20. února 2017

Útok Babišových médií proti obyvatelům Šumavy

(FORUM 24) Babišovy noviny zahájily frontální útok proti obyvatelům Šumavy a proti starostům jejich obcí. V obou denících, které Andrej Babiš vlastní, se objevily články, které zahajují závěrečnou kampaň proti senátní verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny.

 
Zaujal mne hlavně ten na poslední stránce Lidových novin (Ostravsko šumavským slzám nevěří, LN 18. února 2017). V něm se prof. Pavel Kindelmann vyjadřuje proti senátnímu návrhu. Od vedoucího oddělení výzkumu biodiverzity, Czechglobe, AV ČR bych očekával, že bude čtenářům vysvětlovat, v čem je pro Šumavu, kde po staletí žili lidé, prospěšné zavedení bezzásahovosti a následné divočiny na většině jejího území. Asi by se mu to příliš nedařilo, protože je vidět, co přinesl Šumavě první pokus s bezzásahovostí po orkánu Kyril v roce 2007.
 
Suchý les na 20.000 hektarech a začátek vysychání této dřívější zásobárny vody. Obul se tedy do starostů šumavských obcí, zejména starosty Modravy Antonína Schuberta, a vyčítá mu služební octavii, nájemné bydlení v obecním domku nebo to, že se obec ucházela o evropské fondy. Na paškál si bere také starostu Kvildy Vostradovského pro majetkové poměry jeho paní tchyně.
 
Na závěr dává pan Kindelmann profesorské rady poslankyním a poslancům. Vzkazuje jim, aby se nestarali o Šumavu a věnovali se raději svým volebním okrskům, kde určitě mají své problémy. To je určitě možné, ale má to jeden háček.
 
Zvítězí-li ekologický aktivismus na Šumavě, nespokojí se aktivisté a s nimi spříznění vědci s tímto úspěchem a budou šířit ekologický fundamentalismus i v dalších územích České republiky. Pak by tamější poslanci mohli své pasivity litovat.
 
 
 
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
krajský zastupitel
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
expert pro životní prostředí