28. května 2019

K čemu potřebuje kraj ombudsmana?

klub zastupitelů ODS: „Když si nevíme rady, zřídíme novou funkci.“ To jediné by mohlo vysvětlovat další krok současného vedení kraje, které se rozhodlo vynakládat statisíce korun ročně na novou funkci krajského ombudsmana. Zastupitelé za ODS takový krok odmítají jako nesmyslný a nehospodárný a vyzývají vedení kraje, ať finanční prostředky na ombudsmana nasměruje místo toho na mnohem potřebnější projekty ve školství nebo zdravotnictví.

V kraji má samozřejmě dobře fungovat komunikace s občany, včetně možnosti dovolat se zastání nebo řešit stížnost. V rámci odboru kontroly působí oddělení stížností. Pokud snad má vedení kraje pocit, že oddělení stížností nefunguje správně, bylo by přirozeným řešením to napravit. Místo toho byla zřízena zcela nová funkce, která může zavedený postup spíše komplikovat a hlavně si vyžádá zbytečné náklady. „Pro takový postup v rámci kraje nevidím důvod. Současná koalice se tím jen veřejně nepřiznala, že už je krajská správa a komunikace s občany v takovém rozvratu , že se musí hledat takto neobvyklá řešení,“ komentuje záležitost krajský zastupitel a starosta Líbeznic Martin Kupka.

„Přijímaní a navyšování počtu úředníků má hnutí ANO a ČSSD v genetickém kódu nejen v celostátní politice, ale jak ukazuje bizarní návrh na zřízení krajského ombudsmana, tak už i v politice regionální. Kraj by si měl přestat hrát na něco víc, než je a měl by řešit praktické věci, které od něj lidé čekají, např. potřebnou optimalizaci krajského školství. V krajském resortu školství se ale prakticky nic neděje. První stížnost tak pravděpodobně podám já osobně na nečinnost krajské koalice právě v oblasti školství. Vážně ale pochybuji, že s tím ombudsman něco udělá,“ říká krajský zastupitel Jan Skopeček.

„Krajský ombudsman nemá pro své fungování žádnou zákonnou oporu a vymyká se obvyklým postupům na skutečně otevřených a funkčních úřadech. Žádný jiný kraj podle dostupných informací podobnou funkci nezřizuje. Zcela na místě je proto otázka, jestli nejde jen o navoněnou krajskou trafiku pro komunální politiky bez práce,“ dodává Martin Kupka.