11. prosince 2013

Kongres musí dát signál, že ODS má chuť se změnit

"Nyní je důležitý především lednový kongres. Musí dát veřejnosti jasný signál, že ODS má chuť se změnit a hledat zpět cestu k voličům."

V minulém týdnu měli členové ODS na jihu Čech možnost debatovat s Petrem Fialou, který se v sobotu rozhodl kandidovat na post předsedy občanských demokratů. Jak jej členská základna vnímá? 

První ohlasy ukazují, že dobře, a zaznívá stále více hlasů, že je dobře, že se o post předsedy bude ucházet. Proto jsem chtěl, aby na jih Čech přijel a členové měli možnost si jeho názory vyslechnout a debatovat s ním. Myslím, že dvouhodinová diskuse byla zajímavá a přínosná. 

Znamená to, že v jižních Čechách podporu nachází? 

Určitě. Signál dalo už nejsilnější českobudějovické místní sdružení a tento trend podpořil i českobudějovický oblastní sněm, který proběhl v pondělí. Osobně mě těší, že tato podpora sílí napříč krajem. 

Jak ostrá a kritická je debata uvnitř ODS po neúspěšných sněmovních volbách? 

Samozřejmě že v členské základně vládne určitý pocit frustrace. Ukazuje se, že dlouhodobé trendy poklesu byly jednoznačné a ještě částečně dobíhají. Řada členů se s tím stále ještě nevyrovnala a pro ODS je to velmi složité období. Na druhou stranu zaznamenávám při návštěvě oblastí i regionů pozitivní signály. Lidé nerezignovali, scházejí se na debatních sněmech a budoucnost strany jim není lhostejná. Diskutují o ní, a to je první krok, jak se z obtížné situace postupně, samozřejmě dlouhodobě, dostat, aby se značka ODS vrátila, kam patří, a straně se dařilo. 

Starostové a nezávislí zamýšleli oslovit některé starosty z ODS s cílem získat je na své kandidátky pro komunální volby. 

Zatím jsem nic takového nezaznamenal, ale samozřejmě do komunálních voleb, respektive do sestavování kandidátek ještě několik měsíců zbývá. Rozhodnutí proto na starosty ještě čeká. Je to plně na nich, zda v těchto složitých časech chtějí ODS hájit. Jsem přesvědčen, že to smysl má, a právě v těžké době se ukáže, kdo má jaký vztah k této značce. 

Zmínil jste komunální volby. Už se na ně chystáte? 

Samozřejmě, ale nyní je důležitý především lednový kongres. Musí dát veřejnosti jasný signál, že ODS má chuť se změnit a hledat zpět cestu k voličům. Nové vedení musí okamžitě začít přípravou na volby do Europarlamentu a následně na zmíněné komunální. Z mého pohledu právě ty jsou pro budoucnost strany klíčové. Pokud si někdo v ODS dnes myslí – prohráli jsme parlamentní volby, vyhrajeme komunální –, jak se v české politice v minulých letech často stávalo, tak to vůbec neplatí. Strana musí jako celek začít naplno pracovat, zastavit prudký pokles a ukázat alespoň minimální růst. 

Plnou sílu bude chtít po úspěchu v parlamentních volbách ukázat i hnutí ANO… 

Považuji jej za marketinkový nástroj, který vznikl ryze pro získání vlivu a ODS se musí proti němu jednoznačně vyhranit. Hnutí má díky svému předsedovi výraznou finanční sílu, špičkově zpracovaný politický marketink, což mu může zajistit výsledek ve volbách, ale není to garance, že bude dělat správné věci. Jsem přesvědčen, že to budoucnost ukáže. 

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města