27. ledna 2020

Havlíček nezvládá jeden resort, natož aby uřídil dva

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy ODS.

Martin Kupka: „Se znepokojením jsem přijal informaci o tom, že Jaromír Novák rezignoval na funkci předsedy rady Českého telekomunikačního úřadu a odůvodnil svůj krok snahou ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

Aukci s očekávaným výnosem až 6 miliard korun a s potenciálem rozvoje nejmodernějších datových sítí úřad připravoval několik let. Dokumentace k celé akci prošla několika konzultacemi s veřejností, po nichž úřad transparentně vypořádal připomínky. Přesto do věci náhle vstoupil ministr Havlíček a bez reálných argumentů ohrozil průběh aukce a pokouší se vnutit ČTÚ nějaké dodatečné, s odbornou veřejností neprojednané podmínky. Vláda tak pokračuje v totálním rozvratu řízení státu, který v minulém týdnu demonstrovaly hned tři problematické zakázky za stovky milionů korun, včetně výběru dodavatele a provozovatele systému elektronických dálničních známek.

Potvrzuje to naše obavy, že superministr Havlíček není schopen zvládnout ministerstvo dopravy, když stěží zvládá svůj dosavadní resort průmyslu a obchodu. Vyzýváme proto vládu, aby přestala ohrožovat rozvoj nových sítí a příchod nového operátora. ČR potřebuje co největší konkurenci na telekomunikačním trhu. Je to nejspolehlivější cesta k nižším cenám pro spotřebitele, ke kvalitnějším službám a k dalšímu rozvoji technologií.“

Martin Kupka

místopředseda strany