6. října 2016

"Vyšší patra politiky potřebují více odvahy a hospodárnosti." říká David Novák

On-line rozhovor se soukromým zemědělcem, výrobcem potravin a kandidátem na senátora za ODS ve volebním obvodu č. 43 Pardubice Ing. Davidem Novákem.

DOTAZ: Ahoj Davide,
v čem ti stát pomáhá a v čem by měl zemědělcům především pomoci?

ODPOVĚĎ:Zdravím z redakce Karle!
Stát mi pomáhá výplatou dotací, i když slovo pomáhá je trochu alibistické. Kdyby nebyly dotace plošně v celé EU, pak by na trhu byla čistá soutěž mezi výrobci a nikoli soutěž mezi státními rozpočty. Kdo si v daném státě zadotuje více své zemědělce, tak ti jsou potom úspěšnější v prodeji svých produktů. Měl by podpořit více přidané hodnoty v zemědělské výrobě, což je živočišná výroba a zpracování na farmách, a následně propagaci a prodej těcho produktů. V tom dnešním supermarketismu to pro menší a střední výrobce není vůbec jednoduché. Namísto EET by se měly za ty peníze, co to bude stát ve státní správě, postavit spíše pěkné městské tržnice.

DOTAZ: Dobrý den, jaký je Váš názor na přímou volbu hejtmanů a starostů? Děkuji.

ODPOVĚĎ:Spíše negativní, přímá volba je hodně o reklamě a penězích, ne o skutečné kvalitě lidí. U menších obcí by to asi nevadilo, tam se lídé znají.

DOTAZ: Dobrý den, pane inženýre. Významným českým politikem z našeho regionu byl v meziválečné době pan František Udržal, rodák z Dolní Rovně, který se narodil ve statkářské rodině. Byl mj.československým ministerským předsedou vlády a ministrem národní obrany. Je pro Vás tento politik vzorem a v čem případně chcete jít v jeho šlépějích ve vyšších politických patrech? Zdravíme a děkujeme za odpověď.

ODPOVĚĎ:Ano, pan Udržal je pro mne inspirativní osobností, už tím, že byl ze zemědělské rodiny a věděl, co je to sedlačina. Do politiky je třeba vnést odvahu, serióznost, poctivost a hospodárnost. U nás na vsi v Uhersku je na Mudruňkově statku Masarykovo heslo: Nebát se a nekrást. Jsa prověřen 26 lety v zemědělství, tak mě jen tak něco nerozhodí a neovlivní. Je třeba si takzvaně držet svoji lajnu. Vyšší patra politiky potřebují více odvahy a hospodárnosti a méně populismu.

DOTAZ: Jaké konkrétní problémy Pardubicka byste jako senátor chtěl řešit prioritně? Co myslíte, že jste pro Pardubice schopný v Senátu prosadit?

ODPOVĚĎ:Jako zemědělec a výrobce potravin vím jak je naše Polabí, kde žijeme, úrodné a jak málo to dáváme okolnímu světu najevo. Proto vím, že by to chtělo více propagace a cestovního ruchu. Třeba tvořit perníkové či pivní stezky... Doprava, zdravotnictví a další témata - to mají v programu všichni...

DOTAZ: Jaký je Váš názor na současnou politiku vlády ohledně uprchlické krize?

ODPOVĚĎ:Já jsem ještě žádného uprchlíka nepotkal, ale klidně bych jich pár do firmy na práci přijal. Můj bratr v roce 1988 emigroval přes Jugoslávii do Itálie a následně do USA, takže i on byl uprchlíkem. Takže z toho si jistě můj názor vyvodíte. Myslím, že média to značně přehánějí.

DOTAZ: Předpokládám, že v případě získání senátorské funkce se budete prioritně věnovat problematice zemědělství. Co jako první byste inicioval ze své pozice právě v této oblasti?

ODPOVĚĎ:Nejen pro drobné zemědělce a malé výrobce bych zrušil EET, aby jim to nekomplikovalo prodej jejich produktů, protože vím, že ekonomicky to je téměř na hraně rentability a jakékoliv další náklady je od toho odrazují. Mým heslem ve volebním programu je Méně řepky a více přidané hodnoty. Znamená to, že řepka je pro půdu velmi vyčerpávající plodinou vyžadující hodně chemizace a většina jí skončí v bionaftě ve výrobně Agrofertu. Více přidané hodnoty znamená, abychom vyráběli více lokálních potravin, u kterých víme, z čeho jsou a že při jejich výrobě je více práce pro lokální obyvatele.

DOTAZ: ODS je nyní v období, kdy se odráží ode dna a pomalu opět získává důvěru pravicových voličů, nicméně průzkumy zatím nenaznačují nijaké zásadní preference. Co ještě ODS musí udělat, aby byla znovu schopná být součástí vládní či krajských koalic?

ODPOVĚĎ:Do ODS jsem vstoupil v roce 1998, takže vím, jak se strana od té doby výrazně změnila. Od mafiánismu a klientelismu k absolutní serióznosti a skutečné pravicovosti. Všichni ti mafiáni i političtí šplhouni jsou dnes ve firmě ANO či jiných uskupeních, které jim slibují lepší politický úspěch. Když spadla ODS na pět procent, zůstali už jenom ti, kteří to myslí skutečně vážně. ODS ještě musí několik let v klidu pilně pracovat a čekat, až socialisté a populisté rozfofrují státní rozpočet, aby ho pravice byla opět schopna naplnit.

DOTAZ: V případě zvolení senátorem budete mít jistě spoustu dalších povinností a na podnikání nebudete mít tolik času. Budete senátorem opravdu na plný úvazek? Děkuji.

ODPOVĚĎ:Ten, kdo tvrdí, že je schopen při vstupu do politiky z byznysu dělat politiku na plný úvazek, je lhář. Nikdy nemůžete stoprocentně vystoupit ze stávajícího života a najednou žít jiný. Naopak myslím, že je velmi dobře, aby člověk vnímal stále problémy z podnikání a uměl je přenést do politiky. Senátoři a poslanci jsou ti, kdo tvoří právě ta pravidla, podle kterých se podniká a žije. Ve firmě mám zastupitelnost v podobě ostatních členů rodiny a zaměstnanců. Budu si s tím muset případně nějak poradit.

DOTAZ: Zdravím, proč jste vstoupil do politiky a kdy to bylo?

ODPOVĚĎ:Do ODS jsem vstoupil před 18 lety a teprve dnes vidím, že stojí za to, za tuto stranu bojovat proti populismu a socialismu. Nechci, aby byl náš stát špiclovským systémem postaveným na závisti a kontrole toho, jaký máte na záchodě toaletní papír. Ale každý je politikem právě v den voleb, a kdo k nim nejde, nemá nárok na politiku nadávat.

DOTAZ: Dobrý den, co říkáte na zrušení změn času letní/zimní? Díky.

ODPOVĚĎ:Jsem pro, i když se mi za čtrnáct dní bude lépe vstávat do světla a ne do tmy. Jsem typ sova, takže dělám dlouho do noci, ale ráno mi chvíli trvá, než se nastartuju.

DOTAZ: Jako zemědělce Vás musí trápit velké sucho, kterým trpí naše krajina. Jak by se společnost měla k tomuto problému postavit? Máte v plánu tento bod řešit i v senátu?

ODPOVĚĎ:Výkyvy počasí vnímám velmi intenzivně a pokračoval bych v projektu Návrat vody do přírody a na území kraje budoval rybníky, nádrže či jiné krajinotvorné a klimatotvorné prvky. Každý senátor by měl mít za úkol sehnat peníze pro svůj region. Mé zaměření je právě na tu zemědělskou výrobu, a proto vím, že když voda chybí, nic nám nenaroste. Před dvě stě lety bylo na katastru naší obce pět rybníků. Dnes jsou tam pouze dva, tak pojďme to napravit.

DOTAZ: Jak byste hodnotil práci současné senátorky paní Horské? Je něco, na co byste chtěl navázat a naopak zcela změnit?

ODPOVĚĎ:Paní Horská je velmi pracovitá a aktivní žena. Nad její prací nelze než smeknout. Jediné, v čem se lišíme, je názor na současnou vládou prosazovanou inkluzi. V práci se sociálními tématy je skutečně výborná a je třeba, aby v ní pokračovala, i když třeba ne na senátorské půdě. Mojí prioritou je však výroba kvalitních potravin a zachování úrodnosti naší země.

DOTAZ: Dobrý den, jak byste komentoval snahu různých politických uskupení i velkých stran vytahovat v krajských a senátních volbách téma imigrace? Je to opravdu tak zásadní téma? Hovoří o tom vaši voliči v regionu? Nebo je naopak více pálí skutečné lokální problémy?

ODPOVĚĎ:Téma migrace bych nazval spíše evropským tématem než krajským či senátním. V našem státě je to spíše mediální bublina, ale je to tím, že přes naše hranice se žádná taková vlna nepřehnala. Pokud budou ochotni se lidé, kteří potřebují pomoc, do naší společnosti integrovat, budou do ní přinášet hodnoty a dodržovat pravidla, podle kterých žijeme, které koneckonců poslanci i senátoři mají za úkol vytvářet, pak v tom nevidím nějaké zásadní nebezpečí. Nikdo z potenciálních voličů se mě na žádný problém s migranty zatím nezeptal, asi proto, že zatím žádného, stejně jako já, doposud nepotkali.

Každý volič si prioritně hájí svůj zájem a vždy ten lokální problém je pro něj bližší než ten globální. Právě senátor musí umět vytvořit takové podmínky, aby se z lokálního problému globální nestal. Nebo aby ho následně pomohl vyřešit.