27. srpna 2013

Hala zdarma pro klub? Nemožné, říká ředitel Fondu

Osmnáct milionů korun ročně nateče po odečtení slevy za nájem z hokejového klubu do městské akciovky Rozvojový fond Pardubice. Vedení hokeje chce, aby tento přísun peněz ustal a miliony zůstaly v klubu, coby podpora od města.

Ředitel Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát říká, že je pro majitele ČEZ arény ekonomicky nepřípustné, aby odpustila pardubickému hokejovému klubu platbu za pronájem haly.
Přesto se v příštích týdnech rozjede boj o to, zdali nebude HC ČSOB Pojišťovna sídlit v ČEZ aréně zadarmo.
A to přesto, že má splácet také stomilionovou přestavbu haly z roku 2007.
"Nevím jak po právní stránce, ale ekonomicky je odpuštění nájmu nemožné," říká Charvát.

V rozboru plateb hokejového klubu není uvedena položka splátek za přestavbu ČEZ arény. Klub se přitom zavázal, že uhradí sto milionů korun. Splácí tedy rekonstrukci haly?

Splácí, je to součástí nájmu. Devítimilionová položka za pronájem haly obsahuje i splácení její rekonstrukce.

Krátce po opravě arény klub požádal o prodloužení splácení o deset let, protože devítimilionová splátka byla vysoká. Kolik tedy klub splácí dnes?

Číslo vám říct nemůžu, to je obchodní tajemství, které je součástí smlouvy.

Neměla by to být veřejná informace, když opravu haly financovali daňoví poplatníci?

Já vám rozumím, ale myslím, že informace by vám měli dát radní. Ti ta čísla mají a jen oni jsou oprávněni je zveřejnit.

Proč v rozpisu salda nefiguruje položka splátka opravy haly, ale je to ukryté v položce nájem? To je přece účetně něco úplně jiného.

Tak to stojí v nájemní smlouvě. Položka nájem se smluvně sestává z vlastní ceny nájmu a doplatku za dostavbu haly. Nájemní smlouva definuje přesně, kolik je cena za metr čtvereční plochy, za kabinu, za kanceláře. A k tomu je tam také částka, kterou platí za dostavbu haly. Mohu potvrdit, že je skutečně tento bod součástí nájemní smlouvy. Jen se v roce 2010 změnila doba splácení do roku 2032.

Připusťme, že by byl většinový vlastník klubu úspěšný se svým požadavkem o odpuštění nájmu v hale. Je vůbec prakticky proveditelné, aby samostatně hospodařící Rozvojový fond jen tak odpustil nájem?

Já neznám podmínky, které jsou domluvené.

Zatím žádné domluvené nejsou, je to jen přání klubu, ale je to ve vaší moci?

Zastupuji společnost, která je majitelem haly, a máme platné smlouvy. Předpokládám, že ty se měnit nebudou z naší pozice, alespoň my jsme zatím s nikým nejednali.

Já se ptám spíše na právní možnost.

Právně to neumím posoudit, ale ekonomicky to možné není.

Zastupitelstvo o tom má ale jednat na příštím zasedání.

Když své rozhodnutí přenesou na radu města, tak radní tuto pravomoc mají, naším akcionářem je město. Já v takovém případě pouze vyčíslím, jaké dopady to bude mít na chod naší společnosti.

Takže když přijde rada s tím, abyste zrušil klubu nájem, tak to uděláte?

Právně to možné je, ale rada pak musí nést následky toho, že pro tuto společnost není odpuštění nájmu hokejového klubu možné.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přestavby a rekonstrukce pardubické ČEZ Areny

První rekonstrukcí prošel pardubický zimní stadion v roce 2001. Stavba byla tehdy hodně sledovaná, musela se totiž stihnout do zahájení mistrovství světa juniorů v prosinci 2001. Následně se hala přejmenovala na Multifunkční arénu Pardubice. Od roku 2005 název stadion název ČEZ Arena.
V roce 2007 proběhla dostavba západní části arény za 132 milionů korun. Hala navýšila svoji kapacitu nad 10 tisíc míst. Přibyla nová místa na sezení, nové sky boxy, VIP terasa, bufety a zároveň byl vybudován i nový ochoz. Po dokončení stavby vznikla dohoda, že 100 milionů z celkových nákladů uhradí hokejový klub.        

dokument: image[1] pdf (pdf)