11. října 2023

Odhalení pamětní desky letců RAF v Senohrabech

„Je důležité a inspirativní připomínat si, že v místech, kde žijeme, žili stateční lidé, kteří byli ochotni nasadit život za svobodu své vlasti,“ říká Jiří Kozák, 1. náměstek ministra zahraničí a říčanský zastupitel, který se v sobotu 7. října zúčastnil slavnostního odhalení pamětní desky letců RAF v Senohrabech.

Pamětní deska připomíná pplk. Josefa Planýrka, plk. Jana Máriu Františka Josefa Stejskala a plk. Zdeňka Munzara, kteří za 2. světové války sloužili v řadách RAF. Všichni tři strávili část svého života v Senohrabech. Obec se proto rozhodla uctít jejich památku pamětní deskou.

„Rád jsem se zúčastnil slavnostního odhalení desky letců RAF,“ říká Jiří Kozák. „Je to připomínka toho, že bez nich bychom tu možná nebyli. A zároveň inspirace v tom, že každý jednotlivec může tvořit dějiny.“

„Poděkování patří spolku Čeští RAFáci, který se o připomínku a odkaz československých letců RAF stará, panu Slavoji Chejnovi za iniciativu této připomínky v Senohrabech, a obci Senohraby, že jí na odkazu jejích občanů záleží.“

Slavnostního odhalení se zúčastnila také Nancy Munzar, dcera navigátora Munzara. Jiří Kozák společně s českou ambasádou v Kanadě, kam její otec nakonec emigroval, pomáhal hledat příbuzné rodiny.

V řadách RAF sloužilo během 2. světové války na 2500 Čechoslováků, přibližně 1600 jich létalo. 500 z nich položilo život.

Štítky:
tisková zpráva