25. února 2014

Se starostou Žamberka o školní jídelně

Jsou školní jídelny, jejichž vedení s ředitelem školy nebo zřizovatelem spíše zápasí, ale jsou i takové, kde vzájemně spolupracují ku prospěchu obou stran. Taková spolupráce se mimořádně daří v Žamberku a přinášíme o ní rozhovor se starostou města Jiřím Dytrtem.

Vaše město významně podporuje školní jídelnu, kterou zřídilo jako samostatnou příspěvkovou organizaci. Míra spolupráce je zde větší než v mnoha jiných městech. Proč?

Důvodů je více. Školní jídelna sídlí spolu s MŠ Sluníčko v budově ve vlastnictví města a jako správní hospodáři se o tuto budovu staráme. Naše město vždy podporovalo i oblast školství a péče o děti a mládež a sem nepatří jen rozvoj dětských hřišť a sportovišť, podpora spolků a sportovních oddílů, kultury. Patří sem i určitá podpora vzdělanosti, která souvisí i se zabezpečením určité kvality života. Stravování ve školní jídelně, která vaří velmi kvalitně, podle moderních trendů zdravé výživy, tak vytváří sociální zázemí nejen pro děti a mládež, ale i pro jejich rodiče, kteří nemusí mít starost o hladové žaludky svých potomků. Takové věci děláme pro naše děti, pro naše nástupce. A pokud to budeme dělat  příkladně, pak máme téměř jistotu, že tato kvalita se bude přenášet na další generace.

Příspěvková organizace ale představuje starost, nebylo by jednodušší ji dát pod školu a město by mělo o jednu starost méně?

Ředitel školy je vrcholový manažer, který má na starosti nejen chod školy, ale i její personální obsazení. Má to náročné a neumím si představit, jak jídelnu začlenit pod základní školu. Nás v současné době nic nenutí k tomu, abychom statut jídelny měnili, jsme rádi, že to funguje. Uvažovali jsme kdysi o „překlopení“ školní jídelny na právnickou osobu, ale rozhodli jsme se, že to není správná cesta. Krásné rčení říká, že „co funguje, to neruš a buď rád, že to funguje“. V naší jídelně máme báječné vedení, které dělá vše proto, aby jídelna fungovala, jak má.

Co jídelna vašemu městu přináší, jaký má pro něho význam?

V minulosti, před 10-15 lety, jídelna město nákladově zatěžovala částkou přes 2 miliony Kč. V současnosti město hradí jen asi 500-600 tisíc za rok, příspěvek města se díky zefektivnění jejího chodu výrazně snížil.  Jídelna vaří v současnosti kolem 1600 obědů, odebírá od místních dodavatelů významné množství potravin a vytváří tím velký trh. Vytváří tak ve městě uzavřenou ekonomiku, peníze se tady vydělají i utratí a město tím žije.

Vidíte i nějaké přínosy mimo ekonomiku?

Děti se zde stravují kvalitně, zvyknou si na pravidelnou a teplou stravu, dvouchodové menu, a to je pro budoucnost dětí i občanů města a jejich zdraví důležité. Přispívá to i k vytváření image města. Část veřejnosti si také zvykla na to, že naše školní jídelna rozváží jídla do firem, které u nás působí, a to je další přínos pro nás. Mají-li lidé dobré stravování a zázemí, nic je netlačí k tomu, aby od nás odcházeli.

Jaký význam mají spokojení strávníci pro město?

Spokojení strávníci znamenají určitý potenciál rozvoje města. Přeci zůstaneme pokud možno tam, kde se mi líbí a kde známe životní podmínky, kde jsou spokojení lidé a kde tak můžeme realizovat své schopnosti  a znalosti získané v dětství či při studiu. Zároveň se tak nemusíme strachovat o osud svých potomků. Pro každé město je živou vodou co největší počet spokojených obyvatel a o to se v Žamberku snažíme.

Jaké investice jste v posledních letech v jídelně měli?

Veškeré investice souvisí s postupným zkvalitněním služeb tohoto zařízení. Od roku 1994 to bylo pořízení elektronického objednávkového systému, od roku 2004 pořízení elektronického čipového systému s možností výběru ze tří hlavních jídel a dále nákup zařízení související s doplňkovou činností školní jídelny. Tato činnost si získala věhlas v širokém okolí, a to i díky velmi kvalitnímu managementu školní jídelny na čele s paní ředitelkou Kacálkovou a šéfkuchařem Dolečkem a za podpory sehraného kolektivu. Investovat pak do takového zařízení není nutnost, ale i radost.

Můžete uvést další konkrétní příklady investic?

Někdejší varná kapacita 600 - 700 obědů stoupla na dnešních cca 1600 obědů denně, a to vše ve stejných prostorech, ale díky lepší technologii. V roce 2005 jsme koupili míchací kotel Baskett o objemu 250 litrů a v roce 2007 tlakovou pánev Betterpan o objemu 150 litrů – to bylo pořízeno z prostředků vydělaných jídelnou. Budova, kde jídelna sídlí, prošla v roce 2010 kompletním zateplením spojeným s výměnou oken. Od  roku 2005 dochází k postupné obměně varné techniky, přičemž investovaná částka se již blíží téměř třem milionům korun. Započala i postupná výměna vnitřních technologických výtahů - to je investice za více jak 1,6 mil. Kč. Kompletně byl zrekonstruovaný mrazící a chladicí box, který dosloužil, a to za částku 220 tis. Kč. Město určitě nemusí litovat vynaložených prostředků, úsměvy a chvála spokojených strávníků za to stojí.

Máte zjištěno, jakou částkou dotujete jeden oběd?

Výše dotací se již několik let pohybuje mezi 7 a 7,50 Kč na jeden oběd. Jako správní hospodáři jsme přehodnocovali svoje náklady: zúčastnili jsme se elektronické aukce na elektřinu a mobilní telefony v rámci celého města, dále jsme přešli na telefony VOIP, získali jsme individuální ceník na bankovní poplatky, takže případné zvýšení ostatních nákladů se téměř neprojevilo.

ZDROJ: www.jidelny.cz