17. dubna 2013

O farmářských trzích na Dubině se starostou Vítězslavem Štěpánkem

V současné době je největší hitem farmářských trhů na pardubickém sídlišti Dubina prodej živých ryb.

"Vzhledem k tomu, že zájem o místní zemědělské produkty neustále roste, rozhodli jsme se, že tuhle možnost nabídneme i obyvatelům na Dubině. Ne všem se chce třeba do Polabin nebo na autobusové nádraží, kam se přesunuly trhy z pivovaru. Určitě raději vyrazí před dům, než aby jezdili nakupovat přes půlku města," říká hlavní organizátor trhů Vítězslav Štěpánek, který je starostou třetího pardubického obvodu.

- Kdy jste na Dubině s trhy začínali?

Vloni jsme si řekli, že to vyzkoušíme, že otestujeme, jaký bude mezi lidmi zájem. A ten byl takový, že jsme letos začali už na konci března. Trhy budou každou sobotu od šesti do dvanácti hodin až do Vánoc.

- Nemáte obavy z toho, že budete mít málo prodejců? Jsou města, kde trhy pro jejich nezájem ruší.

To v žádném případě. Jak ukázal loňský rok i začátek toho letošního, zájem je čím dál větší. Jak mezi zákazníky, tak mezi prodejci. Pro ty jsme postavili osm stálých stánků, ostatní si vozí svoje nádobíčko sami.

- Dělali jste při zahájení trhům nějakou propagaci? Oslovovali jste prodejce?

Vloni jsme jich pár oslovili, to je pravda. Pak si to ale řekli mezi sebou a hlásí se nám jich pořád víc a víc. Letos jsme pro ně vyčlenili velké parkoviště, aby měli místo i ti, kteří prodávají přímo z chadicích dodávek, jako řezníci, uzenáři, nebo prodejci mléčných výrobků. Tenhle krok se nám určitě vyplatil. Začali sem jezdit třeba řezníci a výrobci uzenin až z Letohradu nebo Orlických hor.


- Co všechno se na Dubině prodává?

Všechno, co se dá vypěstovat na poli nebo na zahradě, co odchovají na svých farmách malí sedláci nebo co vyrobí malí živnostníci Nejvíc samozřejmě sezonní zelenina a ovoce, maso, uzeniny, sýry, ale i další potraviny.

- O co mají lidé na trzích největší zájem?

To je samozřejmě sezonní. Teď momentálně se ve velkém kupují sazenice zeleniny i květin, nově i uzeniny, maso od farmářů z podhůří a Orlických hor. Absolutním hitem je letos prodej živých ryb. Zákazníci si pochvalují, z kolika druhů si mohou vybrat. A většina z nich je i ráda, že jim tu rybu usmrtí a vykuchají.      

 

Rozhovor starosta vedl s redaktorem MF Dnes, kde ho můžete nalézt v tištěné podobě.