11. dubna 2013

Rychteckého vrtěti psem

ODS nebrání městské obvody, ale efektivní veřejnou správu

Se zájmem jsem si přečetl ohlas předsedy Zastupitelského klubu ČSSD Pardubice pod názvem Strach ODS jsem očekával. Celý text vyniká především tím, že nemá téměř nic společného s realitou a snaží se jen odvrátit pozornost od skutečného problému Pardubic. Tím je vedení města.

Jediné dvě skutečnosti napsal pan Rychtecký, který jinak dělá vedoucího komunikace a vnějších vztahů kanceláře hejtmana, správně. Pardubická ODS má opravdu tři starosty městských obvodů a nepovažujeme současné dění okolo referenda za rozumné. Zbytek jeho článku, stejně jako ostatní ohlasy koaličních politiků, více vypovídá o nervózní atmosféře na radnici než o ODS.

 

Nebráníme obvody, ale efektivní veřejnou správu

Předně chci zdůraznit, že v ODS nejsme spokojeni se stávající podobou městských obvodů. Kvůli odebrání výkonu přenesené státní správy a nepřenesení více samosprávných kompetencí zůstává v obvodech velký nevyužitý potenciál. Magistrát se tím snaží obvody obrazně řečeno vyhladovět, aby následně mohl poukazovat na to, že nemají opodstatnění.

Navrhujeme posílení samosprávných kompetencí obvodů, které vnímáme jako zefektivnění celé veřejné správy, díky kterému se rozhodování dostává co nejblíže občanům. V opačném případě chceme výrazné změny na magistrátu tak, aby byl výkon veřejné správy již konečně službou občanům. Ať tedy město nestranně informuje a položí jednoznačnou otázku. Chcete městské obvody se silnou samosprávou nebo nabobtnalý centrální úřad, který dnes nemá žádnou strategii a vizi.

Proto bychom před celoměstským referendem očekávali věcnou debatu o tom, na jaké úrovni má cenu centralizovat a decentralizovat. Také jaké jsou možnosti členění, jejich skutečné náklady a především co přinesou občanům. Vždyť odborná analýza aktuálního stavu veřejné správy od ministerstva vnitra poukazuje, že nečlenění jde proti myšlence statutárních měst a snižuje možnost vyjádření samosprávných zájmů obyvatel těchto měst. Experti doporučují opačný postup, než ke kterému se přiklání současná koalice.

 

Město nezvládá přípravu

Pokud se přesto ukáže, že Pardubice pro rozvoj nepotřebují územní členění, tak podpoříme silný, ale efektivní centrální magistrát. Město samo však není na zrušení obvodů připraveno, především nemá připravené kapacity.

Centralizovat do úřadu, který sám zůstává rozesetý doslova po celém městě, podle mě nedává žádný smysl. Magistrát dnes využívá sedm různých budov a například odbor dopravy najdeme roztroušený od Černé za Bory přes náměstí Republiky až po ulici 17. listopadu. Alternativou k obvodům přece nemůže být přesun a nabrání nových úředníků do další budovy.

Případné zrušení obvodů by proběhlo ke konci volebního období. Argument o chránění posledních bašt tak ukazuje na obavy pana Rychteckého z dobrého výsledku ODS, který by zajistil minimálně uhájení našich pozic. Nutno podotknout, že všichni tři naši starostové získali ve svých obvodech nejvyšší počet hlasů a díky tomu s přehledem obhájili svou pozici. Vítězslav Štěpánek tedy až po chvilkové epizodě starosty ČSSD Jána Kasiče, bývalého SNBáka obviněného za uplácení novinářů.

Šéf zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl je bezpochyby tím nejméně motivovaným člověkem, vedeným touhou zachránit poslední tři starosty. Jeho motivací je zcela přirozeně logika a srozumitelnost většinově prosazovaného názoru pardubické ODS. Tento zkušený politik a znalec Pardubic je znám právě tím, že pro Pardubice zastává vždy kvalitní řešení a názory a to často i navzdory oficiálnímu názoru strany či většiny. Právě proto, by měl jeho názor být pro občany Pardubic důležitou informací.

 

Pardubická ODS musí posílit

ODS v současné době rozhodně není v dobré kondici. Na celostátní úrovni stále pokračuje propad preferencí a moc nadějí na rychlé zlepšení není. Na mnoha úrovních ve straně však dochází k určitému restartu.

To je také případ Pardubic. I když zde máme poprvé od dob primátora a senátora Stříteského ODS jednotu, tak máme co dohánět. Byla zanedbána výchova nových politiků a po odchodu zkušených osobností přestala být ODS dobře čitelná. Máme už jen rok na to, abychom připravili pro občany kvalitní kandidáty. Právě v tom vidím velkou výhodu obvodů, kde politici mohou získat zkušenosti a připravit se pro činnost na magistrátu.

 

Současná koalice nefunguje

Ale i v takovém stavu zastupitel Rychtecký stále vnímá ODS jako velký problém. A nemůžeme se mu moc divit. Nesourodá radniční koalice má totiž už od svého počátku závažné problémy s vlastním fungováním, natož aby řádně spravovala město. Vázne komunikace všemi směry a klíčový náměstek Bílek se již musel poroučet.

Sociálnědemokratický náměstek pro změnu odjíždí svévolně na dovolenou a svou averzi vůči němu už ostatní ani neskrývají. Vystupování Pardubáků je kapitola sama pro sebe. Každý občan se může podívat, jak je to s jejich předvolebními sliby nejen ohledně Tyršových sadů. Zajímavé jsou také příjmy, které si nechávají vyplácet na obvodech, i když je chtějí rušit.

A tím se dostáváme k jádru celé věci. Vedení města příliš dobře ví, že nezvládá svou práci a že při volbách jim nemusí stačit nekonečné vymlouvání na ODS. Jediný v současnosti úspěšný projekt města - IPRM Dukla a Višňovka – nastartovala koalice pod vedením ODS spolu s tehdejším starostou pátého obvodu Kňavou. Všechny velké investiční akce stojí a jen se mluví o tom, jak se projekty sice rozšiřují, ale termíny se neustále posouvají. Jediným štěstím pro město zůstává, že sociálně demokratické vedení ROP Severovýchod se snaží vyjít městu vstříc.

 

Obvody jsou zástupný problém

Město však selhává i v běžné agendě. V minulém týdnu se například pochlubili školními psychology, ale zapomínají dodat, že Tauber si na ně v původním návrhu rozpočtu neprosadil prostředky, i když je člen rady, a musel být urgován našimi zastupiteli a novináři.

Magistrát nedokáže obstát ani v porovnání s obvody. Vítězství ODS právě v Polabinách a na Dubině nebylo dílem náhody, ale důkazem, že zde činnost obvodů měla smysl a občané přístup starostů Srbka,  Štěpánka a Heřmanského oceňují. A my jejich kvalitní práci, z které by si na magistrátu měli vzít příklad, hájit nepřestaneme.

Proto se pan Rychtecký spolu s celým vedením města snaží vytvořit představu fiktivního problému, který pro Pardubice mají představovat obvody. Snaží se tím zakrýt nenaplňování vlastního programu a desítky milionů korun, které městu každoročně unikají. Ono i samotný boj proti obvodům ve velkém zaměstnává politiky, tiskový úsek a úředníky. Ale ani mediální snaha nezakryje, že současná koalice promarnila Pardubicím 3 roky bez výrazného přínosu.

Ještě jeden důležitý kritický stav může zrušení obvodů stranám koalice vyřešit. Za současného personálního marasmu, kdy se v politických stranách a uskupeních nenachází dostatek kvalitních elit k postavení osmi kandidátek na malé i velkou radnici, bude mnohem snažší koncetrovat síly pouze na jedinou kandidátku.
 I přesto, že takový postup by v současném stavu jistě vyhovoval i ODS, je pro pardubickou ODS zachování a  optimalizace činnosti obvodů pro kvalitní služby občanům prioritou.

 

Sken článku pana Rychteckého naleznete v příloze.

Vyšlo také 15.4. v MF DNES.

 

 

 

 

Ing. Jiří Janků

předseda oblastního sdružení