15. června 2016

Jiří Zimola osobně selhal

V roce 2008 ho nahradil v čele kraje současný hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Nyní se chce Jan Zahradník (ODS) vrátit zpět. S jakými prioritami? V rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz, jsme rozebrali nejen volební program ODS, implementovaný zejména na Jihočeský kraj. Zamyslel se i nad tím, kde by se dalo ušetřit, a vymezil se proti dosavadní kolaci, ale také proti hnutí ANO, které označil za nebezpečný fenomén krajské politiky. Proč?

 
Stejně jako současný hejtman jste vedl Jihočeský kraj dvě volební období. V roce 2008 vás ale nahradil právě Jiří Zimola, a byť jste zastupitelstvo neopustil, proč jste se nyní rozhodl kandidovat znovu na hejtmana?
 
Všechny mé politické úspěchy i prohry jsou spojeny s ODS a nikdy jsem nepřemýšlel o tom změnit dres. Když mne vedení jihočeského regionu oslovilo s návrhem, abych vedl kandidátku v letošních krajských volbách, po úvaze a poradě s mojí manželkou jsem souhlasil. Pokusím se všechno dobré ODS vrátit.
 
Jak jste prozradil pro ParlamentníListy.cz, vadí vám, že socialisté vrátili v jižních Čechách do hry komunisty, kteří naši vlast čtyřicet let devastovali. Nebyl i to důvod, proč jste se rozhodl znovu postavit do čela kandidátky? A především jak byste hodnotil současnou práci koalice?
 
To, že komunisté jsou v Jihočeském kraji v koalici s ČSSD, mi vadí a považuji to za osobní selhání hejtmana Jiřího Zimoly. Obě strany jsou si v podstatě velmi blízké, což se projevuje navenek bezchybným fungováním jejich koalice. Jiří Zimola vše řídí a komunisté jej ve všem podporují. Je jasné, že pokud to dovolí povolební aritmetika, spojí se Jiří Zimola  s komunisty znovu. V tom se mu budu snažit zabránit a co nejvíce hlasů voličů získat pro ODS. 
 
Jaké je podle vás největší reálné nebezpečí, které by mohlo vzejít z výsledků letošních voleb?

V letošních krajských volbách vstupuje do hry hnutí ANO, což je naprosto nečitelná entita. Na billboardech je hlavní postavou Andrej Babiš a někteří lidé budou zase volit Babiše a bude jim jedno, o které volby se vlastně jedná. To, že Babiš se nemůže třináctkrát naklonovat a být hejtmanem ve všech třinácti krajích, jim bude lhostejné. Pak je jedno, kdo je na těch billboardech vedle Babiše, jestli tam je paní Maxová nebo paní Jermanová. To dělá z hnutí ANO velmi nebezpečný fenomén v krajské politice.
 
Občanská demokratická strana představila hlavní body své předvolební kampaně. Pod heslem „Zjednodušme to“ se zaměří na snížení daní, odvodů, zlepšení bezpečnosti, dopravy, školství či zdravotnictví. O dopravě jsme spolu již hovořili. Co ale budete chtít udělat pro zlepšení bezpečnosti, školství či zdravotnictví v kraji?
 
Jihočeský kraj je bezpečný, to všichni víme. To se ale může změnit, zasáhne-li nás migrační vlna. Pak by kraj měl mít významnou koordinační roli, jako tomu bylo o povodních 2002. Za významnou považuji roli dobrovolných hasičů, kteří jsou v obcích jedinou organizovanou skupinou, pominu-li státní orgány. Školství potřebuje dobré učitele, kteří si zaslouží dobrý plat. Navrhneme systém příspěvků z rozpočtu kraje pro odměňování dobrých učitelů. Krajské nemocnice jsme dobře založili jako akciové společnosti, a díky tomu dobře fungují i dnes. Starost mi dělá to, že v některých místech v kraji není zajištěna běžná lékařská péče. Vypíšeme granty na pomoc lékařům, kteří si tam zařídí praxi. 
 
Sám o sobě říkáte, že jste matematik a baví vás hledat řešení problémů. Co konkrétně byste změnil v oblasti hospodaření kraje, proti kterému máte výhrady?
 
V hospodaření jsou rezervy vždy a všude. V Jihočeském kraji je třeba vylepšit poměr mezi běžnými a kapitálovými výdaji ve prospěch kapitálových. Dnes se zdá, že je ten poměr dobrý, ale pokud odečteme finance na projekty z evropských fondů, je to úplně jinak. Abych byl konkrétní, je třeba například zastavit růst počtu pracovníků Krajského úřadu nebo zefektivnit hospodaření organizací zřizovaných krajem. Tím zbude více na investice nejen do infrastruktury, ale i do školství a zdravotnictví.
 
Zaměřit byste se chtěl také na zlepšení komunikace s našimi sousedy na jižní a západní hranici a intenzitu přímých kontaktů s občany Jihočeského kraje se spolky, do kterých se sdružují. Můžete být konkrétnější? A co si od toho slibujete?
 
Hlavními zahraničními partnery jsou pro nás naši sousedé, Horní a Dolní Rakousy a Dolní Bavorsko. Rakušané dávají jasně najevo, že velmi stojí o hospodářskou spolupráci, s jejich dálnicí jsou už blízko našich hranic. Nyní je řada na nás. V poslední době se mi zdá, jako by náš kraj hledal blízké partnery hlavně v Číně nebo v Rusku. To nepovažuji za správné, patříme přece na Západ. Přímé kontakty s občany a jejich spolky musí politik navazovat spontánně, musí to být součástí jeho osobnosti. Já to dělám rád, rád jezdím na všechny možné obecní akce a slavnosti, někdo to třeba považuje za zbytečné.
 
Pokud byste se stal hejtmanem, ponechal byste si i mandát poslance?
 
Pokud bych vyhrál volby a byl zvolen hejtmanem, vzdal bych se mandátu poslance.
 
Otázka na závěr mimo krajské volby. Ve světě je nadbytek ropy, což se projevuje i na její nízké ceně. Přijde vám ale v pořádku, že u nás ceny benzínu a nafty v letní sezoně opět rostou? Zaznamenala jsem dokonce i spekulace, že havárie kralupské rafinerie nebyla s ohledem na cenu benzínu náhodná a již nyní je zřejmé, že k opravě dojde nejdříve po hlavní motoristické sezoně… Otázkou také je, proč stát neuvolní státní nouzové zásoby pohonných hmot?
 
Nevěřím na žádné spiklenecké teorie. Podle mého názoru je nárůst cen benzínu a nafty normální sezonní záležitost. Nouzové zásoby pohonných hmot bych uvolňoval ve stavu nouze, který podle mne nenastal.
 
 
RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
expert pro životní prostředí