25. června 2014

Po tlaku opoziční ODS a ministerstva vnitra kraj zrušil protizákonný předpis

Zastupitelstvo Kraje Vysočina dnes zrušilo takzvané zásady kontrolní činnosti, na jejichž protizákonnost dlouhodobě upozorňují krajští zastupitelé ODS. Stalo se tak poté, co zásady jako protizákonné opakovaně označilo i ministerstvo vnitra.

"Krajská rada zjevně uznala, že naše argumenty byly oprávněné. Mrzí mne ale, že celý proces trval tak dlouho a nakonec muselo radní za ČSSD opakovaně na nezákonnost jejich postupu upozornit i ministerstvo vnitra vedené jejich stranickým kolegou," řekl předseda zastupitelského klubu ODS Ota Benc.

Ten zároveň uvedl, že problém nezákonných předpisů kraje opět jasně odhalil zbytečnost legislativního výboru krajského zastupitelstva. "Legislativní výbor, vedený uvolněným, tedy placeným komunistou, tyto zásady nejen připravil, ale také ústy svého předsedy Drahoslava Oulehly tvrdě obhajoval. Výbor stojí daňové poplatníky zhruba tři miliony korun za volební období a výsledky práce placeného předsedy jasně vidíme. Navíc je pikantní, že tento uměle vytvořený výbor má z českých krajů jenom Vysočina," řekl Benc.

Nesmyslnost zásad spočívala v tom, že umožňoval finančnímu a kontrolnímu výboru zastupitelstva kontrolovat jen ty záležitosti, které jim zastupitelstvo uloží. Prakticky tak znemožňoval jakoukoliv jinou aktivitu obou nejdůležitějších kontrolních orgánů zastupitelstva. "Zastupitelstvo totiž odhlasuje jen to, co odhlasuje většina koalice KSČM+ČSSD. To znamená, že opozice by mohla kontrolovat koalici jen tehdy, když k tomu koalice svolí. Šlo o náhubek, nasazený nepohodlné opozici," dovysvětlil Ota Benc. 

Bližší informace:

Ota Benc
předseda Klubu krajských zastupitelů ODS Vysočina
tel. 774 115 270
ota.benc@gmail.com

Štítky:
Kraj Vysočina