15. září 2014

„Kolegové mi jaguára vyčítali, já si na něj ale nenakradl,” říká lídr ODS Janků

Jiří Janků se před dvěma roky stal šéfem pardubické ODS. Nyní ji zakladatel úspěšné firmy eBrána vede do voleb jako kandidát na primátora. Chce hlavně, aby město mělo vize a plány jako jeho společnost.

Životní příběh Jiřího Janků stejně jako ten profesní rozhodně nejde označit za tuctový. Vyučený kuchař, číšník to dotáhl až k titulu inženýra a hlavně k vybudování velké společnosti, která například tvoří webové stránky. Do ODS vstoupil teprve v roce 2008, ovšem už za čtyři roky se stal předsedou pardubické buňky. Nyní kandiduje na primátora a věří, že poslední dobou decimovaná strana dosáhne na zisk deseti až patnácti procent hlasů. „Když to tak nebude, budu okamžitě rezignovat na svou funkci," uvedl Janků, který během rozhovoru s MF DNES několikrát dost překvapil. Už třeba tím, že se vedl v jeho kanceláři, která vypadala v nablýskaném sídle firmy eBrána až nepatřičně. Ošoupané staré křeslo, vyšlapaný koberec, malé zamřížované okno do dvora, tak si představuje pracoviště úspěšného majitele firmy málokdo. „Mně to stačí, já žádný luxus nepotřebuju. Ostatně bydlím i s rodinou v paneláku v centru Pardubic. Navíc naše společnost roste, takže velké kanceláře potřebuji pro lidi. Já už tady nejsem až tak důležitý," říká sedmatřicetiletý muž, který prý občas pošle svůj životopis do nějaké jiné firmy. Prý si tak vyzkouší, jak by si stál na dnešním trhu práce. „Žiju si tady v bublině své firmy a nechci ztratit kontakt s realitou."

Říkáte, že luxus nepotřebuje, ale na druhou stranu jezdíte v jaguáru. Jak to jde dohromady?

Každý má asi nějaký klukovský sen. Ten můj bylo pěkné auto. Když už firma dobře běžela, mohl jsem si ho dovolit. Viděl jsem tento typ v Německu a říkal jsem si, že ho prostě musím mít. Jinak si vážně na takové věci nepotrpím.

A co na to vaši kolegové? Přece jen kandidát na primátora s jaguárem může u některých lidí spíše odebírat sympatie.

To víte, že se jim to moc nelíbilo. Byl tlak, abych se auta zbavil, ale já to dělat nebudu. Už jen proto, abych bojoval proti té klasické české závisti, která pramení z klišé, že každý, kdo má hezký dům nebo auto, si na něj nakradl. Já to ale neudělal, a tak se nemám za co stydět. Na druhou stranu chápu ty reakce. Kradlo se tady hodně a lidé mají právo si něco podobného myslet. Měli by ale rozlišovat.

Vedle vlastní firmy koučujete i řadu dalších společností, hodně sportujete, máte malou dceru. Měl byste vůbec čas na vedení magistrátu, kdybyste ve volbách uspěl?

Já myslím, že s tím nebude úplně problém. Společník ve firmě s takovou variantou počítá. Navíc jsem si vždy dokázal čas zorganizovat tak, abych stíhal. Také je nutné dodat, že ODS v Pardubicích není zatím ve formě, která by nás opravňovala si myslet, že ve volbách ostatní převálcujeme a získáme křeslo primátora.

Na druhou stranu už dva roky opakujete, jak ODS ve městě měníte k lepšímu...

 A to je taky pravda. Ono není lehké změnit myšlení lidí. Ale dělám, co se dá. Navíc jsme si ty dva roky vážně odmakali a máme voličům co nabídnout. Také jsme výrazně změnili tým. Kandidátka je hodně neokoukaná.

Ale jsou na ní i dvě jména, která jsou úzce spojená s érou ODS v Pardubicích, kterou vy jinak ostře kritizujete - jde o Petra Klimpla a Alexandra Krejčíře. Jak oni korespondují s „novou" ODS? Oba dva se například účastnili slavného výletu na Floridu.

Předně je potřeba říct, že v žádné demokratické straně nelze přijít a jen tak vyházet nepohodlné lidi. To za prvé. Za druhé je potřeba mít nějakou návaznost na léta předešlá. Ono když přijde do zastupitelstva samý nováček, tak hodně dlouho trvá, než se tým rozkouká. Takto nám Saša Krejčíř, který byl náměstkem primátora, může dost pomoci. Petr Klimpl zase patří mezi jedny z nejoblíbenějších politiků ve městě, vede oddíl orientačních běžců, profesionálně řídí úřad práce. Takové lidi potřebujeme.

Myslíte, že ODS, která bývala v Pardubicích úspěšná, může znovu získat důvěru lidí?

 Já doufám, že ano, ale je to běh na dlouhou trať a bude to stát ještě hodně práce. Například jsem obeslal členy strany s jednou výzvou, neodpověděl nikdo. Tak jsem to udělal podruhé a odezva byla minimální. Na potřetí to už bylo výrazně lepší. Získat důvěru je to nejdůležitější a nejtěžší, co nás v ODS čeká v následujících měsících. I proto jsem pro, aby i vedení strany řádně vyvětralo, přiznalo kauzy a řeklo, kdo za ně může. Pak se ukáže, jestli strana tuto terapii přežije, nebo ne.  Bez toho ale nemáme šanci ani na celostátní úrovni, ani na té komunální.

Necítíte se jako takový malý pardubický Andrej Babiš?

 To ne.  Ani jeho peníze zdaleka nemám. Ale můžeme se od něj něco učit a to říkám při vědomí, že je z konkurenční strany. On mluví naprosto normálně, tak že mu lidí rozumějí. Myslím, že to je v politice naprosto nejdůležitější. Také je nutno si férově přiznat, že Babiš uspěl v politice hlavně díky chybám ODS.

Co byste označil za hlavní bod vašeho volebního programu?

 Je to jednoduché. Pardubice jsou unikátní město se železničním uzlem, letištěm, dobrým přístupem na dálnici, univerzitou, úspěšným průmyslem, nádherným historickým centrem, Velkou pardubickou, Zlatou přilbou, nejnavštěvovanějším hokejovým klubem široko daleko, a to vše sto kilometrů od Prahy. Nechápu, že se nikdo ne-zabývá tím, jak z Pardubic udělat metropoli evropského významu, jakými jsou Drážďany, Mnichov nebo Norimberk, kam lidé jezdí stovky kilometrů kvůli cestování letadlem, trhům nebo zábavou.

Jak toho ale docílit?

 Podle mě docela jednoduše, chce to dlouhodobé vize, koncepci a plány, které budou na radnici přejímat jednotlivé garnitury politiků a hlavně lidé z města je budou znát, budou s nimi souhlasit a budou přesně vidět, jak se naplňují. Pardubice mají ohromný potenciál, daleko větší než třeba Hradec.

To zní pěkně, ale mám obavu, že všední politika v zastupitelstvu vám ukáže, že to bude těžko proveditelné...

 Ale jak to? Vždyť na magistrátu sedí 300 lidí, kteří na tom mohou dělat. Já jsem firmu zakládal s kamarádem a celé to stálo na tom, že jsme měli matematický model, kterým nám říkal, co se stane, když uděláme to a to. To přesně potřebuje i magistrát. Na tom se přece musí shodnout všichni politici. Znovu opakuji, že klíčové pro úspěch je, aby celou dobu měli plán na očích lidé. Aby věděli, co se kdy bude opravovat, jak vypadá příprava klíčových staveb a tak dále. Nám se tohle ve firmě ohromně osvědčilo. Ti lidé byli daleko více motivovaní, když znali cíle. Důležité samozřejmě také je mít silného lídra, to je další věc.

Pokud se stanete primátorem, opatovická elektrárna vám bude za místo v dozorčí radě platit půl milionu korun ročně. Jak s penězi naložíte?

No, já bych to měl jednoduché, moje manželka je patronkou dětského domova, takže účel peněz by byl jasný.