2. května 2013

Malá domů v kultuře Pardubického kraje

Další člen levicové krajské vlády v pozici kurátora.

Ve Východočeské galerii v Pardubicích probíhá další výstava z cyklu Prostor pro jednoho kurátora. V něm dostávají příležitost představit se v této roli veřejně činné regionální osobnosti a jako třetí se kurátorství ujala sociálnědemokratická náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Bohužel právě přílišnou propagací politiků trpí jinak zajímavá myšlenka k oslavám 60. výročí galerie.

Cyklus výstav zahájil jako kurátor hejtman Martin Netolický a díky tomu také sklidil největší mediální pozornost. Teď se prezentuje v této příspěvkové organizaci kraje jeho náměstkyně a stranická kolegyně. Jednou ze dvou vystavovaných autorek je navíc Hana Horská, která vedle své umělecké činnosti působí jako zastupitelka Pardubického kraje a vedla do voleb komunistickou kandidátku. Na jednu galerii a tak krátkou dobu to je až příliš politiků.

Nepřísluší mi soudit umělecký výběr stavící vedle sebe na jedné straně již zesnulou věřící autorku Ludmilu Jandovou oceněnou papežem Janem Pavlem II. a současnou komunistickou političku a umělkyni na straně druhé. Ale nechápu, proč slouží krajská příspěvková organizace placená z daní k sebepropagaci politiků. Úkolem těchto organizací má být přece podpora regionální kultury a vzdělávání. Poskytovaný prostor pro zviditelnění krajských představitelů působí maximálně tak jako negativní příklad. A těch dávají i bez toho dost.

Politická reklama z veřejných prostředků

Členové levicové krajské koalice občanům bohužel opakovaně předvádí, že nevnímají ostře rozdíl mezi veřejným a vlastním. Při nákladné úpravě kanceláří hejtmana, předvánoční reklamě s politiky placené z krajských peněz či v nynější pozici kurátorů však jdou hodně nad rámec tradiční reprezentace.

Jen připomenu, že předvánoční reklama sklidila kritiku nejen od ODS, ale také od poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřicha Kužílka. Navzdory tomu se ani tentokrát nemusí krajští vládcové obávat negativních dopadů. Klíčové funkce placených předsedů finančního a kontrolního výboru totiž dělají komunisté a ti dobře vědí, kde mají mantinely v rámci hraní si na opozici.

Přesto Východočeská galerie v Pardubicích určitě stojí za pozornost každého se zájmem o umění. Jen doufám, že při příští návštěvě to půjde bez propagace levicových politiků hrazenou z veřejných prostředků. Vždyť na to má kraj celé oddělení se 7 úředníky a to by mělo stačit i velmi ambiciózním sociálním demokratům.