20. února 2014

Je fúze nemocnic opravdu nutná?

Fúze je nevratný krok a může i zvýšit náklady.

Zdraví je bezesporu nejdůležitější lidská hodnota, se kterou nelze hazardovat. Každý z nás bude dříve či později potřebovat kvalitní lékařskou péči. Pardubický kraj nyní stojí před rozhodnutím, které může zásadním způsobem ovlivnit kvalitu zdravotní péče poskytované v nemocnicích v našem kraji. 

Nápad sloučit do jedné velké firmy všechny nemocnice řízené krajem vypadá na první pohled jako vynikající. Ušetří se administrativa, budou společné nákupy, pojišťovny se zaleknou a okamžitě vysolí víc peněz na provoz nemocnic. Ale také je možné, že náklady fúze budou řádově v desítkách milionů a ztráta nemocnic se ještě prohloubí. Je možné, že neklesnou ani provozní náklady např. na administrativu, protože ředitelství jistojistě bude v Pardubicích a excentričnost polohy krajského města zvýší prudce náklady na cestování a dopravu obecně. Co si dříve nakoupili ve Svitavách  sami a dodavatel dodal na místo, bude jezdit „fasovat“ do centrálního skladu v Pardubicích. A budou jezdit ještě častěji, než jezdili dodavatelé k nim, kteří si navíc náklady na dopravu hradili sami. Byrokracie spojená s každým schvalovacím procesem na pořízení toho či onoho může vzrůst a zpomalit se. 

Zaklínadlem „slučovačů“ jsou úspory při společných nákupech materiálu a služeb. Stejnou argumentaci použili v královéhradeckém kraji, když zřizovali zdravotnický holding, který nakonec skončil v ekonomických kotrmelcích a trestním stíhání některých jeho představitelů. Těžko si lze představit množstevní slevy při nákupech často unikátních přístrojů. Zato si lze velmi dobře představit, že pod modlou outsourcingu (nákupu služeb) některé firmy rozšíří svá chapadla do všech nemocnic kraje. Jen doufejme, že tu lukrativní činnost si nový subjekt ponechá a nabídne jen to ztrátové, co se nevyplatí poskytovat. Kdyby tomu bylo čistě náhodou obráceně, tak se může kumulované ztráta nemocnic ještě zvýšit a problémy zvětšit. 

Diskutabilní je vyjádření MUDr. Havíře, že fúzí si budou nemocnice v rámci jednoho velkého celku lépe konkurovat. Myslím si, že monopol je vždycky rozmařilejší v nákladech a nemá tendenci k úsporám, naopak je chce přenést na druhé, v tomto případě na pojišťovny, což už pan Havíř prohlásil a potažmo na zřizovatele, tedy na kraj. Může se stát, že dojde ke zvýšení nákladů a ještě větší finanční ztrátě. Náměstek hejtmana Roman Línek odpovědný za zdravotnictví řekl, že co bude v dalších letech, ale není jasné. Jasné ale je, že pokud se uskuteční fúze, tak to bude krok nevratný. 

V květnu 2013 byl proveden výzkum mezi řediteli nemocnic a pojišťoven v ČR s názvem Barometr českého zdravotnictví 2013. Dovoluji si použít některé závěry, které by mohly pomoci krajským zastupitelům při rozhodování o fúzi krajských nemocnic. 84% ředitelů se shoduje v názoru, že existují možnosti zlepšení kvality péče v nemocnici, kterou řídí. A o to by mělo především jít. S kvalitou léčby by se mělo začít, zabývat se úrovní poskytované péče a pokud se má začít s šetřením, pak  redukcí těch zařízení či oddělení, která léči špatně a draze. Data lze určitě získat od VZP. Na to není potřeba žádná fúze. 

Největší rezervy (dle již zmíněného výzkumu) celého zdravotnického systému vidí ředitelé příspěvkových organizací v efektivnějším pořizování nových technologií (96%), ve zneužívání péče (88%) a plýtvání (84%). Na to také není potřeba žádná fúze. 

Největší rezervy v nemocnicích vidí ředitelé příspěvkových organizací v investicích do kvality (88%), v komunikaci a pacienty (88%), větší efektivitě práce (84%), komunikace personálu (84%) a prostředí (72%). O kvalitě poskytované péče jsem se již zmínil. Další rezervy jsou  především v efektivitě práce a v komunikaci s pacienty a komunikace personálu. Dalo by se to shrnout pod pojem efektivní vedení lidí. Udržovat svá oddělení v chodu, plnit cíle a termíny (pokud jsou), efektivně využívat zdroje a dostat ze svých lidí co nejvíce. A na to není potřeba také žádná fúze. 

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

starosta MO Pardubice III