28. listopadu 2023

Koalice SPOLU: Konsolidace veřejných financí není příjemná, ale nezbytně nutná. Odpovědný státní rozpočet jde ve Sněmovně do finále

(www.ods.cz) Poslanci ve středu projednají zákon o státním rozpočtu. Vedle rozpočtu se budou zabývat také zákonem o investičních společnostech a investičních fondech, který by podpořil rozvoj kapitálového trhu v České republice a kultivoval tak podmínky na kapitálových trzích. Poslanci mají dále na programu například Lex OZE II, jež umožnuje další rozvoj obnovitelných zdrojů v České republice.

„V pátek bude Sněmovna projednávat zákon Lex OZE II, neboli zákon, který například pomůže rozvoji obnovitelných zdrojů v České republice. Tím se dostávám k bodu nejdůležitějšímu a sice k tzv. zákonu roku, kterým je státní rozpočet. Vláda se tímto návrhem snaží konsolidovat veřejné finance. Konsolidace není příjemná, ale je nutná. Cílem je, aby se budoucím generacím dostalo stejné, ne-li kvalitnější služby státu, jaké máme teď my. Vláda se návrhem státního rozpočtu snaží obrátit trend, kdy nám v České republice bohužel dlouhodobě rostly výdaje, a to dokonce rychleji než příjmy. Z toho důvodu vláda v návrhu snižuje zejména provozní výdaje státu, počet státních zaměstnanců a objem platů. Vláda plánuje snížení deficitu o 43 mld. Kč na 252 mld. Kč. Celkové výdaje pak snižujeme o 31 mld. Kč. Snažíme se však udržet výdaje na investice zejména do dopravní infrastruktury, které jsou předpokladem budoucího ekonomického růstu. To, že je naše snaha zachránit veřejné finance vidět, dokazuje agentura Moody’s, která změnila výhled ratingu české ekonomiky z negativní na stabilní, což je dobrým předpokladem pro nové investice, které potřebujeme pro budoucí rozvoj. Dále se budeme v prvním čtení zabývat zákonem o investičních společnostech a investičních fondech. Tento návrh zákona má podpořit rozvoj kapitálového trhu v České republice, který občany není příliš využíván, jako je tomu v zemích na západ od nás, a to samozřejmě určitým způsobem limituje ekonomickou výkonnost České republiky. Tento zákon by měl totiž přinést určitou kultivaci podmínek na kapitálových trzích a zvýšení informovanosti drobných investorů,” říká za ODS člen rozpočtového výboru a poslanec Vojtěch Munzar.

„V rámci KDU-ČSL samozřejmě za návrhem státního rozpočtu plně stojíme. Zatímco někteří srovnávají stát s firmou a hospodaření státu s hospodařením firmy, pro nás je bližší rodina. Myslím si, že srovnávání státního rozpočtu s rodinným rozpočtem je lepší a logičtější, protože v rodinném rozpočtu hrají roli i jiné aspekty než čistě ekonomické, například sociální. Představme si tedy Českou republiku jako rodinu, která měla před dvěma roky, když jsme přebírali vládu, hypotéku na bydlení a leasing na své jediné auto. Nám se podařilo zastavit trend braní si dalšího úvěru na novou kuchyň či leasingu na další vůz. Tomuto jsme zamezili příslušnými škrty, díky kterým nyní rozhodně nebudeme ohroženi tím, že bychom hypotéku nesplatili nebo bychom se s daným leasingem nevyrovnali,“ sdělil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Rád bych zopakoval jasnou tezi z oblasti ekonomické teorie, že nemůžete dosáhnout střednědobého a dlouhodobého růstu v situaci makroekonomické nestability. Právě vyrovnané veřejné finance a makroekonomická rovnováha jsou základním předpokladem dlouhodobě udržitelného ekonomického růstu. Státní rozpočet na příští rok, respektive ozdravný balíček, je zároveň protiinflační, protože v situaci, kdy se jakýmkoliv způsobem snažíte ochladit růst agregátní poptávky, tak vždycky tato opatření jsou protiinflační,“ poslanec TOP 09 a místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR