12. ledna 2020

Zvýšením poplatků za čerpání minerálních vod vláda poškodí české výrobce i spotřebitele

(www.ods.cz) Poslanec ODS Vojtěch Munzar odmítá vládní plán na zvýšení poplatku za odběr minerálních vod. Opatření podle něj poškodí české producenty. Dojde i ke zdražení balených minerálek v obchodech.

„Vláda se v honbě za zvyšováním příjmů státního rozpočtu nezastaví před ničím. Nyní se chystá zcela zbytečně zvednout cenu českých minerálních vod v obchodech a restauracích. Přesně k tomu totiž povede zvýšení poplatků za čerpání minerálních vod o polovinu,“ říká poslanec ODS Vojtěch Munzar.

Vláda plánuje navýšení poplatků z 6 Kč/m3 na 9 Kč/m3, poplatek se navíc bude vyměřovat z množství povoleného odběru a nikoliv ze skutečného odběru, který je daleko nižší.

„To znamená daleko razantnější zdražení českých minerálek pro konečné spotřebitele. Zároveň se sníží konkurenceschopnost českých producentů a pomůže to pouze zvýšení dovozu minerálních vod ze zahraničí. Toto podkopávání nohou českým producentům může ve svém důsledku vést k opačnému efektu: k celkovému snížení příjmů státního rozpočtu kvůli útlumu produkce. Obávám se také rizika, že čeští producenti, vedeni snahou snížit náklady a udržet svoji konkurenceschopnost, budou nuceni zvýšit skutečné odběry, aby co nejméně snížili dopad zvýšení poplatku, což je v době nedostatku vody krajně nezodpovědné,“ doplňuje Munzar. Plánované opatření vlády podle něj navíc nepříznivě dopadne na chudší regiony s nedostatkem pracovních příležitostí.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení