5. listopadu 2013

Uvidíme, zda se ODS poučí

Předseda ODS v Pardubicích Jiří Janků Právu řekl...

- Jste asi jediný funkcionář ODS v kraji, který už nějaký čas bušil na vrata, žádal radikální změny a obával se debaklu ve volbách. Cítíte teď zadostiučinění?

Byla to velikánská prohra, naštvanost voličů na tradiční strany se projevila. Přímo v Pardubicích jsme ale měli 8,6 procenta, což je z krajských měst nakonec celkem dobré čtvrté místo. Při té bídě jsme rádi, že pořád ještě jsou lidé, kteří ODS volí.

- Nastal tedy podle vás čas, kdy se ODS změní k nepoznání? Má teď volné ruce, žádné vládní povinnosti, žádné ustupování koaličním partnerům.

Kongres je svolán na leden. Pak uvidíme, jestli se ODS z toho výprasku poučí, jestli výrazně změní svou činnost, především ale strukturu, formu prezentace a způsob komunikace s voliči.

- Co ale teď s rozdanými kartami, jak z minima vytěžit maximum? Voličům nebudete na očích. Zapomenou.

Pardubice teď mají napříč spektrem čtyři poslance, to není málo, vlastně skoro polovina poslanců z celého kraje. Za nás se do Sněmovny dostal pan děkan Karamazov, věřím, že bude přínosem pro Pardubice i zákonodárný sbor.

- Jenomže ještě neusedl do poslanecké lavice a už je tu konflikt. Karamazov nechce opustit post děkana Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice. Kritizuje jej za to i rektor Miroslav Ludwig.

Ostrá reakce pana rektora mě překvapila. Věděl celou dobu, že Karamazov kandiduje. Já jsem za ním přišel, já jsem ho žádal, aby kandidoval, a taky jsem věděl, že práce na fakultě je pro něj tím nejdůležitějším, že by se možná raději vzdal poslaneckého mandátu než akademické kariéry. Opoziční poslanec je přece jen o něco méně vázán na pobyt ve Sněmovně. Do půl roku pozná, jak to zvládne. Ale určitě by svými zkušenostmi mohl a měl přispět ke schválení kvalitního textu nového vysokoškolského zákona.