25. listopadu 2019

Klub zastupitelů ODS Středočeský kraj: Středočeský kraj rezignoval na boj se závislostmi

(www.ods.cz/region.stredocesky) Současné vedení Středočeského kraje se pravděpodobně rozhodlo vyhlásit válku všem neziskovým organizacím, které se ve Středočeském kraji dlouhodobě věnují boji se závislostmi, když teprve na listopadové jednání zastupitelstva předkládá rozdělení finančních prostředků, se kterými neziskové organizace ve Středočeském kraji počítaly už od začátku roku a které pravidelně od kraje na poskytování pomoci závislým a prevenci dostávali. Ukazuje to na přezíravý pohled současné středočeské koalice na jeden z vážných problémů.

„Pokud se kraj boji se závislostí nevěnuje, přenáší tak veškerou odpovědnost na města a obce, kde se potom se závislostmi musejí vypořádat a často to pro ně představuje neřešitelný problém. Navíc útok na neziskové organizace, které poskytují v této oblasti kvalitní a profesionální služby, může definitivně ohrozit boj se závislostmi na území regionu,“ říká krajský zastupitel za ODS Martin Kupka.

Krajští zastupitelé za ODS proto navrhují pro příští rok samostatný grantový program, do něhož by kraj zapojil všechny současné rozdrobené finanční prostředky. Alokované prostředky grantového programu by pro budoucí rok představovaly 9 mil. Kč.

„Jedná se o koncepční krok, který by zajistil další perspektivu a rozvoj profesionální adiktologické péče ve Středočeském kraji,“ dodává Kupka.

Zároveň pro letošní rok zastupitelé ODS navrhují navýšit finanční prostředky rozdělené v letošním roce alespoň o 2 mil. Kč tak, aby nemuselo docházet k omezení adiktologické péče v regionu.