10. února 2017

Celý kraj bude pokrytý bezplatným bezdrátovým signálem

(Moravskoslezský deník) Ostrava – Moravskoslezský kraj přichází s koncepcí tzv. chytrého regionu. A není na to sám, spolupracovat bude s VŠB – Technickou univerzitou Ostrava a městy Ostravou a Třincem. „Nechci spolupracovat exkluzivně s konkrétní firmou nebo přebírat hotová zahraniční řešení,“ říká Jakub Unucka a vysvětluje, co si lidé pod lehce záhadným slovním spojením „chytrý region" mohou představit.


Jak dalece už máte uchopenou představu o podobě „chytrého regionu“?

Jdeme na to jinak než ostatní. Mnoho měst a regionů mluví o tom, jak jsou chytrá, ale je to jenom na papíře. My budeme „smart“ opravdu. A začneme od nejjednodušších věcí. Smart je pro nás vše, co šetří lidem čas a peníze za použití moderních technologií.

Co si pod tím lidé mohou představit v praxi?

Lidé ztrácejí čas třeba tím, že zdlouhavě hledají místo k zaparkování. Různými čidly je dnes možné zjistit, kde jsou volná místa a tato data zobrazit v mobilní aplikaci. Třeba když majitelé parkovacích stání během dne odjedou do práce, můžeme popřemýšlet i nad tím, zda by je v tu dobu nemohli využívat ostatní. V centrech měst totiž tisíce dalších míst zkrátka nevytvoříme a aut bude jen přibývat. V dopravě bych ještě zmínil tři priority. Chci také dynamické řízení semaforů na základě dat z ostravského superpočítače a elektronickými tabulemi vybavenou každou zastávku. A jízdní řád autobusů se musí přizpůsobit lidem, ne naopak. Mimo to chceme, aby v každé z 1221 krajských budov byla nabíječka na elektroauta a elektrokola, ať můžeme jezdit chytře bez emisí.

Co další využití mimo dopravu?

Všechny tyto budovy chceme propojit optickými kabely pro vysokorychlostní internet. Nejen pro videokonference úředníků, ale i lékařů, aby operatéři mohli online konzultovat svůj postup nebo případný problém se specialistou v jiném městě.

A co dostupnost bezdrátové sítě?

Mobilní operátoři jsou svými cenami největší brzdou rozvoje používání chytrých technologií u nás. Proto chceme pokrýt celý kraj bezplatným bezdrátovým signálem. Lidem bude k dispozici jednotná bezplatná wifi síť, která pokryje všechny vlaky, autobusy a veřejné budovy. Pro internet věcí bude kraj pokrytý jinou bezdrátovou sítí. Na ni se budou připojovat různá čidla, od senzorů v domácnosti až po čidla, která budou měřit třeba teplotu vozovky a dají signál cestářům, aby ji vyjeli posypat. Jde nám také o veřejná data.

Kdo by je měl zveřejňovat?

Každý, kdo si sáhne na veřejné peníze. Kdo bere příspěvek například na údržbu běžeckých tratí, dodá data z GPS, kdy rolby vyjely a kolik toho upravily. A bude záležet na firmách, zda tato data využijí pro nové aplikace.

Vraťme se ještě k těm výhodám pro lidi...

Chceme také větší elektronizaci státní správy. Kdo komunikuje s úřadem, ať to může dělat přes počítač nebo z mobilu. Základem je zavést elektronické občanky, které už má většina zemí v Evropě. Snad to vláda udělá co nejrychleji. Potom bude možné se i v krajských nemocnicích elektronicky objednat na konkrétní čas, jak je tomu všude ve světě.

Kdy se lidé těchto chytrých řešení dočkají v praxi a kolik by to kraj mohlo stát?

V březnu vypíšeme soutěž o nejlepší smart řešení v pěti oblastech. Přihlásit se může kdokoliv z kraje a vítězům zaplatíme realizaci pilotního projektu do výše půl milionu korun. Podmínkou je, aby řešení bylo hotovo do konce tohoto roku, kdy každý občan kraje bude vědět, co je chytrý region.

(Autor: Petr Jiříček)

 

 

Ing. Jakub Unucka, MBA

náměstek hejtmana
neuvolněný místostarosta města
předseda oblastního sdružení