1. května 2017

Senátor z Plzně: Babiš není žádný Baťa, to o sobě vykládá leda on. Se Zemanem tvoří "duo MILAN". Žádný obdiv si nezaslouží

(Parlamentní listy) FENOMÉN BABIŠ - NADĚJE, NEBO HROZBA? Babiš opravdu není politik – je pouze podnikající „politikář“, uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz senátor a starosta jednoho plzeňského městského obvodu Lumír Aschenbrenner. S prezidentem Zemanem by mohli vytvořit duo, ve kterém současný ministr financí zcela přenechá vztahy s Ruskem a Čínou Hradu. Zahraniční politice prý nerozumí a také jej nezajímá. Kromě státu se ale stará o svou michelinskou restauraci ve Francii. A jak by populární senátor, který je znám svojí podporou Tibetu a dalších disidentů, oznámkoval ministry za ANO? Fatálně propadá Dan Ťok, nejlepší je snad ministryně Šlechtová…

Andrej Babiš dle dosavadních průzkumů směřuje k jasnému vítězství v parlamentních volbách. Je toto konstatování pravdivé?

Mnohé průzkumy v posledních letech ve světě i u nás selhaly, proto bych počkal na skutečný výsledek voleb. Ani kdyby Babiš vyhrál, nemusí to ještě znamenat jeho reálné vítězství, protože za jisté konstelace by nemusel sestavovat vládu a mohl by skončit v opozici. Ale to je dotaz spíše na ČSSD a KDU-ČSL, kteří opakovaně tvrdí, jak s ním vládnout nechtějí, ale vydrželi to s ním i na české poměry hodně dlouho a možná se situace bude v jiném gardu opakovat.

Směřuje Babiš k tomu, aby byl srovnatelným politickým fenoménem, jako byl Václav Havel či Václav Klaus nebo jakým je Miloš Zeman? Jak si vysvětlit to, že většině veřejnosti nevadí jeho někdejší členství v KSČ ani podezření na spolupráci s StB, ani Babišova dobrá kariéra v 80. letech? Znamená to, že většina Čechů už nereaguje na symboly roku 1989 a na étos Václava Havla, když jí nevadí „babišovské“ přemostění z 80. let do současnosti?

Most je útvar, který má něco spojovat. Babišovo „dílo“ mi připomíná spíše skluzavku. A pokud něco spojuje, tak určitě ne to lepší, co se u nás a v nás nachází. Andrej Babiš se vůbec nedá srovnávat s Havlem, Klausem či Zemanem. To byl a je úplně jiný typ politiků a jednoznačně ho převyšují. Babiš má pravdu v tom, že není politik, je spíše „politikář“. A to podnikající „politikář“ v rámci zajištění vlastního vlivu a moci.

Nemyslím si, že veřejnosti nevadí jeho někdejší členství v KSČ a podezření ze spolupráce s StB, naopak vadí jí to moc. Ale pořád se najde kolem pětiny voličů, kteří v něm spatřují mesiáše. Až tito lidé prohlédnou, může být pozdě i pro ně. Domnívám se, že dost obyvatel Česka také pořád kladně reaguje na symboly revolučního roku 1989, i když étos Václava Havla již poněkud vyprchal. Přihlásit se dnes k Havlovu „odkazu“ vyžaduje v určitých kruzích už skoro odvahu. 

Považujete Babiše coby podnikatele za někoho, kdo si zaslouží obdiv? On sám neustále cituje Tomáše Baťu a zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnává, kolik peněz dává na charitu apod. Je byznysmen Babiš příklad pracovitého a úspěšného člověka, nebo, jak o něm řekl Miroslav Kalousek, šizuňk?

Vím, že mám odpovídat na otázky, ale tentokráte musím zvolit protiotázky: O kolik Babiš připravil stát na daních? Kdy vysvětlí podezřelé věci z počátku svého podnikání? Kdy vrátí dotace a bude se zodpovídat za kauzu Čapí hnízdo? Mohu pokračovat, ale to je odpověď na vaši otázku, zda si coby podnikatel zaslouží obdiv. Nezaslouží. Mimochodem ta přirovnání k Baťovi a výčet úspěchů vycházejí často především z úst samotného Babiše. To také o lecčems svědčí.

Kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření. Ať už se týkají jeho podnikatelských začátků a finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či aktuálních kauz typu „dluhopisy“ nebo Čapí hnízdo. Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všeci kradnú“, včetně Babiše? Babiše, který ale na rozdíl od ostatních „zlodějů“ umí řídit zemi? Dokáže takový příběh Babiš udržet až do voleb?

Při způsobu, jakým pracuje naše policie a státní zastupitelství, silně pochybuji o tom, že by byl Andrej Babiš do voleb obviněn. Některé kauzy ale určitě vadí i části jeho voličů. Mnoho lidí se v minulosti v jiných stranách, bohužel včetně ODS, tak zklamalo, že zatím Babiše volí. Zatím. Změnu už mohou přinést říjnové volby.

Co soudíte o Babišových zahraničněpolitických názorech? Velice tvrdě se staví proti imigraci, kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe „z voleje“, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku. Co by z hlediska geopolitiky premiér Babiš asi provedl s naší zemí? Zejména v kombinaci s případně znovuzvoleným prezidentem Milošem Zemanem.

Ministr Babiš si v případě zahraničněpolitických otázek vždy počká, jak se situace vyvine, a pak se populisticky přidá na některou stranu, kde by to mohl mít u veřejnosti „lepší“. Domnívám se, že zahraniční politice nerozumí a vlastně jej ani nezajímá. I proto by bylo velmi problematické, kdyby se někdy stal premiérem. Pokud by vládlo duo „MILAN“ – tedy Miloš, Andrej, tak by Babiš v mnoha věcech zahraniční politiky přenechal ještě více iniciativy Miloši Zemanovi a to by nebylo zcela jistě dobře. Už jen kvůli jeho příliš vstřícné politice k autoritářskému Rusku a komunistické Číně.  

Je podle vás spojení ANO a KSČM nabíledni, nebo Babišovci „vysávají“ komunisty tak jako třeba i jiné strany, například ODS?

Ano. ANO je jakýmsi vysavačem nebo spíše výlevkou, nasávající voličské odpadlíky všech stran. Volby do Poslanecké sněmovny budou za půl roku a do té doby i brzy po nich se ukážou mnohé věci jinak, než to dnes vypadá. Komunisty považuji za nestandardní stranu, ale domnívám se, že ani taková strana by v koalici nespolupracovala na celostátní úrovni s nestandardním hnutím ANO, které má nestandardního předsedu. 

Babiš jezdí do Francie, v USA je též jako doma. Někdo říká, že si tam jezdí pro pokyny, jiní, že za svým byznysem. Jeho příznivci udávají, že to jsou cesty, které přinesou blaho pro stát. Není to ale blaho pro Andreje Babiše?

Vicepremiér Babiš jezdí do Francie především proto, že tam má michelinskou restauraci Paloma a v dobách komunismu pracoval pro podnik zahraničního obchodu v Maroku, kde používal hodně francouzštinu. To se mu teď hodí. Nevím ale o tom, že by byl v USA jako doma. Když říkáte, že někdo tvrdí, že si tam jezdí pro pokyny, tak tomu nevěřím; Babiš si dává pokyny pouze sám. Pokud by ale dostával některé pokyny od Donalda Trumpa, tak by to bylo pro naši zemi zajímavé. Tak to ale zcela jistě není. Jinak nevím o ničem, čím by jeho zahraniční cesty prospívaly České republice. Snad jen jeho nepřítomností.

Jak se díváte na práci Babišových ministrů? Jak byste je, třeba jako ve škole, ohodnotil a proč právě takovou určitou známkou?

Nejdříve musíme hodnotit samotného Andreje Babiše, protože je také ministrem, a to důležitého resortu financí. Když si kdysi člověk, který je dnes ministrem financí, pořídil vlastní dluhopisy, aby obešel placení daní, tak by neměl být známkován za práci ve vládě, protože nemá v takovém případě co v kabinetu pohledávat. Tu nejhorší známku bych mu dal i za EET.

Tragicky vykonává svoji funkci i ministr dopravy Dan Ťok. Dlouho sliboval, že vypíše tendr na mýtné, pak to neudělal. To nelze akceptovat, času na to měl dost, projevil ale neschopnost. Hnutí ANO také nijak za několik let, co mu „patří“ Ministerstvo dopravy, nevylepšilo dopravní infrastrukturu, pořád o tom jenom hovoří. Takže pro Ťoka známka 4 minus.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nastoupil halasně, ale pak se pomalu vytrácel, vytrácel a vytrácel. Takže není co příliš hodnotit.

Martin Stropnický, ministr obrany, se naopak ukazuje rád a často. Ale jeho resort není schopný vyčerpat více peněz, které měl k dispozici v rozpočtu. To považuji za ostudu, protože NATO slibujeme, že dáme víc peněz na obranu, ale pak nejsme schopni s těmi financemi pracovat. Takže 3 minus.

Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj, patří v rámci nominantů hnutí ANO spíše k tomu lepšímu. Alespoň se snaží pohnout s komplikovanými evropskými fondy. Dal bych jí dvojku.

Méně nápadný je ministr životního prostředí Richard Brabec. Má za 3.

Hodnocení si dovolím zakončit parafrází jednoho reklamního sloganu – „Ne ANU z nás dělá to, co jsme“.