22. dubna 2018

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Hostem nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
I to jsou témata, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit s nadhledem a v souvislostech. Hezké slunečné nedělní poledne vám všem divákům jedničky i zpravodajské čtyřiadvacítky z observatoře žižkovské televizní věže. 2 události, které se odehrály v sobotu. 2 události, které jsou výstižnou zprávou o stavu tuzemské společnosti. V Praze věřící, zástupci církví i poutníci přivítali kardinála Josefa Berana, jehož ostatky se do vlasti vrátily po téměř 50letém spočinutí v exilu. Úsilí o repatriaci ostatků dovršil letos na jaře svým povolením papež František. Mši ke cti svatého Vojtěcha, úzce spjatého s kardinálem Beranem, sloužil v sobotu v poledne v Katedrále sv. Víta pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Ve svém kázání Duka konstatoval, že ve chvíli, kdy se v katedrále připomíná osud politického vězně 2 totalitních režimů, kterým Beran byl, účastní se prezident republiky sjezdu komunistů.

Dominik DUKA, arcibiskup pražský, primas český /ukázka: 21. 4. 2018/:
Je jistě náhodou, souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která přes volební porážku dožaduje se stále většího podílu na moci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova kardinála Dominika Duky. Prezident Miloš Zeman v sobotu na sjezdu KSČM nabádal komunisty, aby, cituji, nepromarnili šanci a přispěli ke vzniku menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie.

Miloš ZEMAN, prezident ČR /ukázka: 21. 4. 2018/:
Kruh se uzavírá a jestliže se vrátíme zhruba 100 let zpátky, nyní se opět rýsuje s nepominutelnou účastí komunistické strany, ale i sociální demokracie účast levice jako celku na řízení věcí veřejných a na tvorbě vlády. Prosím, nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si ani přemrštěné podmínky. Budete mít dost času, možná 4 roky je aplikovat v celém vládnutí v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatoval v sobotu na sjezdu komunistů prezident republiky Miloš Zeman. Nejen o podílu KSČM na moci bude řeč v následujících minutách. Hlavními hosty dnešních Otázek jsou předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, statutární místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Vítejte, hezké poledne přeji.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrý den a děkuju za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
A já děkuju, že jste ho přijal. Děkuji i Zbyňku Stanjurovi, který je předsedou poslaneckého klubu občanských demokratů. Hezké nedělní poledne.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A pozvání přijal dnes už bývalý místopředseda KSČM, poslanec Jiří Dolejš. Vítejte, hezké dobré poledne.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Hezkou neděli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Týden ve zkratce. Sociální demokraté se vrátili k vyjednávání o vládě s hnutím ANO, komunisté si zvolili staronového předsedu Vojtěcha Filipa ve 2. kole a hnutí ANO nabídlo sociálním demokratům vnitro k dalším 4 ministerstvům. Co nebo kdo je teď, pane předsedo, Faltýnku, prubířským kamenem sestavování vlády?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My teď počkáme samozřejmě na jednání dalších orgánů sociální demokracie, protože včerejší vlastně vedení, grémium, předsednictvo odsouhlasilo další vyjednávání s námi o těch konkrétních podmínkách koaliční smlouvy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítal jste s tím, že to bude tak těsné?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já to nechci nijak komentovat. Je to jejich rozhodnutí a důležitý je výsledek, nikoliv ta cesta k němu. Takže důležité je, že se kolegové rozhodli, že chtějí dál pokračovat v této diskusi a nyní jsou na tahu oni. My chceme v průběhu těch 14 dnů dát dohromady konkrétní text koaliční smlouvy, protože my už jsme se dohodli na těch programových věcech, těch bylo 17, kde byly spory. Všechny jsme je v podstatě odstranili. Důležité je, že, a to určitě potěší tady kolegu předsedu Zbyňka Stanjuru, že jsme se dohodli, že nebudeme zvyšovat daně stejně jako před těmi 5 lety, že se pokusíme daně vybírat, ty stávající a nechceme zvyšovat. Naopak chceme snižovat daně u některých kategorií, ale k tomu se můžeme dostat v nějaké další debatě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Do 14 dnů tedy bude návrh koaliční smlouvy.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já předpokládám, že ano. A je samozřejmě potřeba k té debatě přizvat i kolegy z KSČM, s kterými také byla debata vlastně o těch programových požadavcích, které jsou dneska také víceméně vydiskutovány, takže v nějaké relativně krátké době by mělo nastat vlastně i to třístranné jednání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Staronový předseda KSČM Vojtěch Filip počítá podle svých slov s tím, že se jeho strana příští týden zapojí do těch vyjednávání se sociálními demokraty a hnutím ANO. Připomeňme si jeho slova.

Vojtěch FILIP, předseda strany /ukázka: 21. 4.2018/:
V každém případě jsme připraveni na jednání v příštím týdnu ve trojici, to znamená jak s hnutím ANO, tak se sociální demokracií, protože ten kolaps toho vyjednávání se sociální demokracií v podstatě byl dán tím, že tam nebyl ten třetí subjekt, tedy že tam nebyla KSČM, a jak požadavky sociální demokracie, tak některé kroky hnutí ANO evidentně vedly k tomu, že to jednání ještě před sjezdem sociální demokracie zkrachovalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Sobotní slova staronového předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Sjezd KSČM v sobotu večer nepřijal jedno z navrhovaných usnesení, aby komunisté vyjednávání o vládě s hnutím ANO ukončili. Jiří Dolejši, jak jste hlasoval, když se hlasovalo o tomto usnesení?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Já jsem byl na sjezdu jako zástupce vedení, které skládalo účty, nikoliv jako delegát, který hlasoval, ale pochopitelně seděl jsem v pracovním předsednictvu, takže jsem viděl, že zhruba 90 procent delegátů nebylo pro toto usnesení, byla to skutečně okrajová záležitost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když tedy se bude vyjednávat teď v trojici hnutí ANO, KSČM a sociální demokraté, počítáte vy s tím, že také si s těmito 2 stranami dojednáte nějaký písemný dokument?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ano, tak jsme dosavadní jednání vedli. Já si myslím, že to je rozumný krok, protože nejde jenom o to, co se napíše do programového prohlášení, ale také, jak si vydefinujeme mechanismy informování, konzultací, řekněme, jakési zpětné vazby tak, abychom měli určité záruky, že se sliby také budou plnit. O nic víc nejde, není to opoziční smlouva, pochopitelně ani ne koaliční, ale ani ne opoziční, protože my neskrýváme, že tím, že jsme strana nevládní, tak jsme de facto opoziční, ale ta naše opozičnost má ten charakter státotvornosti, že nechceme dál blokovat situaci v České republice. My chceme, aby nějaká vláda vznikla.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč se bráníte tomu názvu opoziční smlouva? Protože to bude opoziční smlouva, vy budete v opozici a budete tolerovat vládu, tudíž je to model z 98. roku, kdy občanští demokraté uzavřeli s ČSSD opoziční smlouvu.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Když se podíváte do struktury dokumentu, který tehdy podepsal Miloš Zeman, tuším, s Václavem Klausem a porovnáte si to, co teprve možná uvidíte, dojde-li k tomu, tak zjistíte určité rozdíly.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy ten text už máte jako komunisté.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Já především si pamatuji, o čem byla opoziční smlouva, ta minulá a vím, že my si rozhodně nechceme rozdělit teritorium. My nejsme ti, kteří spoluvládnou, kteří si dělí pašalíky. My pouze chceme mít určité garance. Je to něco jako systém garancí za to, že naše tolerance, že ta tolerance nebudeme za užitečné idioty. O nic víc nám nejde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Toleranční patent je tedy lepší název než opoziční smlouva.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To zní hezky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Toleranční patent.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Nechceme být užiteční idioti, nikoliv se dělit o kořist.

Václav MORAVEC, moderátor:
A bude tam podobná formulace, která byla v článku 6 opoziční smlouvy z roku 1998, cituji: „Výše jmenované strany se zavazují, že v průběhu volební období Poslanecké sněmovny žádná z nich nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě ani nevyužijí ústavních možností vedoucích k rozpuštění Poslanecké sněmovny a budou-li takové návrhy předloženy jiným politickým subjektem, nepodpoří je v hlasování. V případě hlasování o jednotlivých zákonech (včetně rozpočtu) nejsou výše jmenované strany nijak vázány.“ Konec citátu. Bude tam takový bod v tom vašem dokumentu?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Samozřejmě konečná podoba je konečná podoba. Ale já chci jasně říci, že ta naše opoziční role je i v tom, že pokud by se zásadnějším způsobem zkomplikoval vývoj situace, tak pokud přijde někdo s návrhem změny vlády, tak to jsme schopni vyslechnout a zvážit to. Čili, my si nezakazujeme hlasovat proti vládě nebo některé její věci nepodpořit. My pouze říkáme, že očekáváme od vlády, že to, co nám slíbí, bude dodržovat a my skutečně zůstáváme v nevládní a státotvorně opoziční roli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy v tom tolerančním patentu, v dokumentu, který předloží komunisté hnutí ANO a ČSSD, nebude vzdání se možnosti vyslovovat nedůvěru vládě v průběhu funkčního období?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
My si přece nezavřeme cestu ke kritice vlády a nezavřeme si cestu k tomu, že v podstatě kdyby došlo ke krizové situaci, takže budeme naprosto bez jakéhokoliv nástroje. Pouze to nechceme iniciovat, protože se nedomníváme, že povalení vlády, sotva vznikne, že by někam vedlo. Čili, teď ze mě nechtějte konkrétní formulace dokumentu, který není doprojednán. Pochopitelně ještě musí být doprojednán.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy říkáte, že takto explicitně to tam nebude.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Takto explicitně by to mohl být problém, protože uvědomte si, že ten sjezd sice prodloužil mandát vyjednávací skupiny, ale zároveň si vymínil, že ten výsledek musí být představen stranickému orgánu, tedy ústřednímu výboru, který bude, když se to stihne, tak to bude na jednání ústředního výboru v květnu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Faltýnku, dává to smysl, aby komunisté si nechali možnost hlasování o vyslovení nedůvěře vládě?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vzhledem k tomu, že u všech těch debat fyzicky sedím, tak možná vím asi nejvíc z vás, jak se ty debaty vedou. A ta debata byla rozdělena na 2 části. Ta první, byly předány priority KSČM, ty jsou tady a já z nich zacituji, co jsme akceptovali: zákon o obecném referendu přijmout, konkrétní plán zvyšování minimální mzdy a důchodů na celé volební období, debata o církevních restitucích, velmi citlivé téma, insolvenční zákon, obnovit suverenitu země nad přírodními zdroji, nad přírodním bohatstvím, chtějí navrhnout nepromlčitelnost zločinů spojených s privatizací a zákon o neziskových nemocnicích. Čili, to jsou priority, které my jsme zakomponovali do programu vlády, do vládního prohlášení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Všechny tyto body budou v koaliční smlouvě?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já předpokládám, že v nějaké formě ano. A ten bod B je, o čem tady hovoříme, toleranční patent. Vymyslel jste, Václave, krásný název.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono už to bylo v 90. letech za Václava Klause. Oni měli opoziční smlouvu a toleranční patent, jste měli, že, pokud se nemýlím.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
O tom jsme se zatím konkrétně nebavili, ale je logické, aby nějaký dokument tohoto typu vznikl a potom bude koaliční smlouva, která bude samozřejmě s koaličním partnerem, se sociální demokracií, která bude mít jiné parametry.

Václav MORAVEC, moderátor:
A budete za hnutí ANO tam chtít vzdání se komunistů vyslovování nedůvěře vládě v tom funkčním období?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já nechci předjímat tuto debatu, to je na nich, s čím konkrétně přijdou na to jednání. Zatím na stůl konkrétní parametry tady této dohody nebo tolerančního patentu, jak říkáte, nebyly položeny.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bude se nějak měnit opoziční strategie Občanské demokratické strany, pane předsedo Stanjuro?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych se možná vrátil k té otázce, kterou jste položil jako první: kdo je dál na tahu? No, nic se nezměnilo. Včera jsme oslavili, jestli se dá slavit půl roku od voleb, máme vládu bez důvěry a pořád to má v rukou Andrej Babiš a hnutí ANO. Na tom se nezměnilo nic od 22. října, prvního dne po volbách do 22. dubna, což je dnes. Hnutí ANO si samo zamklo pomyslné dveře k vládě s demokratickými stranami, vědomě od prvního dne zasedání Poslanecké sněmovny. A oni samozřejmě, když to zamkli, tak to mohou odemknout. Ty podmínky k tomu, aby vznikla vláda bez komunistů a SPD, nejsou nijak dramatické, ale hnutí ANO je prostě není ochotno akceptovat. Proto tady sledujeme podle mě absurdní debatu s komunisty o tvorbě vládního programového prohlášení. Vojtěch Filip včera říká nebo jsem to viděl, jak oni budou rozhodovat v resortech, kde bude mít střet zájmů hnutí ANO nebo ČSSD, tak vyžadují, že všechny 3 strany se shodnou na ministrovi. A tomu se říká, že to není vládní strana, když vybírá nebo spoluvybírá ministry? To je samozřejmě jenom zakrývání skutečnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, promiňte, když vám vstoupím do řeči, není možné to otočit, že komunisté se, řečeno slovy kardinála Duky, derou k moci i kvůli občanským demokratům, protože vy jste si stanovili podmínky, které by pro asi jakoukoliv stranu byly neakceptovatelné?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To není pravda. Za prvé těch možností je mnoho. Nám přišlo nejlogičtější, když jsme četli výsledky voleb, aby vznikla vlastně vláda na půdorysu minulé koalice. To je vláda, kterou jsme tady měli, kterou jsme kritizovali, ale která byla standardní, složená z demokratických stran. Dneska všichni tvrdí, představitelé ANO: ta vláda byla úspěšná. Představitelé sociální demokracie: ta vláda byla úspěšná. Představitelé KDU: ta vláda byla úspěšná. A přesto, když existuje možnost, aby ta úspěšná vláda pokračovala podle jejich hodnocení, tak vlastně hnutí ANO se rozhodlo, že tu možnost nevyužije. To znamená, oni se dobrovolně rozhodli, že budou spolupracovat s komunisty a s SPD, to v té sněmovně funguje naprosto skvěle, musím říct, že ta hlasovací mašinérie 115 hlasů funguje. Proč ne, já jsem ochoten to akceptovat. Jenom mi vadí ta mlha, že se k tomu nechtějí přiznat, jako by se za to trochu styděli. Přitom by stačilo splnit pár podmínek a hnutí ANO by si mohlo vybírat z fronty demokratických stran, které by stály o to... A ti komunisté by neměli šanci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říkáte pár podmínek, ta hlavní je, že nechcete Andreje Babiše jako legitimně zvoleného lídra hnutí ANO.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Počkejte, tak to vůbec není. To není tak, že nechceme Andreje Babiše jako lídra legitimně zvoleného hnutí, to je přece úplně posunutá interpretace. My říkáme, že ve vládě nemá být trestně stíhaná osoba. My tím trestním stíháním nijak dnes a denně nemáváme.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Můžu se k tomu vyjádřit?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vydržte, pane předsedo, vy jste říkal, že mi nebudete skákat do řeči, tak věřím, že to dodržíte. Trestně stíhaná osoba, my to nebereme osobně, my ctíme presumpci neviny. Není to to, čím máváme každý den a křičíme, ale je to vážný problém pro výkon vlády. To prostě není jako v občanském životě, že ta presumpce viny převažuje nad vyšším zájmem, prostě to tak je. Kdyby tento princip akceptovalo hnutí ANO, tak máme dávno vládu s důvěrou, bez komunistů deroucích se k moci. Navíc při absurdní situaci, kdy komunisté mají nejhorší volební výsledek a hnutí ANO překračuje to tabu, překračuje ty červené linie a zve je k vládě.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Test státotvornosti.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To není žádná státotvornost, prostě se derou k moci. A vy je nepotřebujete. Poslední věta. Kdyby to skončilo spolupráce s KSČM a SPD úplně na konci, zavřely se všechny ostatní možnosti, tak ne, že bych tomu tleskal, ale rozuměl bych tomu, ale i tak bych to kritizoval. Ale oni si to vybrali první den, protože, a asi je to pravda, aby byl Andrej Babiš premiér, tak se hnutí ANO rozhodlo, že jediná šance, aby byl Andrej Babiš premiér, tak že musí být podpora komunistů nebo SPD nebo obou. Bez toho to totiž nejde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říkal jste poslední věta. Pane předsedo Faltýnku.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Abychom tady vedli férovou debatu, tak musím prostě přiznat, že my jsme jako první po volbách, úplně první subjekt oslovili ODS, protože byli druzí. Měli jsme s nimi několik jednání, ať už to bylo o sestavení sněmovny, kde to nějak dopadlo, myslím si, že celkem jakžtakž dobře. A o vládě, kde to nedopadlo. Ale tady je potřeba říct jako férově, a Zbyněk Stanjura to musí uznat, že prostě oni řekli u stolu: nezlobte se, pánové, z těchto a z těchto konkrétních důvodů my do té koalice nejdeme. A já ty důvody nechci jmenovat, ale prostě tak to bylo.

Václav MORAVEC, moderátor:
K nim se nevracejme, to už jsme tady probrali.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, to je pryč.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já s tím souhlasím, s touto interpretací.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A my jsme hledali prostě další subjekty ve sněmovně, abychom jako vítěz hnutí sestavili vládu. KDU-ČSL, STAN, TOP a další prostě řekly ne, s trestně stíhaným a tak dále ne. A my argumentujeme jednoduše: kauza Čapí hnízdo je uměle vytvořená a objednaná kauza, nejsou tam žádný důkazy. Byla spousta poslanců se podívat do spisu. Kdyby tam nějaké důkazy byly, tak by je donesli. Nikdo nic nedonesl. A my logicky hájíme svého předsedu a svého lídra, který prostě vyhrál volby, dostal největší procento hlasů a tím si myslíme, že mu ty lidi dali i ten mandát k tomu, aby tu vládu sestavil. A hledáme tedy nějaký funkční model. A ještě jednu věc řeknu, která je pozitivní a nemám důvod tady jako chválit předsedu Stanjuru, ale když jsme debatovali o tom, až bude vláda s důvěrou, jak by to mělo fungovat, tak ODS říká: pokud seženete většinu ve sněmovně, my dobré věci, pokud ta vláda je bude navrhovat, podpoříme. KDU, STAN, TOP, ti řekli, my nepodpoříme nic. Čili, státotvorný přístup ODS, která je sice druhá, ale rozhodla se, že bude v opozici, já osobně vítám a nerozumím postoji KDU-ČSL a těchto dalších pidistran, které se dostaly s počtem 5, 6, 7 poslanců, že vlastně nemají zájem nic tvořit, ale pouze bourat. A ODS navrhuje zákony, vláda navrhuje zákony, komunisti navrhli nějaké zákony.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
ANO nám je zamítá.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My vám je zamítáme samozřejmě. Já neříkám, že jsou dobré nebo špatné, ale prostě pracují. Ale tady ty subjekty, o kterých hovořím, a Piráti, ti pouze destruují, ale to tady nechci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Faltýnku, zmiňoval jsem, že prezident Miloš Zeman v sobotu nabádal Komunistickou stranu Čech a Moravy, aby, cituji, nepromarnila příležitost podílet se nepřímo na vládě. Připomeňme si ještě jednou Zemanova slova.

Miloš ZEMAN, prezident ČR /ukázka: 21. 4. 2018/:
Kruh se uzavírá a jestliže se vrátíme zhruba 100 let zpátky, nyní se opět rýsuje s nepominutelnou účastí komunistické strany, ale i sociální demokracie účast levice jako celku na řízení věcí veřejných a na tvorbě vlády. Prosím, nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si ani přemrštěné podmínky, budete mít dost času, možná 4 roky, je aplikovat v celém vládnutí v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova prezidenta republiky Miloše Zemana. Vojtěch Filip jako staronový předseda KSČM, a už to naznačil Zbyněk Stanjura, hodlá promlouvat do personálního složení vlády, byť komunisté chtějí zůstat v opozici. Cituji Filipova slova pronesená v Nymburce na sjezdu KSČM: „Nominuje samozřejmě premiér, ale naše role by se dala pojmenovat, jak to hezky říká prezident, negativní kádrová pravomoc.“ Konec citátu. Vyjdete vstříc KSČM s negativní kádrovou pravomocí?


Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My hlavně, předpokládám teda, pokud se dohodneme, tak i sociální demokracie by především měla navrhnout do té nové vlády odborníky, lidi, kteří tomu rozumí, ne politické trafikanty. Jestli KSČM jako tolerující subjekt této menšinové vlády se bude vyjadřovat k jednotlivým lidem, tak ať se klidně vyjadřuje, určitě se k tomu má právo vyjádřit kdokoliv.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy se tím budete řídit?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, řídit, ale určitě jsme schopni vyslechnout názor a jestli to bude názor, kdyby se tam objevilo nějaké problematické jméno, jestli to bude názor představitele ODS nebo KSČM, tak ho rádi vyslechneme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, to budete přistupovat stejně k názorům ODS jako ke KSČM, když s nimi chcete uzavřít toleranční patent?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já znovu opakuju, že lidé by se měli vzájemně poslouchat a nikdo není neomylný. Čili se může stát, že tam se může objevit nějaké jméno teoreticky jak ze strany sociální demokracie, tak od nás, které by se někomu zásadně nelíbilo z nějakých konkrétních důvodů a pak je potřeba diskutovat. Na tom já nevidím nic špatného, to patří k demokracii. Ale s dovolením ještě jednu poznámku k tomu vystoupení Miloše Zemana. Já jsem včera si pustil ten jeho projev celý a pozorně jsem ho poslouchal a mě tam zaujala jedna věc, která sice nesouvisí se sestavováním vlády, ale s určitým apelem na komunistickou stranu, aby se vyrovnala se svojí minulostí, aby přiznala chyby, které v minulosti udělala, protože v 50. letech, a on to tam řekl jasně prezident republiky, že to nebyly omyly, ale zločiny. A to se mi na tom líbilo, že na tom sjezdu, přestože Miloš Zeman má levicové smýšlení, tak byl poměrně tvrdý k představitelům komunistické strany nebo k těm delegátům toho sjezdu. Takže tolik jenom krátká poznámka k vystoupení Miloše Zemana.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale když se vrátíme k sestavování vlády, Jiří Dolejši, vy uplatňujete tu negativní kádrovou pravomoc vůči Karle Šlechtové na ministerstvu obrany, vůči Martinu Stropnickému na ministerstvu zahraničí a vůči, tou třetí osobou je.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Vojtěch Adam.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je Vojtěch Adam na ministerstvu zdravotnictví. Jak daleko půjdete? Budete tím podmiňovat podepsáno toho tolerančního patentu?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Vy jste se zamiloval trošičku do toho slovního spojení negativní kádrová pravomoc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, do toho se zamiloval váš staronový předseda. Já jsem pouze citoval.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Já si nemyslím, že se jedná o nějakou kompetenci, kterou jsme si díky určité politické situaci usurpovali. My pouze říkáme u některých jmen, že tam vidíme riziko určitého chování, které se by se mohlo dostat do rozporu s dohodnutým tvarem programového prohlášení. A je pochopitelně na těch, kteří sestavují vládu, na pověřeném premiérovi a nakonec pak na panu prezidentovi, jestli takovou vládu tady vytvoří. Je jasné, že pokud ty výhrady jsou výrazné a lze z toho dedukovat, že by pro nás to byla určité bariéra při obhajování našeho postupu před členskou základnou a voliči, ta moudrý vyjednavač na to myslí a buďto to zváží tak nebo onak. Ale my nevstupujeme do kompetencí tvorby vlády. Vládu tvoří premiér a dávají dohromady koaliční partnery.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy nebudete tím podmiňovat podpis toho tolerančního patentu.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ale my své výhrady sdělíme.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A uvidíme.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
A uvidíme. Přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Klasická odpověď politika: uvidíme. Ještě s dovolením vy jako hnutí ANO, pane předsedo Faltýnku, uvažujete o tom, že, nechme stranou to, co vám řeknou vaši koaliční partneři či ti, kteří s vámi uzavřou toleranční patent, uvažujete o tom, že byste obměnili složení vlády za hnutí ANO, lidí za hnutí ANO? Mám na mysli ty ministry, kteří nemusejí být ve svých funkcích úplně úspěšní, jako ministr dopravy Dan Ťok a podobně? Uvažujete o vlastních personálních změnách?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je otázka na pana premiéra, já se nepodílím na sestavování vlády. My asi nebudeme nějak zásadním způsobem kádrovat navržené nominanty ze strany sociální demokracie. To je jejich zodpovědnost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nebudete uplatňovat právo veta?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To si myslím, že ne. Je to věc nějaké debaty, ale určitě je to kompetence premiéra. A pokud se týká našich ministrů, kteří působili v té stávající vládě v demisi, tak pan premiér určitě jejich práci vyhodnotí a udělá z toho nějaké závěry. Víte koneckonců, že ministr Pelikán už avizoval, že nechce být dál v podstatě v této vládě, která bude podporovaná nebo tolerovaná komunisty. Já mu rozumím, prostě rozhodl se takto a je to jeho svobodné rozhodnutí. My to nijak nekomentujeme, nekritizujeme, je to jeho rozhodnutí a takových lidí může být teoreticky víc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se ale na to druhé rozhodnutí, že někoho nebudete chtít jako vedení hnutí ANO ve vládě, protože výsledky jeho práce neodpovídají závazkům hnutí vůči veřejnosti a vůči voličům.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vyhodnotí práci jednotlivých ministrů pan premiér a myslím si, že přijde na předsednictvo, na výbor a řekne svůj názor a my se k němu vyjádříme jako orgán hnutí, a to je všechno.

Václav MORAVEC, moderátor:
Může tedy dojít k personálním změnám ve vládě lidí za hnutí ANO.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Nevylučuju a už jsem tady jednu avizovanou řekl, a to je věc Roberta Pelikána, který prostě se sám rozhodl, že nechce pokračovat v této vládě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zbyňku Stanjuro.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tady vidíme, že komunisté se budou podílet na tvorbě vlády i na personálním obsazení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nebudou tím podmiňovat, promiňte, to tady nezaznělo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To my nevíme. Ale samozřejmě, že budou, protože potřebují jejich 15 hlasů, až se bude hlasovat o důvěře vládě a ti ministři musí být známí dopředu. Samozřejmě vám to neřeknou, ale budou to tím podmiňovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak se politika dělá v zákulisí.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale já tomu rozumím, já jenom říkám, že to je rarita. Tady jsme viděli pružný přístup hnutí ANO, které je pověstno tím pružným přístupem.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
My jsme hnutí pro všechny.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Počkejte. Nevíte, co chcete říct. Ale pravidla by měla platit taky pro všechny a být vždy stejná pro všechny a ne je pružně měnit. Když byl premiérem Bohuslav Sobotka a chtěl vyměnit ministra za hnutí ANO a říkal, že je to kompetence premiéra, co jsme slyšeli z hnutí ANO? To je přece nominant hnutí ANO a je to kompetence předsedy hnutí ANO a ne premiéra. Když se nedohodnou, tak ho nemůže měnit. Teď říká, že všechno je pravomoc premiéra.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, promiňte, Jaroslav Faltýnek řekl, že nebude vetovat premiér Babiš, a to je jasný závazek, nominanty za ČSSD.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Bavíme se přesně naopak, ale to není důležité. Důležité je vrátit se k tomu, co jsme viděli na začátku toho. Přece mně nepřijde normální, abychom 29 let po roce 89 měli prezidenta, který prosí komunisty, aby vstoupili do vlády nebo tolerovali ji, který je prosí, aby nepřehnali své personální a programové požadavky, aby ta vláda mohla vzniknout. To je přece naprosto skandální.

Václav MORAVEC, moderátor:
Prezident chce vládu s důvěrou, protože nese i on na svých bedrech…

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to taky může. Kdyby vyvíjel tlak na Andreje Babiše a nedal mu nekonečný čas a nekonečný prostor, tak jsme tu vládu podle mého názoru už dávno měli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pak se nedivte, pane předsedo, že jede na sjezd KSČM.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se teda divím, že prezident republiky.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Třeba by přijel na váš sjezd, kdybyste byli vstřícnější.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já se fakt divím, že prezident republiky jede na sjezd komunistů. Pan předseda Faltýnek mi tady řekne: mně se líbí, že Miloš Zeman byl k nim tvrdý a označil zločiny 50. let. Ale současně jim řekl, že se od toho nedistancovali a že měli málo pokání, tím pokáním mají začít. Ale současně předseda Faltýnek s nimi skládá vládu, už tam má vyjednaných 10 programových podmínek, na kterých se shodli. Tak bylo pokání? Nebylo? Z našeho soudu nebylo, s komunisty se nejedná o vládě, nemá se jednat. Hnutí ANO má plno jiných možností, ale komunisté jsou nejlevnější. Já už jsem to říkal ve sněmovně, nepodporujte ten jejich zákon, oni vám to i tak dají, protože ta touha drát se k té moci, jak říkal pan kardinál, je tak veliká. Oni vlastně zachránili, Andrej Babiš zachránil Vojtěcha Filipa. Rozumíme si? Ten volební výsledek byl katastrofický. Proč ten Vojtěch Filip vyhrál? Podle mě, nejsem znalec komunistických postupů, mám takovou otázku na pana Dolejše, na všechny ostatní. Najděte mi 5 skutečných rozdílů mezi panem Skálou a panem Filipem. Já je nenajdu. Pan Filip to jenom lépe schová, program KSČM, ale jinak jsou úplně stejní, profesionální revolucionář, profesionální bafuňář, oba dva kovaní komunisté a my se vážně tváříme, kdo z nich vyhraje, kdo z nich je lepší. Nemá se jednat ani s jedním, pane předsedo Faltýnku. A můžete si vybrat jiné.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Nemůžeme.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Můžete, právě že můžete. Stačí, aby ve vládě nebyly trestně stíhané osoby, abyste s nimi nejednali.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jasně, no, a jsme na začátku.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nejsme na začátku, to platí pořád. A to jsem říkal, že ctíme presumpci neviny. A nebudu říkat, jestli někdo něco udělal, není to moje věc. A vy to berete hrozně osobně, díky tomu, že 2 čelní představitelé hnutí ANO mají tento problém, který my jsme nezpůsobili, tak by neměli obsadit ani vnitro, ani spravedlnost. Měli by říct, nebudeme měnit ústavu, nebudeme měnit volební zákony. To jsou přece věci, na kterých se dá dohodnout s ostatními stranami bez komunistů a SPD poměrně rychle.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jiří Dolejš chtěl reagovat a pak Jaroslav Faltýnek.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Kolega Stanjura se snaží vzít do ruky moderátorské otěže, ale já především bych řekl za prvé, že pan kardinál Beran v této věci, bych řekl, se pouští na půdu ústavních procedur a nikoliv.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Duka.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Co jsem řekl?

Václav MORAVEC, moderátor:
Beran.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Omlouvám se, pan kardinál Duka se pouští na půdu tedy, řekněme, ústavních procedur a politiky. A duchovním pastýřům přece jenom víc svědčí, když pečují o duše svých oveček.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, kardinál Duka je také občanem České republiky a voličem.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Nepochybně. Ale promlouvá z pozice kardinála a promlouvá v situaci, kdy je jasné, že tam.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A vítá doma člověka, který byl /nesrozumitelné/ 2 totalitních režimů.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
To za prvé. Za druhé Miloš Zeman sice promluvil, jak promluvil, ale myslím si, že v té podstatě, co řekl, se vlamuje do otevřených dveří, protože myslím si, že každý, kdo se aspoň trochu věnuje politice, tak ví o naší distanci vůči zločinům minulého režimu. A samozřejmě i o programové diskontinuitě dnešní KSČM vůči její předchůdkyni. Takže to je také jasné. A pokud jde o výsledky našeho sjezdu, tak delegáti samozřejmě rozhodli, jak rozhodli. Ale já osobně to vnímám tak, že v této složité situaci vyhrál určitý pragmatický kompromis v tom smyslu, že hlasy volající po větším osvěžení ducha minulosti neprošly, že nebyla ani větší vůle a odvaha jít směrem do budoucnosti, ale že jsme poměrně rozumně sestavili vedení tak, aby bylo schopné zvládat úkoly současnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy komunisté stojí na místě z vašeho pohledu.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Na křižovatce se dá chvilku stát. Ne příliš dlouho. Já si myslím, že tou křižovatkou nakonec projet musíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zatím si tam postojíte.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ale to nechte na nás.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč jste neuspěl, pane místopředsedo Dolejši? Zval jsem vás jako místopředsedu, dnes jste řadový poslanec. Proč jste prohrál?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Nechtějte po mně, abych tady teď dělal určité politologické rozbory průběhu sjezdu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste nechtěl stát na křižovatce.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ano, to za prvé, nechtěl jsem stát na křižovatce. Myslím si, že po 30 letech bychom mohli dospět k tomu, aby v té transformační linii udělali krok vpřed. Ale to je jenom jeden z faktorů. Druhý z faktorů je, že jakési debaty o charakteru strany, které byly silné zejména v Praze, vedly k tomu, že oba Pražáci byli odejiti z vedení strany. Těch faktorů mohlo být skutečně víc i například jeden z těch, že někdy ten jiný obličej může být osvěžením, protože já v této funkci jsem byl od roku 99.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaroslav Faltýnek.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já jsem chtěl krátce reagovat na to, jak se tady stále točíme v kruhu, že bylo více možností sestavit vládu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ještě pořád je.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pořád je. Ano, jsou 2, to je pravda, když ODS nám dala košem, tak jsou 2. Menšinová vláda hnutí ANO a odborníků s podporou SPD a KSČM. A menšinová vláda hnutí ANO, sociální demokracie s podporou KSČM. To jsou všechny reálné varianty. A trestně stíhaný premiér nebo i já, já s kauzou Čapí hnízdo problém nemám, protože vím, co jsem udělal a vím, že tam žádné důkazy nejsou, že je to celé vymyšlené a smyšlené a mně osobně se to, Zbyňku, opravdu nedotýká. Fakt ne, já jsem nad věcí v této záležitosti, jsem v pohodě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A my ctíme presumpci neviny.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale osobně se to dotýká pana Babiše, pana premiéra, protože to byla uměle vytvořená a zaplacená kauza, aby on nebyl premiérem. Proto se ho to osobně dotýká.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdo ji zaplatil? Promiňte, vy stále.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já to nevím.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, tak nemůžete říkat, že to je zaplacená kauza.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Proč ne? Je to můj názor, já můžu říkat svůj názor.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže můžete říkat cokoliv, aniž byste k tomu měl důkazy?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já mám prostě tento pocit, že tak to bylo. Neumím definovat, kdo to byl nebo kdo za tím stojím, já to prostě nevím, nechci nikoho konkrétního obviňovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přijde vám správné, aby jeden z nejvyšších ústavních činitelů, promiňte, přijde vám správné, aby kdokoliv, kdo je v politice, má odpovědnost vůči veřejnosti, říkal a pronášel soudy na základě pocitu, nikoliv na základě faktů?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale když jste přímým účastníkem a jste obviněný a trestně stíhaný a víte, že v tom spise není nic a že ten policista to i zatajil, tyto informace, tak co si o tom mám myslet?

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte na rozhodnutí soudu.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, to bude za 5 let. Jasně. Víte, co je zajímavé? Kdy mě sněmovna, pánové, vydala? Kdy to bylo?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
V lednu podruhé. Poprvé v srpnu loňského roku.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Máme dneska co? Duben.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dvaadvacátého.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, čtyřia.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, dva. Vy předbíháte.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, to má syn Jiří svátek, máte pravdu. A nic.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Jak to že nic? Všichni obvinění podali stížnost ke státnímu zástupci a čeká se, až rozhodne. Kdyby ta stížnost nebyla, tak to běželo. Já to nekritizuju. Každý obviněný může podat stížnost proti postupu policie, je to naprosto legitimní, legální. Vy jste ji využili, ale pak nemůžete říkat, že to stojí, když někdo rozhoduje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme se vrátit k vyjednávání o vládě, pane předsedo Stanjuro. Ministerstvo vnitra, to je resort, kvůli kterému ztroskotalo první kolo vyjednávání mezi sociálními demokraty a hnutím ANO. Nyní hnutí ANO ustoupilo, pro druhé kolo se vnitra vzdalo. A k tomu nabízí další 4 křesla ve vládě. Mimořádné předsednictvo sociální demokracie se na základě této nabídky vrátilo v pátek k jednacímu stolu.

Jan HAMÁČEK, předseda strany /ČSSD/ /ukázka: 20. 4. 2018/:
Zvažovali jsme řadu pro i proti. A obnovit jednání samozřejmě neznamená, že do té vlády vstupujeme. Odmítnout jednání by znamenalo otevřít dveře vládě, která by se opírala o extrémní stranu, stranu SPD a nedělejme si iluze, co by taková věc udělala s reputací České republiky a co by na takovouto podporu v zákulisí asi řekl Tomio Okamura.

Václav MORAVEC, moderátor:
Sociální demokracie pravděpodobně bude trvat na tom, že pokud by člen vlády byl prvoinstančním soudem odsouzen, tak odstoupí. To je požadavek sociálních demokratů pro koaliční smlouvu. Pokud tak neučiní, koalice končí, tedy ten, kdo bude prvoinstančně odsouzen. Na tento požadavek přistoupíte?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Budeme se o tom bavit. Ale je to věc sociální demokracie. Pokud by k této situaci došlo, což já vůbec nepřipouštím, protože to je nesmysl celý, ta kauza. Znovu říkám vymyšlená, už nebudu říkat zaplacená, protože pro to fakt nemám důkazy. Takže uvidíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemáte s tím problém, aby tam taková formulace byla?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já na to neumím odpovědět, musíme se o tom pobavit ve vedení hnutí, s panem předsedou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Váš názor, pane předsedo.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Mně to vadí, protože to je prostě uměle vytvořená kauza a mně to vadí jako principiálně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takovou obecnou formuli nebudete chtít tedy? Vadí vám?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Mně vadí každá formule, která se týká prostě útoku na pana Babiše, prostě vadí mně to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto máte problém s takovou formulací v koaliční smlouvě.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já s ní mám problém. Já s ní osobně mám problém, přestože mně se fyzicky netýká, ale mám s ní problém, protože o té kauze vím všechno. Proto.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podívám ještě na jednu věc, tak o budoucnosti se rozhoduje, rozumějme o budoucnosti vlády. se rozhoduje i na půdě sněmovny. Po měsících tahanic kolem předsedy sněmovní komise pro dohled nad činností GIBS má komise nového předsedu, a to přesto, že hnutí ANO původně post nechtělo, nakonec funkci získalo. Opozice v této souvislosti mluví, rozumějme opozice reprezentovaná v tomto případě lidovci, cituji o politickém převratu.

Jan BARTOŠEK, předseda poslaneckého klubu, poslanec /KDU-ČSL/ /ukázka: 18. 4. 2018/:
Je potřeba si uvědomit, že trestně stíhaný premiér skutečně svým přístupem vyhnal z vedení GIBS pana Murína. A v současné době hnutí ANO udělalo to, že nezávislost činnosti policie bude opět kontrolovat hnutí ANO. Je potřeba si uvědomit, že v současné době probíhá v podstatě politický převrat v České republice, protože ubíráte právo opozici možnost kontrolovat to, co děláte. Čím víc budete proti opozici šlapat, čím víc jí budete znemožňovat možnost vás kontrolovat, o to hůř se to pak do budoucna obrátí proti vám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. To zvolení člověka za hnutí ANO, konkrétně poslance Maška, do čela komise pro kontrolu GIBS naštvalo i některé sociální demokraty, což mělo také vliv na to hlasování v pátek předsednictva České strany sociálně demokratické. Jste si vědom toho, že to nebyl zrovna dobrý politický tah?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já si myslím, že to byl dobrý politický tah. Vysvětlím.

Václav MORAVEC, moderátor:
I vůči budoucímu koaličnímu partnerovi ČSSD?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vysvětlím. Vůči všem.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To se nedá vysvětlit.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je to velmi jednoduché. Volby nějak dopadly. Já chápu pana Bartoška, že je už půl roku v křeči, já mu rozumím. I další jsou v křeči stále.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte zas jako lékař.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale měl by to rozchodit, protože jsou subjekty ve sněmovně, které nejsou v křeči, jsou konstruktivní a normálně se baví, přichází žádosti o podporu, o zákonech. Těším se já za sebe velmi na debatu o protikuřáckém zákonu, protože ten předkládá Marek Benda a já v minulosti jsem se k němu nějak postavil.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A 85 dalších teda. Já také.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ODS není v křeči, když tady diagnostikujete.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, ODS není v křeči, protože jako tvrdě kritizuje ty věci, ale chová se konstruktivně. Pan Bartošek, to jsou pouze křečovité výkřiky, nic víc, nic konkrétního.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď bylo vhodné vůči sociálním demokratům.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pojďme k té volbě. Kdybychom tu sněmovnu poskládali na základě výsledků voleb v poměrném zastoupení, tak když se budeme bavit o těch kontrolních komisích, tak hnutí ANO má 5 předsedů, z těch 13 má 2. V těch kontrolních, co kontrolují služby a tak dále, jsme neměli nikoho, říkali jsme: ano, my respektujeme, ať opozice si tam dá svého zástupce. Opozice, a to v tuto chvíli jsou vlastně všichni mimo nás, předpokládal jsem, že rozesměju Zbyňka Stanjuru, podařilo se mi to, tak tato opozice měla 4 pokusy, 4 kola a nebyli schopni se domluvit na 1 kandidátovi. Kdyby dali své hlasy dohromady a kdyby chodili do práce teda, to je potřeba říct, protože fyzicky ti lidé, a teď já neříkám z které strany.

Václav MORAVEC, moderátor:
I kdyby dali hlasy do kupy, tak nemají většinu. Opozice.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Mají. Jak to, že ne? My máme 78 poslanců a zbytek.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale spolupracujete s SPD a většina hlasování z té povolební dohody mezi vámi, SPD a KSČM o rozdělení pozic ve sněmovně.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vychází z povolební dohody těch, kteří chtěli mluvit a tu sněmovnu ustavit, víte.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale tak neříkejte, že opozice má většinu.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Byla snaha destruovat tu situaci, a my jsme byli neschopní pitomci, kteří neumíme ani zvolit předsedu sněmovny ani zvolit předsedy výborů, místopředsedy a tak dále. Ale já říkám, že my jsme k tomu, a je to moje chyba, protože já jsem za ten proces byl zodpovědný a my jsme se snažili prostě být velkorysí, ale ta slušnost a velkorysost je vnímána jako slabost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy si tedy trváte na tom, že zvolení vašeho poslance, promiňte, pane předsedo.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale já to chci vysvětlit. My jsme si z toho vzali poučení. Když se ta opozice nebyla schopna dohodnout po 4 kolech, takže to obsadíme my a obsadili jsme to panem Maškem, který pro to má prostě kompetence a tečka. A problém je vyřešen.

Václav MORAVEC, moderátor:
Problém je vyřešen, i když části sociálních demokratů vadí.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Václave, zkuste říct vašim divákům, co vlastně dělá ta komise GIBS. Jak tady říkal o převratu pan Bartošek ve své křeči jako.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kontroluje jeden z důležitých orgánů, který vyšetřuje policisty.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, správně, ta řeší trestné činy policistů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejen policistů, ale i Vězeňské služby a dalších orgánů, které spadají pod to. Ale já se vás ptám, jestliže sociální demokraté jako váš budoucí koaliční partner.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Už jsem se dostal k té odpovědi. Konečně, super. Já jsem říkal: pánové, jestli nás chcete kritizovat za to, že hnutí ANO obsadilo tuto komisi panem Maškem, tak se podívejte půl rok zpátky, kdy pan Klučka byl předseda komise GIBS, pan premiér byl sociální demokrat a ministr vnitra byl taky sociální demokrat. Tak co?

Václav MORAVEC, moderátor:
Na tom jste se dohodli, předpokládám, v koalici. Pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Samozřejmě to je úplná pohádka, že oni byli vstřícní a velkorysí, chudáci a teď si to uvědomili a je vymalováno. Je vymalováno. To je pravda, od prvního dne. Vládne ve sněmovně ANO, KSČM, SPD. Já nebrečím, nedělám takové tiskové konference. Je to realita. Je to další porušení slibu a dohody, které jsme udělali. Já vždycky říkám, když se nedohodneme, já to respektuju. Ale když se dohodneme, že kontrolní komise pro bezpečnostní složky a tajné služby vede člen opozice, tak pak by se to vykládat, že ANO odchází do opozice, pak by nebyla porušena dohoda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Třeba se to ještě stane.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A já myslím, že ne. To znamená, považuju za naprosto zbytečné, ukázku síly. My ty SPD a komunistické hlasy máme a kdykoliv je takhle použijeme. Proto jsou ti sociální demokraté tak nervózní. Já bych měl být víc naštvaný. Já jsem měl kandidáta, sociální demokraté nepostavili kandidáta. Od prvního okamžiku já jsem u těch jednání byl s panem předsedou Faltýnkem. To chtěli komunisté pro svého poslance Ondráčka. Já jsem od prvního okamžiku kritizoval, křičel jsem kvůli tomu, že nic takového. Ty 4 kola, ty 4 pokusy, to se pokoušela tato koalice zvolit Ondráčka, který pak rezignoval. Teď jsme měli 5. volbu, kdy poprvé Ondráček nekandidoval. Řekněme si, jak to je. A hnutí ANO se rozhodlo, že už ukáže, že tu většinu má. Já to považuju za špatný signál, ale pro mě je nejhorší, že nebyla dodržena dohoda, kterou jsme učinili. Protože kdybychom se nedohodli, tak každý shání nějakou většinu, sežene si to. Ta shoda okolností nebo jestli je to shoda okolností, že vlastně byl vyštván ředitel GIBS a já souhlasím s tím, že ty kompetence té kontrolní komise nejsou nijak převratné, ale když to poskládáte jedno vedle druhého, vyštván ředitel GIBS, zvolen náš, z pohledu hnutí ANO, předseda kontrolní komise a stačí uzavřít kruh, jak říkal pan předseda Faltýnek, teď si ještě premiér jmenuje svého ředitele GIBS a hotovo. A já nevím, jestli je to pravda nebo ne, z veřejných zdrojů vím, že tady pan předseda Faltýnek tady na půdě České televize, i když tady nejsme na půdě České televize, říká, že ten člověk, který vyšetřuje Čapí hnízdo, nevím, jak se jmenuje, že půjde do tepláků. Ale to může ale zařídit GIBS, nikdo jiný. A to nejsou má slova, já jsem ani neslyšel, že byste je popřel, pane předsedo, já jsem u toho nebyl. Přečetl jsem si to, neříkám, že to je pravda. Ale to je jako se vším v té Poslanecké sněmovně. My říkáme, pan předseda tady říká, jak se ti komunisté distancovali od té minulosti, nebo že by se měli. Vy jste dali mandátový a imunitní výbor, nový ideologický místopředseda KSČM, poslanec Grospič.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Buďte objektivní ale, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to je pravda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, Faltýnku. První věc, protože to byl Ivan Bartoš, předseda Pirátů, který řekl a cituji: „Bohužel tlak na konec Michala Murína, šéfa GIBS, vidím v optice kauzy Čapí hnízdo, kdy pan Faltýnek několikrát řekl, že detektiva Nevtípila dostane do tepláků.“

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jasně a jak to chce dokázat pan Bartoš? Ať to dokáže. Já můžu říct spoustu věcí o panu Bartošovi, nedělám to. Proč bych to dělal? Tak ať to dokáže pan Bartoš.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy jste pronesl tento výrok?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je nesmysl jako. Já jsem ve sněmovně vystupoval xkrát na svoji obhajobu, když jsem říkal, že ten policista, který to vyšetřuje, tak prostě neříká pravdu, neříká jí ani sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste tady řekl, že to je zaplacená kauza, takže.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je to můj pocit z této kauzy, ale já to nechci nějak dopodrobna zkoumat. Já jsem řekl, že bylo spousta poslanců, pan Michálek, já nevím, další lidi z opozice, ve spise, dlouho to studovali. Kdyby tam byl jakýkoliv důkaz, a já teď budu mluvit o sobě, proti mně, tak ho asi vytáhli a řekli. Nic takového se nestalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste probíral s premiérem, kdo bude novým šéfem GIBS po odstoupení Michala Murína?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Na pana Murína nebyl tlak premiéra, ale tlak státních zástupců, kteří dlouhodobě psali, že nefunguje a neplní svoji roli. To tak prostě je, existují k tomu konkrétní dokumenty, dopis nejvyššího státního zástupce a tak dále.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to tak, že byl tlak pana premiéra na základě...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Na základě tlaku státního zástupce, tak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, takže tady byl tlak pana premiéra.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Šéf GIBS je pod premiérem, tak to prostě je ze zákona.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neříkejte, že tady nebyl tlak premiéra. Byl tady tlak premiéra, nejdříve ekonomický audit a pak dopis státního zástupce.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale kdyby státní zástupci nepsali a nejvyšší státní zástupce, že ten orgán nefunguje, no tak asi by pan premiér do toho nevystupoval, kdyby neměl tento požadavek. A co se týče toho dalšího vývoje, já to samozřejmě nevím, protože to je kompetence premiéra, nicméně mělo by tam být.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neprobírali jste to s panem premiérem?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, ne, bude tam určitě výběrové řízení, nějaké pověření, ale toto je otázka na pana premiéra. Takže mělo by to být stejné jako dneska na České poště, kdy probíhá výběrové řízení, kdy se přihlásilo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to nemůže být stejné.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, tak výběrové řízení tam asi bude, ne.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale výběrové řízení v ozbrojených složkách probíhá úplně jinak než výběrové řízení na generálního ředitele nebo manažera státní nebo polostátní firmy. Tam musí být splněné kvalifikační předpoklady.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já tomu nerozumím, takže to opravdu jako.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
V každém případě bych jenom lehce se ohradil vůči tomu, že kolegové mají v rukávu 15 hlasů KSČM a že povinně hlasujeme od voleb v nějakém bloku s SPD. Tak to samozřejmě není. My jednáme jako suverénní strana, my jsme se dostavili k jednáním o vzniku sněmovny a ty varianty, které byly pozitivní teda, v podstatě byly vydiskutovány se všemi a to, že někteří od těch jednání odstoupili, za to opravdu nemůžeme. Tak jsme prohlasovali s tím, že chronický případ komise GIBS ve finále skutečně těch jednání už pak moc nebylo. Já nevím, jak jste hodně jednali o například svou nominantku v komisi GIBS, ale faktem je, že v den, kdy se hlasovalo, tak to vyjednáno prostě nebylo. My jsme neměli závazné doporučení poslaneckého klubu, ale pochopitelně, že kolegové se v té tajné volbě zachovali tak, že už to trápení prostě pro ně bylo moc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zachoval jste se tak i vy, pane poslanče?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Vědomi si toho, že komise GIBS má nějaké hlasovací poměry. Předseda komise pouze komisi řídí, v komisi se rozhoduje jako ve všech orgánech sněmovny hlasováním tedy většiny.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Proč se tak cpete do těch předsednických funkcí? Tak to položte, máte víc, než vám přísluší podle poměrného systému. To jsou takové ty řeči, to je jenom funkce navíc. Komunisté mají 15 poslanců a asi 30 funkcí, to jsem přehnal, nemají 30, ale určitě víc než 15. Mají víc, než by jim příslušelo na základě poměrného systému. Ale to je taky fikce.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Mohl bych odpovědět stejně, proč vás to tak rozčiluje.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Mě to rozčiluje, že je to komunista. Proč to není náš?

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane poslanče, promiňte, pane předsedo, můžete mi odpovědět na tu otázku, která se týká toho, zda vy jste hlasoval pro Jiřího Maška?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Je to sice tajná volba, ale já jsem pro něj hlasoval, protože mi to přišlo také jako způsob, jak už tu dlouhou anabázi opravdu ukončit. Já si nemyslím, že ten člověk je hrozbou pro ústavní pořádek, pro demokracii a tak dále. Já si nemyslím, že ten jeden člověk je schopen tady provést, jak bylo řečeno, kolegou Bartoškem, nějaký protiústavní puč. To je nesmysl prostě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se na sněmovnu proto, jestli, když se bude formovat koaliční smlouva, kterou teď.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrá otázka, správná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já jsem ještě nepoložil otázku. Jestli se budou znovu. Takže tušíte.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jasně, ano, odpovídám vám ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že sociální demokraté při těch vyjednáváních řekli, že by se znovu mělo, dojde-li k uspořádání vlády, promiňte, vteřinku, jenom dopovím kontext i pro diváky, jestliže vznikne koaliční smlouva s ČSSD, toleranční patent s KSČM, jestli se znovu budete bavit o přerozdělení některých funkcí ve sněmovně. Odpověděl jste jednoznačně ano.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, vzhledem k tomu, že mě to stálo půl roku života.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak vás čeká další půlrok života.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já z toho vůbec nemám radost. Ale když se podíváte vlastně na tu minulou vládní koalici, kde součástí třeba byla KDU-ČSL a měli místopředsedu sněmovny a ODS, myslím, že neměla. Nebo měla?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Neměla.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Neměla, tak. Takže my jsme dneska v pozici, kdy po volbách já jsem se fakt snažil, i když mi to teda nikdo nevěří a pořád argumentovali tou Faltýnkovou tabulkou, kterou tady někde mám. Tady je, to je Faltýnkova tabulka.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pověstná Faltýnkova tabulka. Takže budete tvořit novou Faltýnkovu tabulku?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Asi budu muset vytvořit novou. Ale já za sebe říkám, že já nejsem moc přítelem těch změn ve sněmovně, v těch klíčových orgánech místopředsedů sněmovny, předsedů výborů a tak dále, protože jakž takž to odpovídá tomu výsledku voleb. I když Zbyněk Stanjura kroutí hlavou, že s tím nesouhlasí.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale já tomu rozumím, chce mít záložní variantu v kapse. Kdo by nechtěl, že jo?

Václav MORAVEC, moderátor:
V čem je to záložní varianta?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Záložní varianta je jednoduchá - 22 hlasů SPD v záloze.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Počkejte, ale vy teda chcete jako vymést z orgánů sněmovny některý subjekt, který prostě se tam legitimně dostal, byl zvolen a funguje to? To by bylo teda, si myslím, nefér.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Podle mě upřímně směšujete fakta. Za prvé zákon říká, že v každém orgánu, v každém výboru, komisi jsou počty míst rozděleny podle výsledků voleb. I kdyby někdo chtěl to změnit, tak nemůže, porušil by zákon. Druhá věc, jak se domluví většina v Poslanecké sněmovně, jak se obsadí ta předsednická místa. V této chvíli mnozí říkají, že sociální demokraté sehrají fíkový list a oni budou chtít nějaké pojistky, aspoň podle toho, co slyším. A jestli chcete nějakou pojistku, no tak musíte zpřetrhat ty vazby, které bezesporu v Poslanecké sněmovně fungují.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, dovolíte-li, my se právě podíváme na ta data, která se týkají rozdělení funkcí ve sněmovně, a to je právě to, co chtějí sociální demokraté a Jaroslav Faltýnek to teď potvrdil, že se znovu budou přerozdělovat výbory ve sněmovně, pokud dojde k uzavření koaliční smlouvy se sociálními demokraty a k tolerančnímu patentu s KSČM. Vítěz voleb, hnutí ANO se 78 mandáty získalo křeslo předsedy sněmovny, 7 předsedů výborů a po středě 3 předsedy komisí. ODS s 25 mandáty, místopředseda sněmovny, 3 předsedy výborů, 2 předsedy komisí. Piráti a SPD, kteří mají shodně 22 poslanců, získali 1 místopředsedu, po 2 předsedech jak výborů, tak i komisí. Komunisté s 15 mandáty měli původně stejné zastoupení ve sněmovně jako Piráti a SPD, avšak poté, co poslanci ve středu do vedení komise pro kontrolu činnosti GIBS, poslance za hnutí ANO Jiřího Maška zvolili, tak o 1 funkci přišli komunisté. Vedení této komise mělo právě původně připadnout komunistům. Sociální demokraté, kteří získali stejně poslanců jako komunisté, mají sice také místopředsedu sněmovny, ale mají pouze 1 předsedu výboru a 1 předsedu komise. Zbylé 3 strany mají zbylé 4 funkce.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To je spravedlivé rozdělení. To pochopí každý divák.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je pravda, že sociální demokraté tedy přišli s tím požadavkem kupříkladu, aby rozpočtový výbor nemělo hnutí SPD? Můžete to potvrdit?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
To jste trošku mimo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, promiňte, hospodářský výbor.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Těsně vedle, hospodářský. Já bych v tuto chvíli nechtěl specifikovat požadavky sociální demokracie, protože my jsme se o tom ještě vážně nebavili. Je pravda, že řekli, že se chtějí bavit, pokud se dohodneme na koalici menšinové, takže toto téma chtějí otevřít.

Václav MORAVEC, moderátor:
A zazněl na tom jednání, že jim vadí Radim Fiala v čele hospodářského výboru?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, takto explicitně, jak to říkáte, to nezaznělo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale chtějí se bavit sociální demokraté o přerozdělení funkcí.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Chtějí se bavit o přerozdělení funkcí ve sněmovně. A když se divák podívá na tu tabulku, tak si z toho snad udělá úsudek, že ta tabulka prostě reflektuje výsledek voleb. Tak to je.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy budete také chtít se bavit, jestliže podepíšete toleranční patent, protože vždy to je tak, že se zhruba dojednává shodně vláda a personální složení vlády a půdorys vlády a vedle toho obsazení funkcí ve sněmovně. Budete podporovat sociální demokraty v tom, že by mělo dojít k přerozdělení pozic ve sněmovně?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
No, spojit znalost vládní koalice s půdorysem sněmovny je sice ideální předpoklad, ale ne vždycky se podaří. V minulosti se mockrát stávalo, že vyjednávání vlády prostě trvalo déle a měli jsme i prozatímního předsedu sněmovny, který tedy vydržel 4 roky. Takže zkrátka to není vždycky takto ideální. Když se podíváte na to, jak dlouho se vyjednával současný půdorys, tak pochopte, že my nevznášíme požadavky na to s tím znovu zatřást, protože si uvědomujeme...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Byste přišli o 1 místo.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ne, ale prakticky to není bilaterální záležitost. Nepohnete jedním místem, abyste nemuseli pohnout dalšími. Takže v tomto smyslu je to citlivé. Jestli se to vyjedná pozitivně, bez nějakých otřesů, tak samozřejmě k tomu jednání přistoupíme, ale my sami ho nevyvoláme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zeptám se, bylo by vhodné, aby se změnil půdorys obsazení předsedů výborů sněmovny, jestliže dojde…

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A místopředsedů sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže řekli, že nechtějí Tomia Okamuru.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, neřekli.

Václav MORAVEC, moderátor:
To neřekli? Ale mluvili o místu.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tam není jenom Tomio Okamura, tam je jich víc.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, ale z toho, co jsem slyšel, tak...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já bych vyhodnotil práci za půl roku předsedů výborů, místopředsedů sněmovny, jak fungují, jestli je to všecko v pořádku a pak se o tom pobavit.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Víte, my teď vedeme trošičku ezoterickou debatu. Až se něco vyjedná. Nechme této ezoterické debaty. Až se něco vyjedná, tak to můžeme projednat. Teď tady v podstatě trochu věštíme z lógru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jednou větou, protože přepínáme na čtyřiadvacítku.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tabulka, čísla jsou jedna věc. Druhá věc, které výbory vede která strana. A není pravda, že půdorys vlády se neobjevil v Poslanecké sněmovně. Od prvního dne, proto jsou ty funkce takhle rozděleny, tam funguje ta většina ANO, KSČM a SPD a tomu odpovídá rozdělení funkcí. Pokud se ta většina změní příchodem ČSSD, tak já považuju, ne snad, že bychom jim to navrhovali, ale za logické, že ten, který do té většiny se chce přidat, už vás bude. Kolik vás bude? 130. Takže samá levice, včetně extrémní levice, takže vznikne levicová vláda. Ale důležitá nejsou jen ta čísla, aby komunisté vedli rozpočtový výbor, je špatně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, záhy pokračujeme v diskusi Jaroslava Faltýnka, Zbyňka Stanjury i Jiřího Dolejše po stručných zprávách ČT24. A co vás ještě čeká? Řeč bude i o vašich penězích a o stavu ekonomiky. Přijde ekonomická krize a naznačují to možná některé bubliny včetně té realitní? Hosty bývalý viceguvernér centrální banky, europoslanec Luděk Niedermayer, ředitel měnové sekce České národní banky Tomáš Holub. Po stručných zprávách na čtyřiadvacítce pokračujeme.


Ještě jednou vám všem divákům zpravodajské 24 České televize hezké nedělní odpoledne z observatoře žižkovské televizní věže. S SPD se příliš nemluví. V podstatě převzalo roli komunistů, kteří donedávna stáli mimo všechna zásadní jednání. Andrej Babiš před volbami deklaroval, že s KSČM a SPD Tomia Okamury nechce ve vládě úžeji spolupracovat. Okamuru označil „za loutku kmotrů a nebezpečného populistu, který straší lidi a může přivést Českou republiku do nebezpečí“. Tato slova zazněla v rozhovoru pro Lidovky.cz v říjnu loňského roku. A doba přesvědčování voličů o jasné vizi budoucího vývoje České republiky přinášela i tato slova.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/ /19. 10. 2017/:
Neházejte nás do jedneho pytle s SPD. SPD je extremistická strana. Pan Okamura udělal Úsvit, kdě vlastně spolupracoval s panem Bártou, potom ho z Úsvitu vyhodili, no a teďka má SPD.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/ /19. 10. 2017/:
Nemáme žádné kmotry, on totiž Andrej Babiš sám je kmotr. Víte? Ty jeho zákulisní praktiky, miliardář, ovlivňuje to zezadu.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/ /19. 10. 2017/:
Program pana Okamury je nesplnitelný, on tady slibuje různé věci, které nemůže nikdy splnit.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/ /21. 10. 2017/:
Já bych si neuměl představit spolupráci s SPD na vládní úrovni ani s KSČM.

Richard BRABEC, tehdejší ministr životního prostředí /ANO/ /21. 10. 2017/:
SPD, hovořili jsme o KSČM. Tam je totální nesoulad v řadě programových bodů, určitě se nechystáme vystoupit ani z NATO ani z Evropské unie.

Martin STROPNICKÝ, tehdejší ministr obrany /ANO/ /21. 10. 2017/:
Strany, se kterými ne, tak to bylo jasně řečeno a to mohu jenom zopakovat, a to jsou komunisté a Okamura.

Karla ŠLECHTOVÁ, tehdejší ministryně pro místní rozvoj ČR /ANO/ /21. 10. 2017/:
Pan Babiš prohlásil nedávno, že by nešel do vlády s komunisty a s hnutím pana Okamury, SPD, což já jsem nazvala v nějaké televizi i novodobým fašistickým hnutím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova, která padala před sněmovními volbami v loňském roce. Nejen o vyjednávání pokračujeme v diskusi, tedy o vyjednávání o vládě. Našimi hosty zůstávají statutární místopředseda hnutí ANO, předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Stejně tak předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura a bývalý místopředseda KSČM poslanec Jiří Dolejš. Ještě jednou, pánové, vítejte ve druhé hodině Otázek...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrý den.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Dobrý den.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě jednou na 24. Pokud se vrátím k tomu nedokončenému tématu, tedy, že dojde-li k uzavření koaliční smlouvy sociálních demokratů a tolerančního patentu KSČM, tak sociální demokraté, což Jaroslav Faltýnek potvrdil, chtějí znovu jednat o rozdělení pozic v Poslanecké sněmovně. Vy byste jako občanští demokraté takovou dohodu podpořili? Protože předpokládám, že se můžete znovu vrátit k rozdělení pozic místopředsedů sněmovny či předsedů výboru.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to určitě nebude dohoda všech, to bude dohoda této koalice, ČSSD, komunisté...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy myslíte, že nebudou chtít jednat s opozicí?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Možná, že budou, ale když se nedohodneme, jednat určitě ano, pokud budeme pozváni k jednání, na toto téma my vždycky, když nás někdo pozve, tak přicházíme jednat, jsme slušná konzervativní strana...

Václav MORAVEC, moderátor:
Nejste v křeči, jsme se dozvěděli v první hodině.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To určitě nejsme. My jsme v opozici a jsme alternativa vůči hnutí ANO, takže v křeči určitě nejsme, tak na takové jednání přijdeme. Ale já předpokládám, že sociální demokraté budou chtít snížit vliv SPD uvnitř Poslanecké sněmovny. S tím asi SPD nebude souhlasit, takže nemůžeme říct, že budou souhlasit všichni. Každá strana si bude hlídat své, zda ty případné změny nejsou na úkor té či oné konkrétní strany. Ale na to jednání jsme připraveni. Já chci jenom říct, že tady byly pokusy o to vyvolat schůzi, která by se zabývala Tomiem Okamurou v pozici místopředsedy a přesto, jak říkal pan poslanec Dolejš, že nemají žádnou dohodu, tak ruku v ruce ANO, SPD a komunisté zabránili, aby ta schůze schválila program, abychom se k tomu hlasování vůbec mohli dostat, případně k debatě, aby mohli i jiní než ti s přednostním právem promluvit. Nicméně já bych, abych to neprotahoval, pokud to bude na stole, my se těch jednání zúčastníme, pokud ty změny budou z našeho pohledu smysluplné, tak je podpoříme, pokud nebudou smysluplné, tak je nepodpoříme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy říkáte, že je to logický tah sociálních demokratů, protože podle informací Otázek právě sociální demokraté chtějí omezit vliv SPD...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Protože těch 6 měsíců funguje ta většina SPD, KSČM a ANO. Každý, kdo rozumí Poslanecké sněmovně, tak ví, že v důležitých otázkách spolu hlasují. Jestli bude přestávka ve 13 nebo 13:10, tam se někdy i pánové liší, to je pravda, to bych jim přiznal, ale v těch důležitých otázkách shodují. A pokud, já nevím, kdo tady použil, pan poslanec Dolejš říkal „užitečný idiot“ to jste použil vy ten termín, že, v první hodině?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ano, že nechceme být užitečný idiot.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A myslím, že ani sociální demokraté nechtějí být užiteční idioti v Poslanecké sněmovně. Tak se budou snažit. Já bych ani neřekl, asi politicky je to úplně jasné, se to říká trošku jinak, ne změnit poměry, ale vykopat příkopy mezi tou koalicí a SPD tak, aby nikdo nemohl SPD používat jako záložní hlasy v případě, že se uvnitř té koalice mezi komunisty, sociálními demokraty a ANO nedomluví. To je logické, že většinou, vlastně vždycky bylo jasné, kdo je koalice, kdo je opozice,...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono sociálním demokratům právě vadí ta vazba, o které referují média, mezi...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Já bych k tomu rád něco dodal...

Václav MORAVEC, moderátor:
Mezi, však právě dostanete otázku, pane předsedo Faltýnku.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Však ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je to právě ta vaše dlouholetá vazba se statutárním místopředsedou SPD Radimem Fialou, protože vy jste spolu začínali oba dva na prostějovské radnici a firma If Facility, jejímž akcionářem byl ještě v roce 2014 právě Radim Fiala, získala řadu zakázek ve firmách ze skupiny Agrofert a posléze i ve státní správě ve firmě jako takové už Radim Fiala nepůsobí, nicméně jí ovládá přes svůj If Holding. Firma podle Hospodářských novin poskytuje úklidové a další služby, minimálně 4 firmám ze skupiny Agrofert. Ve svých referencích uvádí spolupráci se zemědělskými firmami Navos a Afeet. Kontrakty získala i u prodejce zemědělské techniky Agrotec a v olomoucké mlékárně Olma. Firma If Facility získala od volebního roku 2014 i více zakázek ve státní správě, což znamená, se vstupem hnutí ANO do vlády je tato firma napojena i ve větší mířena stát a většina se týkala, či týká resortů, kde působí hnutí ANO, tedy finance, obrana, justice. Co řeknete sociálním demokratům právě na tu vazbu mezi vámi a Radimem Fialou, kterou oni chtějí zpřetrhat, protože tvrdí, že právě spolupracujete ve sněmovně s SPD i kvůli této ekonomické vazbě, pane předsedo?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jasně, ekonomické vazbě. A jaká jako je to ekonomická vazba? Jsem to nepochopil.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mezi vámi a mezi...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale mezi mnou a Radimem Fialou není žádná ekonomická vazba. Tam je vazba přátelská. My se známe s Radimem 30 let z Prostějova, oba jsme Prostějováci, bydlíme nedaleko od sebe. Pokud se týká těch zakázek, a to je dobře, že jste to otevřel, Václave, pro Agrofert v minulosti, kdy já jsem byl členem představenstva Agrofertu, tak firmy Radima Fialy vyhrály v elektronických aukcích. Víte, co to je, Václave, elektronická aukce?

Václav MORAVEC, moderátor:
Vím, co je elektronická aukce. To je aukce organizovaná elektronicky.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Super. A tam vyhrává nejnižší nabídka. Tam moje přátelství s Radimem Fialou asi na to nemělo žádný vliv. Asi prostě byli nejlepší v těch firmách, kde vyhráli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak bolestné bude pro vaše přátelství...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ještě....

Václav MORAVEC, moderátor:
Když soci... Promiňte, jak...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
S dovolením...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak bolestné bude pro vaše přátelství s Radimem Fialou...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když sociální demokraté chtějí zpřetrhat tu vazbu, kterou máte vy...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ale já mám, Václave, vždyť vy víte přeci velmi dobře, že já jsem byl 20 let sociálním demokratem. A mám spoustu přátel a vazeb v sociální demokracii...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ty jste nezpřetrhal.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, některé jsem zpřetrhal, některé jsem nezpřetrhal, ale...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vyjdete sociálním demokratům vstříc, když nechtějí, aby Tomio Okamura...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ještě, já si myslím...

Václav MORAVEC, moderátor:
Byl místopředsedou Poslanecké sněmovny?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
No to nevím. Já za sebe určitě nevyjdu sociálním demokratům vstříc, aby Tomio Okamura nebyl místopředsedou sněmovny. Protože rozložení orgánů sněmovny, a vy jste to ukazovali na těch tabulkách a je dobře, že to naši diváci viděli, že to odpovídá výsledku voleb. A prostě ať budete říkat o SPD a Okamurovi, co chcete, tak ho prostě volilo 10 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
To nejde o to, co říkám já, co říkají oni.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobře, ale teď já nechci hájit...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jako například...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
…tady Tomio Okamuru. Kdyby tato debata byla o dalším subjektu o sněmovně, který má nějaké pozice odpovídající jeho volebnímu výsledku, tak budu mluvit úplně stejně. To je přece logický a...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, pane předsedo, ale to je přece jinak.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ještě, pardon, pane předsedo. A k tomu, co se ptá tady vážený pan moderátor Václav Moravec, tak pokud sociální demokracie přijde s konkrétním požadavkem na změny v orgánech sněmovny, tak by bylo dobře...

Václav MORAVEC, moderátor:
S tím už přišla.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Tak by bylo dobře se zeptat všech subjektů ve sněmovně, jestli jsou ochotni některé své místo sociální demokracii pustit. Už vidím ten velký zájem, jak se budou předhánět, kdo jim pustí nějaké místo ve sněmovně...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ono nejde, pane předsedo, ono...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nějaká koaliční strana se určitě najde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono nejde jenom o přepuštění míst pro sociální demokracii, ale hospodářský výbor podle představ sociálních demokratů by měl připadnout třeba KSČM, nikoliv SPD. Jde o to...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Hospodářský výbor?

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, hospodářský výbor, protože předsedou hospodářského výboru je váš...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Radim, ano...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kamarád z Prostějova. Ano Radim Fiala.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Vy chcete hospodářský výbor?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
My nevznášíme podobné požadavky, protože si myslím, že geometrie sněmovny v tomto ohledu vůči nám nebyla nevstřícná a pokud někdo vznáší podobné požadavky, tak by si měl v klidu sednout nad tím pavoukem a uvědomit si, že vždycky...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Asi jo.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Když něco uvolníte, musíte něco obsadit.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já obdivuju ten slovník, geometrie sněmovny. Myslíte vaše spojení s SPD a ANO, to je geometrie sněmovny, ale fakt hezký slovník. To já musím...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ale sám jste řekl, že vy jako součást té geometrie, že si nestěžujete, vždycky je nějaký...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, předseda Faltýnek vám potvrdí, já jsem kritizoval...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Nějaký obraz sněmovny a rozložení pozic a...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
…konkrétní věci...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
A přiblížit se poměrnému zastoupení je ten úkol. Nikdy to není absolutně stoprocentní. To je pravda, musí se vyjednávat.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, je to vždycky jedná o rozhodnutí vítěze. Já jsem potřetí v Poslanecké sněmovně, v prvním volebním 2010/2013, přesto, že matematicky a podle poměrného systému komunisté by měli nárok, „nárok“ na místo ve vedení sněmovny, já jsem proti tomu, aby tam seděli komunisté. A protože jsme měli většinu, tak jsme to v tom roce 2010-2013 zařídili…

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, to je pravda...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A nominant komunistů nebyl zvolen. 2013, 2017 koalice, která byla minule, to nevadilo, tak zařídila, zvolila, že tam, že tam zástupce komunistů byl stejně jako... Mně jenom vadí na té debatě, na kterou...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Víte, kolego, ale když vylučujete jednu stranu, tak je trošku problém mluvit o poměrném zastoupení. Toho jste si vědom, že?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To jsem si vědom a taky říkám, že to zákon neříká, že vedení sněmovny je v poměrném systému...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Neříká to zákon, říká to politická kultura zvyklostí.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já si myslím, že u stran jako SPD a KSČM tam prostě být nemají, ale rozumím tomu a respektuji když většina je tam zvolí. To je celá. A je to na rozhodnutí té konkrétní...Já si myslím, že poslední věc k tomuhle. Mně hrozně vadí, když tady jsou, jak říká pan Faltýnek, pouze dvě varianty vlády, asi s čele s Andrejem Babišem, asi ano...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Teď aktuálně.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Aktuálně. A říká se jako, že ti, a v obou jsou komunisté a ještě někdo je schopen říkat: no když tam nebude ten Okamura, tak je to vlastně dobrá varianta vlády. No pro nás to teda není dobrá varianta vlády kvůli tomu, že tam jsou komunisté. Já to tady říkám panu poslanci Dolejšovi...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
/nesrozumitelné, souzvuk hlasů/... Přiznejte, že...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No ale ano, je to náš politický pohled, to je...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
To nemusí ostatní respektovat...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je pohled nás a našich voličů, ale myslím si, i v roce 2018 budeme letos slavit, slavit nebudeme, připomínat si 50 let výročí okupace. A co řekl Vojtěch Filip minulý týden ve sněmovně o okupaci? Že se nám v roce 68 o něco snížila míra suverenity. To je ten slovník komunistů. Neřekl, že nás tady okupovala cizí vojska, o něco se nám snížila míra suverenity. A to je to, proč mi vadí, proč by komunisté měli být ve vedení sněmovny, na čož není zákonný nárok, přitom respektuji jejich voliče a jejich volební výsledek, proto říkám, že se nemá žádná vláda, ani vláda Andreje Babiše opírat o hlasy komunistů, že to za to nestojí...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Pojďte do toho s námi, pane předsedo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Splňte těch 5 podmínek a můžeme se vážně bavit o programu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Poslední otázka pro Jaroslava Faltýnka. V případě, že varianta, ke které jste se vrátili, tedy vyjednávání vlády s ČSSD a podporované, či tolerované KSČM, v případě, že tato varianta zkrachuje z jakýchkoliv důvodů, kupříkladu kvůli vnitrostranickému referendu sociální demokracie, plán B, je vláda, jednobarevná vláda hnutí ANO tolerovaná KSČM a SPD?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Oslovíme ODS.

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Poněkolikáté.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
My jsme přece jasně formulovali...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, teď se smějete, to je fór zase...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já to myslím vážně. Zaprvé jsme kolegům na uzavřeném jednání řekli důvody, které nás vedou k tomu, že jsme o té vládě jednat nemohli, v posledních dnech nebo týdnech jsme i ty důvody, respektive ty klíče, které by mohly odemknout tu situaci, aby vznikla demokratická vláda bez SPD a komunistů formulovali. A já za sebe říkám, pokud by hnutí ANO všech těch 5 klíčů použilo, to znamená, že by tu situaci odemklo, tak jsme připraveni vážně jednat bez trestně stíhaných osob, bez změn ústavy, bez změn volebních zákonů, bez útoku na veřejnoprávní média, bez toho, že by hnutí ANO mělo vnitro a spravedlnost. A pokud to bude splněno, tak můžeme vážně vést debatu o programu, protože za těch 6 měsíců se ukazuje, že ty programové rozdíly ODS a ANO jsou větší, než minimálně hnutí ANO deklaruje, že říká, že jsme blízcí. Protože my jsme předložili asi 10 návrhů zákonů, jednobarevná vláda hnutí ANO dala jednou neutrální stanovisko, přesto, že ten zákon pak neprošel a devětkrát dala nesouhlasné stanovisko. Takže se míjíme...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ale to se stalo i nám, čili to...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Dobře, pánové...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale já hájím svoje programy, tomu rozumíte ne?

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Ne, pochopitelně, jenomže nejste jediný otloukánek, které umí vláda v demisi občas něco neschválí.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pane poslanče, my nejsme otloukánci, my jsme alternativa. Já si nestěžuju, já tady konstatuji...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Kdybychom měli čas a...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
…jak jsou ty návrhy zákonů.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A bylo by dobře, abychom k tomu někdy, a to je prosba na Václava Moravce, abychom někdy tomu věnovali ten čas a pobavili se fakt o těch daních, protože ODS, když je ve vládě, tak daně zvyšuje...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to není pravda...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A když je v opozici, tak dává návrhy na snížení daní...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to není pravda.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A tak to prostě je a já mám tady konkrétní příklady ve složkách...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pane předsedo...

Václav MORAVEC, moderátor:
Beru vás...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pane předsedo, mluvte pravdu. Pamatujete si, jaká byla daň z příjmů právnických osob...

Václav MORAVEC, moderátor:
Beru vás za slovo a...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
On neříká pravdu...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ne, počkejte, jedno číslo...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, promiňte, že se tady v dohledné době se sejdeme. Ano?

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Jediný. Za minulé volební období společné vlády sociální demokracie a KDU-ČSL, jsme nechali v peněženkách lidem 30,4 miliardy korun, když jsme snižovali...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Za 4 roky...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
DPH, za 4 roky...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je málo.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Je to málo, ale nezvýšili jsme daně a některé jsme snížili...

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/:
Při ekonomickém růstu pochopitelně.

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
A v tom chceme pokračovat.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
A za to naše tříleté zvýšení, za které nás kritizovali, ty daně si už nechali 4 roky. Ale já chci říct...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, končíme, pánové, omlouvám se...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Daň z příjmu právnických osob jsme snížili my, daň z příjmu fyzických osob jsme byli 4 sazby, pane předsedo, to si musíte pamatovat...

Václav MORAVEC, moderátor:
Budeme se, budeme bavit o daních v další diskusi...

Jaroslav FALTÝNEK, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu /ANO/:
Ano, pojďme se o nich bavit tady s koaličním expertem panem Dolejšem a se Zbyňkem Stanjurou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Budu rád, když v dohledné době pozvání přijmete. Jaroslav Faltýnek, Zbyněk Stanjura a Jiří Dolejš. Děkuju vám a těším se někdy, někdy příště na shledanou a budu rád, když to bude v dohledné době.
 

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS