24. dubna 2014

Slibem nezarmoutíš nebo to snad hejtman myslí vážně?

„Když to lidi chtějí, tak to postavíme!“. Řeč je o rychlobruslařské hale na Vysočině a větu svým tradičním stylem pronesl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Stalo se tak na pódiu v Polné před shromážděnými sportovci při vyhlašování ankety Sportovec Kraje Vysočina.

Což o to, stavět si vysoké cíle a chtít překonávat překážky ke sportu patří. Stejně jako touha některých politiků přihřát se na slávě úspěšné sportovkyně.

Jiná věc ale je, co touto větou a dalšími podobnými hejtman Běhounek vlastně říká. Krajský rozpočet zřejmě vnímá spíše jako léno, s nímž lze nakládat podle logiky „co lidi chtějí, to zaplatíme“. Že se řádný hospodář ohlíží nejen na to, co kdo chce, ale především na co stačí daný rozpočet, je pro něj touto optikou zřejmě vedlejší.

Pro střízlivý pohled několik čísel. V souvislosti s halou se mluví o částkách v řádu stovek milionů korun, resp. půl miliardě. Při letošním rozpočtu kraje na úrovni přibližně 7,6 miliard Kč jsou jen dané výdaje na kapitolu školství, mládež a tělovýchovu a kapitolu dopravy přibližně 5,5 miliardy Kč. Půlmiliarda navíc v rozpočtu není, v rezervě – mimo jiné na rozvoj kraje – je 150 milionů Kč. Kde ji tedy vzít? Škrty v rozpočtu nebo cizími zdroji - půjčkou? Druhá možnost snad nikoho vážně nenapadne.   

Přitom všichni víme, že v případě haly nejde jen o investici. Jako daňoví poplatníci máme již všichni zkušenost s provozními výdaji mnohých nerentabilních koupališť a podobných zařízení, která je nutné stále dotovat z veřejných, tedy daňových, příjmů.

Zodpovědný představitel kraje nejen naslouchá přání lidí, ale také s nimi hovoří na rovinu. To, že někdo rád a často na veřejnosti pronáší silácká prohlášení neznamená, že bychom je měli nechávat bez povšimnutí.

Hejtman Běhounek se ve svém veřejném působení rád obrací na lidi. Měl by mít tedy na paměti moudrá lidová pořekadla. Hodí se třeba: dvakrát měř, jednou řež.  

Mgr. Zdeněk Geist

předseda oblastního sdružení ODS Jihlava

Štítky:
Kraj Vysočina