29. listopadu 2013

Senioři se naučili ovládat počítač a seznámili se s prostředím internetu

Pod taktovkou klubu seniorů ODS vznikl kurz určený pro starší občany a seniory, kteří se chtěli seznámit s funkcemi počítače a internetu.

V listopadu se podařilo klubu seniorů ODS uspořádat za pomoci Jitky Kašparové a spol. eBRÁNA speciální kurz pro seniory a naše starší občany. Kurz „Jak na počítač a internet“ vznikl jako nápad seniorů ODS, ti se pravidelně schází a snaží se v Pardubicích vymýšlet různé aktivity, které by seniorům nabídli volnočasové vyžití anebo třeba takovéto vzdělávací kurzy, které seniorům pomůžou začlenit se do moderní společnosti.

Během léta jsme začali se seniory plánovat kurz, který by pomohl seniorům seznámit se počítačem a pak také s internetem. Cílem bylo seniory seznámit se základním ovládáním počítače a seznámit je s vyhledáváním informací na internetu, abychom jim ukázali, že počítač není jen nepřítel, ale naopak velmi dobrý sluha.

Školení se zúčastnila necelá dvacítka uchazečů především z pardubických klubů seniorů. Nejprve jsme se naučili počítač ovládat a seznámili jsme se s jeho hlavními funkcemi. Ukázali jsme si psaní, vytváření složek, vyhledávání programů nebo třeba jak změnit pozadí plochy počítače na naši oblíbenou fotku nebo obrázek.

Druhý den jsme se zaměřili na internet. Naučili jsme se vyhledávat např. jízdní řády nebo divadelní představení. Seznámili jsme se s posíláním el. pošty přes internet, tedy s e-maily. Došla řada také na ukázku sociální sítě Facebook nebo Spolužáci. Velmi nás potěšilo, že sami účastníci školení měli své nápady a podněty, co by si na internetu chtěli sami vyzkoušet. Během celého kurzu byli k dispozici členové Mladých konzervativců Pardubice, kteří pomáhali seniorům s vlastní obsluhou počítače. A aby neodcházeli účastníci s prázdnou, připravili jsme pro ně obrázkový manuál, kde se budou moci kdykoliv podívat, jak se daná situace řešila nebo např., na co je koš nebo jak vypadá ikona pro zapnutí internetu. Všichni ti, co s námi absolvovali oba dva dny školení, dostali za odměnu certifikát.

Za klub seniorů ODS

Jitka Kašparová