25. listopadu 2019

Zastupitelé ODS chtějí zlepšit podmínky pro pacienty na území celého Středočeského kraje

(www.ods.cz/region.stredocesky) Zastupitelé ODS navrhují, aby Středočeský kraj v budoucnu pomohl investicím i v městských zařízeních na území Středočeského kraje a také ostatním nestátním zdravotnickým zařízením, které poskytují akutní péči.

„Chceme sjednotit podmínky pro poskytování akutní lůžkové péče tak, aby nejenom krajská zařízení, ale i zařízení, která nejsou v krajských rukách mohla zkvalitňovat svoji péči a investovat například do přístrojového vybavení. Nejde přitom o zásadní částku, ale pomoc v současné situaci, kdy všechna zdravotnická zařízení bez rozdílu bojují s nedostatkem lidí a úhrady zdravotního systému jim neumožňují zajistit všechny potřebné investice,“ vysvětluje Martin Kupka.

Cílem tohoto kroku je vytvořit v rámci Humanitárního fondu v oblasti zdravotnictví grantové řízení, které by zajistilo spravedlivé podmínky pro podporu investic v lůžkových zařízeních, které poskytují akutní péči a nejsou spravovány krajem. „Investice Středočeského kraje do jeho vlastních zařízení budou pochopitelně vždy vyšší, jde ale o to, aby i v ostatních nemocnicích, kde se starají o pacienty ze Středočeského kraje, bylo možné podpořit rozvoj kvalitní péče,“ říká předseda zastupitelského klubu ODS Tomáš Havlíček.

„Středočeský kraj má také tlačit na to, aby na úrovni státu Ministerstvo zdravotnictví zajistilo co nejspravedlivější úhradový systém, který by do budoucna umožnil takové úhrady zdravotní péče, aby městské, krajské i soukromé nemocnice dokázaly financovat i investice. Taková situace dnes ale není, proto musí Středočeský kraj významně dotovat investiční činnost ve svých zařízeních. Měl by ale přihlédnout k situaci v ostatních oblastech kam nesahá působnost samotných krajských zařízení,“ doplnil Kupka.