7. října 2021

Snížíme DPH na byty i ceny energií, srazíme schodek rozpočtu na příští rok

(E15) Vysoké zadlužení Česka, drahé bydlení a rostoucí inflace. To jsou podle lídra koalice SPOLU Petra Fialy problémy, které nejvíce tíží veřejnost. Šéf ODS si letos poprvé vyzkoušel americký styl kampaně door to door. "Byla to nová zkušenost a pozitivně mě překvapila. Když to řeknu lidově, nikdo nás nevyhodil. Občané byli naopak mile zaskočení z toho, že jsme je jako předsedové tří stran osobně pozvali k volbám," říká.

Vyjmenujte pět hlavních požadavků, s nimiž byste šli po volbách jednat o nové vládě.

Prvořadý je rozpočet. Bez snížení schodku bude pokračovat zdražování. Česko by navíc za pár let zbankrotovalo.

O kolik byste deficit jako uskupení SPOLU snížili?

Vláda Andreje Babišova dovedla zemi do situace, která neumožňuje otálet. Konsolidace rozpočtu bude nějakou dobu trvat, a proto s ní musíme začít hned po volbách. Na příští rok nemůžeme odsouhlasit deficit, který se blíží k 370 miliardám korun. Musíme ho alespoň o sto miliard snížit. Tím také zabráníme inflační spirále a zdražování.

Kde byste oněch sto miliard vzali?

Počítáme s ekonomickým růstem a rovněž s úsporami na výdajové straně státních financí. Už loni při jednání sněmovny o návrhu rozpočtu na letošní rok jsme podrobně ukázali, jak lze ušetřit 80 až 100 miliard ročně. Jde o šest procent celkových výdajů, což není žádná astronomická suma. Myslím, že snad každý by dokázal omezit svoje výdaje o šest procent, tak proč by to tedy nedokázal stát.

Škrtat hodláte v jakých kapitolách?

Když sleduji současnou debatu o rozpočtu, řekl bych, že kromě ministryně financí Aleny Schillerové není s finančním plánem na příští rok spokojený vůbec nikdo. Pro nás je nejdůležitější ulevit výdajové straně, o niž se vláda vůbec nestará. Nechceme šetřit na lidech, ale na chodu státu. Oněch sto miliard je řešitelných okamžitě, mimo jiné snížením neinvestičních dotací podnikatelským subjektům. Zároveň bychom racionalizovali chod státní správy. Nesmíme ale dělat kroky, které by ochromily ekonomiku. Růst je potřeba udržet minimálně na čtyřech procentech HDP, která na příjmové straně vygenerují 80 miliard ročně.

Další povolební priority?

Druhou prioritou je rozhýbání výstavby jak bytů, tak silnic. To si vyžádá úpravu stavebního zákona. Dále je to digitalizace státu, kde jsou velké nedodělky. Musejí obíhat data místo toho, aby občané obíhali úřady. Je potřeba prosekat právní džungli a zaměřit se na racionalizaci, zefektivnění a na zmenšení státní správy. V neposlední řadě musíme být aktivními členy Evropské unie, zaměříme se na české předsednictví EU. To je zanedbaná otázka. Prioritou je i reforma vzdělávacího systému, který neodpovídá potřebám 21. století. Naše ekonomika musí být vzdělanostní, aby lidé přicházeli s inovacemi. Jinak nemůžeme být úspěšnou a bohatou zemí.

Jak byste rozhýbali bytovou výstavbu?

Chceme přesunout DPH na výstavbu a rekonstrukce bytů z 15 na deset procent, aby se začaly stavět nové bytové jednotky. Snížení DPH ale samo o sobě nestačí, nesmírně důležité jsou i další kroky. Jsem přesvědčen o tom, že bychom se okamžitě shodli na úpravách stavebního zákona. Sněmovna hlasy ANO, KSČM a SPD přijala špatnou normu, která mimo jiné zavádí centrální stavební úřad s tisícovkou nových úředníků.

Pak se musíme bavit o legislativních změnách, které obcím umožní stavět na nevyužívaných pozemcích, jako jsou například brownfieldy. Všechny tyto kroky povedou k výstavbě 40 tisíc nových bytů ročně jako před dvanácti lety.

Máte recept na inflaci a také na zvyšování cen energií?

Pokud ceny potravin a energií vzrostou rodinám během několika měsíců o dvacet procent, politika na to musí reagovat. Energie ale nejsou věcí České republiky, musíme o tom debatovat s Evropskou komisí. Čelíme dynamické inflaci a prudkému zdražování. Nazývám to Babišova drahota, z velké části za to může jeho vláda.

Co by měl udělat nový kabinet?

Ceny energií je potřeba řešit na evropské úrovni, vznikají v mezinárodním prostředí. Jeden z problémů je nevhodný obchod s emisními povolenkami. Trh se musí upravit tak, aby ceny nešly příliš nahoru. A jediný, kdo to může udělat, je Evropská komise. Česká vláda musí rychle vytvořit koalici evropských zemí, pro které ceny energií představují zátěž. Místo toho ale Andrej Babiš řeší na evropské úrovni svoje problémy se střetem zájmů a s dotacemi.

Vsadili jste jako lídři ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na americký způsob kampaně door to door. Vyplatilo se to?

Byla to nová zkušenost a pozitivně mě překvapila. Když to řeknu lidově, nikdo nás nevyhodil. Občané byli naopak mile zaskočeni z toho, že je předsedové trojkoalice SPOLU přišli osobně pozvat k volbám.

V čem ještě byla letošní kampaň jiná?

Lidé nám oproti minulosti hodně vyjadřují podporu bez nějakých dodatečných výhrad. Říkají: věříme vám, vyžeňte Andreje Babiše z vlády. To je častá věta.

Čeho se týkají nejčastější stížnosti?

Je to mimo jiné bydlení, vysoké ceny bytů. Lidé se ptají, co s tím uděláme. Spousta dotazů a výtek směřuje k zadlužení Česka, k vysokým deficitům státního rozpočtu. Veřejnost to považuje za problém. Chodí za námi i senioři a říkají, že nechtějí žít na dluh, který budou muset zaplatit jejich děti a vnuci. Když vláda zvýší důchody o pár stokorun, všechny penzisty si nekoupí.

Vyslechl jste si na setkáních i kritické názory?

Není jich moc. S vulgaritou či s hrubými útoky jsem se nesetkal, jsem jeden z mála lídrů, který chodí bez ochranky. Samozřejmě debatuji i s voliči Andreje Babiše. Často argumentují tím, že jim zvýšil příjmy, zatímco dřívější vlády vedené ODS to nedělaly. Při delších rozhovorech ale někteří uznávají, že před deseti lety si toho za tisícikorunu koupili mnohem více než nyní.

Jste spokojený s podporou SPOLU, která vychází z posledních průzkumů?

Na průzkumy veřejného mínění moc nedám. Výsledky toho základního průzkumu budeme znát v sobotu.

Kolik procent hlasů v součtu s Piráty a STAN byste potřebovali na sestavení alespoň stojedničkové vlády?

Odhadovat procenta potřebná pro to, aby SPOLU s Piráty a STAN získalo většinu, nelze. Velkou neznámou je, kolik stran pohybujících se kolem pětiprocentní hranice překročí práh sněmovny. Navíc ani pro politology není lehké převádět hlasy na mandáty z důvodu upraveného volebního systému. Nejsou s tím zkušenosti.

Kde vidíte největší programové střety při vyjednávání o vládě s Piráty a STAN? Bude to například záměr dvojbloku zvyšovat daň z těžby nerostných surovin nebo daň z komerčních nemovitostí?

Že jsou mezi námi rozdíly, je jasné, oni jsou spíš středoleví. Ale společně jsme připraveni hledat shody a dosáhnout změny politických poměrů v zemi. Že se umíme domluvit, jsme už ukázali.

I na daních?

Co se týče daní, SPOLU nechce jejich zvyšování. Nevěříme, že by to něčemu pomohlo. Jsem přesvědčen, že se dokážeme domluvit na rozumném vládním programu, který České republice prospěje.

Šéf lidovců Marian Jurečka připouští žalobu na prezidenta Miloše Zemana, pokud obě koalice budou schopny sestavit vládu, ale hlava státu to nebude respektovat. Je žaloba ve hře?

Sázím na to, že můžeme dospět k politické normalitě. Když bude dohoda na většině v Poslanecké sněmovně a budeme na této dohodě trvat, snad se prezident nechá přesvědčit, že je nutné respektovat ústavu a ústavní zvyklosti. Jedním ze základních ústavních principů je, že vláda se opírá o důvěru sněmovny.

Nedávno jste se s prezidentem znovu setkal. Hovořili jste o povolebním uspořádání?

Bavili jsme se o tom, ale nebylo to hlavní téma. Jak všichni víme, prezident je podporovatelem Andreje Babiše a tomu odpovídá i jeho pohled na budoucnost. Jsem si ale jistý, že pokud od voličů dostaneme mandát k provedení politické změny, bude možné ji uskutečnit. Určitě bych přesvědčoval prezidenta, aby svoji dosavadní pozici změnil.

(Autor: Pavel Otto)

Petr Fiala

předseda ODS