22. dubna 2021

Šance pro otevření maloobchodu, vláda by měla využít příležitosti zrušení omezení NSS

(www.ods.cz) NSS rozhodl o zrušení opatření omezujících maloobchod a setkávání lidí. V prvním případě z procesních důvodů, v druhém kvůli nepřiměřenému zásahu do základních práv jednotlivců. Jde o výtky, na které jsme jako opozice od samého počátku poukazovali.

„Nezvládnutá vlna epidemie koronaviru naštěstí díky odpovědnému přístupu lidí ustupuje a rozhodnutí Nejvyššího správního soudu dává možnost změnit opatření, se kterými se lidé potýkají. Ministerstvo zdravotnictví by mělo využít rozhodnutí soudu a případná pravidla nastavit tak, aby bylo možné maloobchod otevřít. V situaci, kdy jsou otevřené velké obchody, by neměli být živnostníci a malí podnikatelé diskriminováni a za hygienických opatření by mělo dojít k otevření obchodů a služeb. Přijatelné je omezení počtu lidí v obchodech a ochrana dýchacích cest. Další prodlužování zákazů má zničující dopad na živnostníky a podnikatele a v případě náhrady škod v budoucnosti také na stát,“ uvádí Jan Skopeček, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a člen ekonomického AntiCovid týmu koalice SPOLU.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS