21. února 2024

Jan Hofmann: Modernizace armády dnes není jen o pořízení techniky, ale i o lidech. Investice jsou tím nejlepším benefitem pro nábor nových vojáků

(www.ods.cz) ​​​​​​​Armáda ČR stárne. Nejenom technika, ale i její personální stavy. Podle Jana Hofmanna ze sněmovního výboru pro obranu mohou být pro atraktivnější armádu klíčem plánované a významné investice do techniky a armádního zázemí. I to může být důležitým benefitem pro nábory nových armádních složek. Pojem modernizace armády tak dnes není jen o pořízení techniky, ale i o lidech, kteří ji budou používat.

„Vojáky doposud demotivovala hlavně zastaralá technika. Mladí vojáci mnohdy slouží na strojích, na nichž sloužili jejich otcové a někdy i dědové. To se nyní mění. Nově pořízená technika bude lákat nové rekruty. Děje se tak už u aktivních záloh. Nicméně proces modernizace je na začátku, proto očekávám zvýšený zájem lidí o službu v armádě, až uvidí moderní techniku u nás v Česku. Pro aktivní zálohy byl schválen navýšený náborový příspěvek, navíc byla modernizována jejich technika, proto se stávají zajímavější,“ říká Jan Hofmann, místopředseda výboru pro obranu Poslanecké sněmovny PČR.

Armáda nejprve vyhodnotí zkušenosti s vojenskou službou v zahraničí

„Vojenská služba má vytvářet primárně zálohy. Je asi i pravděpodobné, že při případném zavedení nějaké formy vojenské služby by se stavy armády doplnily rychleji. Náčelník generálního štábu už zmínil, že armáda vyhodnotí zkušenosti s vojenskou službou v zahraničí a případně připraví nějaké návrhy, z nichž vybereme, či nikoliv. V tuto chvíli ale žádný návrh na stole nemáme. V žádném případě by se však nejednalo o vojnu tak, jak ji někteří pamatují. Armáda nemá dostatečné ubytovací kapacity, nemá výcvikové prostory a ani vybavení pro tolik vojáků,“ dodává poslanec Hofmann.

Jan Hofmann

poslanec PČR
místopředseda výboru pro obranu PS PČR