18. února 2019

Klub krajských zastupitelů ODS Středočeského kraje: Chaotická školská politika kraje

(www.ods.cz/region.stredocesky) Klub zastupitelů ODS přivítal a podpořil stažení materiálů v oblasti školství z dnešního jednání Zastupitelstva Středočeského kraje, na základě nichž mělo dojít ke sloučení Gymnázia Čelákovice s Gymnáziem J. S. Machara v Brandýse nad Labem a Střední odborné školy z Českého Brodu se Střední průmyslovou školou v Kolíně. Obě navrhované změny ze strany krajské koalice hnutí ANO a ČSSD byly připraveny a předloženy nepromyšleně a neuváženě.

„Oborová a regionální optimalizace středočeského středního školství je nezbytná a potřebná. Stávající nadbytečná kapacita středních škol vzniklá slabšími populačními ročníky vede nejen k ekonomické neefektivnosti poskytování středoškolského a učňovského vzdělávání ve Středočeském kraji, ale zejména způsobuje výrazný pokles kvality vzdělání. Kvůli vysoké kapacitě škol a relativně nižšímu počtu studentů dochází k tomu, že na dříve výběrové školy jsou dnes přijímáni studenti bez dostatečných studijních předpokladů.

Nepřipravenými a nepromýšlenými návrhy na zánik právní subjektivity čelákovického gymnázia a českobrodské střední odborné školy ale vedení kraje v čele s radním pro vzdělávání prof. Seidlem (ČSSD) udělalo potřebné optimalizaci škol medvědí službu,“ říká krajský zastupitel a bývalý radní pro vzdělávání a sport Jan Skopeček (ODS).

V případě čelákovického gymnázia lze podle našeho názoru dnešní problémy řešit personální změnou ve vedení školy. Vyzvali jsme proto vedení kraje k brzkému vypsání konkursního řízení na nového ředitele této školy. Čelákovické gymnázium se nachází v okrese Praha východ, kde přibývá obyvatel a místo slučování by naopak stálo za úvahu, zda by nové kapacity škol neměly v tomto regionu vznikat na úkor okresů a míst, kde dochází k úbytku obyvatel. Chaotičnost a nekoncepčnost dnešního vedení resortu školství ze strany krajské koalice potvrzuje i původní návrh, který měl ambici sloučit českobrodskou střední odbornou školu s kolínskou průmyslovkou. Je to jen pár měsíců, co kraj ve výběrovém řízení vybral novou ředitelku českobrodské školy, která zvítězila s projektem rozvoje školy, aby za pár měsíců bez dohody se školou začal kraj naplňovat kroky vedoucí k jejímu sloučení se školou v sousedním městě. Takto se promyšlená školská politika v kraji nedělá. Vyzvali jsme proto vedení kraje k vypracování koncepce optimalizace středočeského školství, na níž jsme ochotni spolupracovat a promyšlenou optimalizaci i podpořit, aby se opět začala v kraji realizovat smysluplná školská politika“, uzavírá Jan Skopeček (ODS).