17. prosince 2019

ODS: Vláda nadělila občanům k Vánocům zvýšení daní

(www.ods.cz) Občanští demokraté nesouhlasí se zvyšováním daní, které dnes prosadila vládní koalice. Podle občanských demokratů nabízela senátní verze návrhu rozumnou, kompromisní variantu, vláda ji ale odmítla.

V senátní verzi daňového balíčku byly opraveny jen ty nejhorší chyby – ponechání stávající výše poplatku katastrálnímu úřadu, odstranění dvojího zdanění technických rezerv pojišťoven, odstranění nesmyslného 50% navýšení daní pro loterie. My jsme mohli prosadit v Senátu vlajkové lodi našeho daňového programu, ale právě proto, že jsme upřednostnili realistickou a správnou politiku, tak nám kolegové ze Senátu poslali verzi zákona, která si zaslouží podporu. Kdyby se k tomu vláda postavila racionálně a rozumně, nikoli politicko-prestižně, tak to musela schválit i vládní většina, to se ale bohužel nestalo,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Vláda nadělila občanům k Vánocům zvýšení daní. Daňový balíček byl dnes ve Sněmovně schválen ve vládní verzi bez pozměňujících návrhů Senátu, které alespoň drobně korigovaly původně navrhovaný nárůst daní. Hnutí ANO, ČSSD a KSČM si mohou připít na další koruny ‚vyškráblé‘ z kapes daňových poplatníků a šťastné a veselé přerozdělování. Zvlášť odsouzeníhodné je zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitosti o 100 %. V době rekordních cen nemovitostí vláda hází klacky pod nohy lidem, kteří si pořizují vlastní nemovitost, a každá koruna se jim v takové chvíli hodí. Kvůli této vládě máme rekordně vysoké daně v naší historii a apetit vlády ne a ne polevit,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Jan Skopeček.