18. října 2013

ON-LINE s kandidátem ODS v Pardubickém kraji Simeonem Karamazovem

Jak vidí šance ODS ve volbách? Na jakou oblast by se ve sněmovně chtěl zaměřit? V čem by chtěl regionu pomoci?

Přepis on-line rozhovoru, který se uskutečnil 15.10.2013.

ON-LINE s kandidátem ODS  v Pardubickém kraji Simeonem Karamazovem

DOTAZ: Podpořil byste úhradovou vyhlášku? Jinak máte moje sympatie. Procházka
15.10.2013 11:17
ODPOVĚĎ:Úhradovou vyhlášku ano. Každá nemocnice by za stejný výkon měla dostat od pojišťoven stejně zaplaceno. Jinak děkuji za projevené sympatie. Děkuji všem čtenářům za otázky a omlouvám se těm, na které se z časových důvodů nedostalo. Rád bych vás na závěr požádal: Buďte zodpovědní, přijďte k volbám. Děkuji Simeon Karamazov
DOTAZ: Pane děkane, téměř nikdo ve městě nemá rád "starou garnituru" ODS reprezentovanou například pány Kislinger, Lejhanec, Krejčíř, Stříteský apod. Je hlas pro vás hlasem i pro tyto osoby nebo konečně ODS dostála toho, že se od těchto lidí oprostila?
15.10.2013 11:12
ODPOVĚĎ:Hlas pro mě bude hlasem pro svobodu, zodpovědnost a pravicové hodnoty.
DOTAZ: Dobré dopoledne, můžete mi prosim vysvětlit, proč není ODS schopná si zvolit předsedu před volbami? Stranu vedete paní Němcová a pan Kuba. Jak můžete čekat, že vás lidé budou volit, když nemáte ani jasné vedení?
15.10.2013 11:01
ODPOVĚĎ:Vysvětlit Vám to mohu, ale osobně jsem přesvědčen, že to chyba je. Vedly k tomu čistě praktické a časové důvody. Strana přišla během několika málo dní o premiéra a předsedu strany. Krátce na to jsme vstoupili do předvolební kampaně. Myslím, že se tandemu Miroslava Němcová a Martin Kuba podařilo situaci zvládnout.
DOTAZ: Co si myslíte o názoru že je třeba více podporovat účňovské školství na úkor gymnázistů, neboji jiných středních škol.  Potřebujeme skutečně více instalatérů?
15.10.2013 10:57
ODPOVĚĎ:Podpora učňovského školství na úkor gymnazistů je nesmysl. To ovšem neznamená, že nemáme podporovat učňosvké školství. Problém je spíše v mnoha středních školách různé kvality, jejichž absolventi nedosahují uplatnění na trhu práce, ani v dalších stupních vzdělávání. Představy o tom, že zrušením nebo omezením míst na gymnáziích automaticky vzroste počet učňů je naivní.
DOTAZ: ODS v Pardubice měla snad nejhorší náměstky Kislingera, který musel odstoupit, a Krejčíře, který nedotáhl snad jedinou věc do konce. To kandidujete za takovouto pardubickou ODSku?
15.10.2013 10:49
ODPOVĚĎ:Uvědomuji si, že ODS neudělala v minulosti vše správně a že se nám nevyhnuly aféry jednotlivých konkrétních lidí. Přesto je to strana, která 23 let hájí tradiční pravicové principy na celostátní i komunální úrovni a má většinu poctivých a slušných členů. Česká demokracie stabilní a tradiční pravicovou stranu potřebuje. ODS udělala v minulých měsících řadu změn včetně nových a perspektivních tváří na pardubické kandidátce, kterými chceme důvěru voličů obnovit.
DOTAZ: Dovoluji se vás jako pardubák zeptat jak hodnotíte Zlatou přilbu a předně pak Velkou Pardubickou, kde jel naposledy pan Váňa?
15.10.2013 10:43
ODPOVĚĎ:Zlatou přilbu a Velkou pardubickou sleduji jako každý pardubák, který je hrdý, že takové události se v jeho rodném městě konají. Pád pana Váni mě velmi mrzel, ale takový už je sport. V Pardubicích jsou ale i další sporty jako je basketbal, hokej, kanoistika, plavání, fotbal a další, které z Pardubic dělají město sportu.
DOTAZ: Čeho chcete dosáhnout v Poslanecké sněmovně?
15.10.2013 10:38
ODPOVĚĎ:Chci se zasadit o to, aby systém v České republice podporoval činorodost lidí. Aby vytvářel podmínky, které umožní rozvoj v naší zemi. Základem je vzdělání a vzdělávání. To musí být na takové úrovni, aby našim občanům a dalším generacím umožnilo obstát v mezinárodní konkurenci. Jsem vysokoškolský učitel a myslím si, že díky svým zkušenostem na poli vědy a vzdělávání k tomu mohu přispět.
DOTAZ: Kolik procent si myslíte, že dosáhne ODS v předčasných volbách? Kolik byste považoval za úspěch?
15.10.2013 10:35
ODPOVĚĎ:Není to poprvé, kdy se ODS nachází v těžké pozici. ODS staví na tradičních pravicových hodnotách, staví na svobodě a aktivní zodpovědném jedinci, který se dokáže postarat o sebe, o svoji rodinu a je zdrojem prosperity společnosti. Věřím tomu, že si lidé stále váží svobody, demokracie a osvědčených hodnot a že právě proto ODS nakonec podpoří. Za úspěch považuji dvouciferný výsledek.
DOTAZ: Jak to chcete udělat, aby voliči zapomněli na trapný konec předchozí vlády Petra Nečase?
15.10.2013 10:32
ODPOVĚĎ:V každé politické straně občas dojde k selhání konkrétních jedinců, tomu se neubráníte, tomu se nedá vyhnout. Je to stejné jako v každé společnosti a stalo se to i u nás v ODS. Ale i přes to tvrdím, že ODS je stranou naprosté většiny slušných, poctivých a pracovitých lidí.
DOTAZ: Dobrý den. Před volbami slibujete co všechno uděláte, ale proč jste to neudělali, když jste byli sedm let ve vládě, jak vám máme teď věřit? Slibovali jste boj s korupcí a nejvíc zkorumpovaná je teď ODS.
15.10.2013 10:24
ODPOVĚĎ:Vždy jsme vládli v poměrně komplikované koalici. Od roku 2006 se Stranou zelených, která je stranou spíše levicovou, a nyní s TOP09 a VV, které nebyly politickou stranou, ale podnikatelským uskupením v politice. Vládnutí v takových koalicích je velmi problematické. Ale i přes to ODS v koalici ubránila například zachování paušálů pro podnikatele a zabránili jsme zvýšení firemních daní, které navrhoval koaliční partner. Osobně bych volil lepší model, ve kterém by v České republice vznikaly buď silné pravicové nebo silné levicové vlády, složené ze stabilních etablovaných politických stran. K tomu je ale potřeba změna volebního systému.
DOTAZ: Jste děkan pardubické univerzity a nyní kandidujete do poslanecké sněmovny. Jste si vědom, co práce poslance obnáší?
15.10.2013 10:18
ODPOVĚĎ:Fakulta elektrotechniky a informatiky je pro mě důležitá a chci v práci pro ní pokračovat. O tom, jak to chodí ve sněmovně jsem dobře informován a vím, že obě funkce skloubit lze, i když by to bylo jistě náročné. Jsem ale přesvědčen, že taková kombinace může přinést velké výhody jak fakultě a univerzitě, tak ve službě občanům. Univerzita bude mít zástupce v místech, kde se rozhoduje o podobě vysokoškolského zákona, který jak víme, se každá vláda pokouší reformovat a ve sněmovně může být jeden poslanec, který má s problematikou vysokého školství mnohaleté zkušenosti.
DOTAZ: Milý Simeone, byl jsi mým velmi úspěšným žákem ve třídě se zaměřením na matematiku a fyziku na pardubickém gymnáziu. O to víc jsem potěšen, když vidím Tvoje úspěchy na poli vědy a vysokého školství. Oba jsme před mnoha lety vstoupili do komunální politiky. Ty jako mladší se zájmem o politiku vyšší, já už starý, trochu i unavený, proto jsem nabídky odmítl. Politika je uměním možného a řemeslem kompromisů. To si věda nemůže dovolit, ta musí cestou hledět pravdy a skutečného poznání. A tak se Tě ptám: Jsi na tento rozpor připraven ? Děkuji. A protože politika potřebuje schopné a racionálně uvažující lidi, přeji Ti štěstí. Josef Kubát, Tvůj bývalý gymnaziální učitel matematiky.
15.10.2013 10:14
ODPOVĚĎ:Milý Jožko, správně jsi zmínil naše působení v komunální politice. Byla a stále je to pro mě velká škola. Velmi odlišná od té, na které jsem měl tu čest být tvým žákem a kde jsme se setkali poprvé. Oba dobře víme, že komunální politika není ani pravicová, ani levicová. Je buď dobrá, nebo špatná, ale v každém případě poskytuje nový pohled na dění kolem nás a umožňuje nám věci ovlivňovat. Je to prostředí dynamické, turbulentní a někdy i absurdní na rozdíl od klidného a váženého prostředí akademického. Myslím, že každý nový pohled člověka obohacuje, dává mu možnost podívat se na problémy z různých úhlů a efektivněji je řešit. Troufám si říci, že se mi doposud daří oba pohledy zkloubit a věřím, že tomu tak bude i v celostátní politice.
DOTAZ: Jak dlouho působíte na akademické půdě?
15.10.2013 10:09
ODPOVĚĎ:Po studiích Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze jsem krátce pracoval jako programátor v Tesle Pardubice. Od roku 1991 začala moje akademická dráha. Začínal jsem na katedře fyziky, tehdy ještě VŠCHT jako odborný asistent, posléze jsem se habilitoval a stal se profesorem. V roce 2002 jsem byl u zrodu Ústavu informatiky, který se postupem času transformoval do dneš již zavedené Fakulty elektrotechniky a informatiky, jejímž jsem děkanem. Na akademické půdě jsem tedy necelých 23 let. Více informací o mé osobě najdete na mých stránkách: www.karamazov.cz
DOTAZ: Co byste chtěl ve sněmovně udělat pro region?
15.10.2013 10:02
ODPOVĚĎ:Tento region potřebuje především kvalitní infrastrukturu. Již řadu let působím v komunální a krajské politice a setkávám se s řadou problémů, které přesahují možnosti města a kraje a je třeba je podpořit "z Prahy". Za všechny mohu jmenovat např. rychlostní silnici R35, obchvat Pardubic či pardubické mezinárodní letiště. Jednou z priorit je pro mě samozřejmě Univerzita Pardubice, jako jediná univerzita v kraji si rovněž zaslouží podporu pro její vzdělávací a vědecko-výzkumné aktivity.