30. listopadu 2012

Fuksa i ostatní budou pod drobnohledem

"Ten, kdo odchází z politiky, má být diskvalifikován automaticky pro pozici, kterou by mohl zastávat pro stát? Já myslím, že ne," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Na kongresu ODS a po něm se mluvilo o větší obměně vlády. Teď je jasná změna v čele resortu dopravy, obrany, tím to ale končí - nebo ne?

 

Uvidíme. To je spíš otázka na pana premiéra.

 

 Bude to ale teď trochu jinak, když třeba 1. místopředseda mluvil na kongresu o tom, že by měl premiér konzultovat vládní změny v grémiu ODS, nebo bude vše jako dosud - jen v rukou premiéra?

 

Kdyby to bylo na mně, tak já uznávám, že ten, kdo nese největší odpovědnost, má mít největší pravomoc při výběru svých spolupracovníků. Já bych jí skutečně nechal na premiérovi. To neznamená, že premiér s námi nekonzultuje, ale to rozhodnutí musí učinit on.

 

 A čekáte i větší rošádu křesel mezi koaličními partnery?

 

Nečekám. Neříkám, že nemůžou být nějaké výměny, ale v zásadě jen bilaterální: že si prostě dvě strany vymění křesla. Neumím si představit, že bychom se znovu dohadovali o rozdělení resortů.

 

"Ivan Fuksa na to má kvalifikaci"

 

 Lukrativní místa pro bývalé rebelující poslance ODS napadla o víkendu vicepremiérka Karolína Peake a prohlásila, že to znevěrohodňuje vládu a chce o tom jednat v koalici. Budete o tom jednat, nebo je to pro vás uzavřená záležitost?

 

Já nevím, jak to paní místopředsedkyně myslela. ODS se nikdy nebránila jakémukoliv tématu, které přinesl koaliční partner, takže když to bude chtít projednávat, tak se o tom bavit budeme. Ale na K-devítkách jsme nikdy neprojednávali personálie ve státní správě nebo státních podnicích.

 

 Zeptám se jinak: nesnížila se skutečně vláda k handlu lukrativního místa za své přežití?

 

Myslím, že ne. A teď nechci mluvit o mých třech bývalých kolezích, ale obecně. Ten, kdo odchází z politiky, má být diskvalifikován automaticky pro pozici, kterou by mohl zastávat pro stát? Já myslím, že ne. Ale taky to neznamená, že se má stát automaticky o takového člověka postarat.

 

 Dobře, ale tady to vypadá takto: tři zlobili a dostali místa za to, aby zlobit přestali...

 

Zatím se mluví jen o nabídce, kterou dostal Ivan Fuksa. Musím říct, že byl dlouholetým členem dozorčí rady letiště, působil tam jako náměstek ministra, byl ministr, takže bavme se o tom, jestli je, nebo není kompetentní. Já myslím, že je.

 

Teď by ale měl být vrchním ředitelem pro privatizaci aerolinek, nikoliv letiště...

 

Ale to musí dát odpověď ten, kdo mu nabídku dal. Nevím, od koho tu nabídku dostali. Jenom říkám, že kdo dělal náměstka starosty, starostu, náměstka ministra, ministra a vzděláním je ekonom, tak když dostane nabídku odpovídající jeho kvalifikaci, nevidím na tom nic špatného.

 

"Pravicoví politici by neměli spoléhat jen na stát"

 

 Když se vás zeptám na Petra Tluchoře a Marka Šnajdra?

 

Nevím, kde budou působit.

 

 Přijal byste vy takovou nabídku?

 

Bylo by levné říkat, že bych udělal to nebo ono. Jen říkám, trošku s úsměvem, že my z pravicových stran bychom si měli umět představit daleko rychlejší návrat do privátní sféry než levicoví politici. Ale vždycky se to musí posuzovat individuálně.

 

 Ale vrátím se k původní otázce: nepoškozuje vládu to, za jakých okolností a za co opustili ti tři sněmovnu?

 

To jsou spíš otázky na ty mé tři kolegy.

 

 Ale nepoškozuje vládu to, že jim to nabídla a umožnila?

 

Zatím nic neumožnila a já si ani nemyslím, že by to na ni vrhalo špatné světlo. Pokud takovou funkci kolegové přijmou, je skoro jisté, že budou pod drobnohledem veřejnosti, minimálně té odborné.

 

 

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města