veronika Vrecionová se v Evropském parlamentu zasloužila o nařízení podporující udržitelnější hospodářství a tím i levnější potraviny

(www.ods.cz) O používání nových genomických technik v zemědělství hlasovali ve středu poslanci Evropského parlamentu. Nařízení, jehož cílem je zvýšit udržitelnost a odolnost evropského zemědělství a potravinářství, europoslanci přijali přesvědčivou většinou. Do zdárného konce návrh dovedla europoslankyně za občanské demokraty Veronika Vrecionová, členka zemědělského výboru Evropského parlamentu.

„Čelili jsme neférové debatě ze strany některých europoslanců, především z frakcí zelených a levice, kteří precizní šlechtitelské metody naschvál prezentují jako GMO, protože vědí, že veřejnost je vůči GMO obezřetná. Nové šlechtitelské metody ale nejsou to samé, co GMO. Precizní šlechtitelské metody dají našim farmářům nové odrůdy rostlin, které budou lépe odolávat suchu, plísním, škůdcům, lépe využívat živiny, a v neposlední řadě se bude používat méně pesticidů nebo průmyslových hnojiv," řekla předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová.

„Cenu potravin zásadně ovlivňuje produkované množství. Kvůli častým suchům a požadavkům na snižování množství hnojiv nebo pesticidů naši farmáři potřebují nástroje, díky nimž dokážou vypěstovat dostatečné množství potravin za přijatelné ceny a udržitelným způsobem. Nové šlechtitelské metody podpoří konkurenceschopnost evropského zemědělství, protože ve světě jsou už nyní běžně používané,“ dodala Vrecionová.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS