26. srpna 2013

Lidé si uvědomí, že to, co přijde po nás, bude ještě horší

"Touha vládnout pomocí zákonných opatření je veliká," konstatuje v rozhovoru pro týdeník Euro senátor ODS Jaroslav Kubera, který sedí v horní komoře od roku 2000 za teplický volební obvod. ODS by podle něj mohla získat ve volbách kolem deseti procent. Kubera věří, že nástup levice voliče vystraší.

Vy jste netipoval, že se sněmovna rozpustí. Překvapilo vás to? 

Zřejmě zafungoval předpoklad, že poslanci chtěli být za hrdiny, co se rozpustí a vypustí. 

Senát má velmi silnou pozici. Rodí se první zákonná opatření, což je v Česku novinka. Měl by je Senát přijímat, pokud je navrhuje vláda v demisi? 

Je dokonce jedinečná příležitost, jak zavést jednokomorový parlament a sněmovnu vůbec nezřizovat. Potíž je s ústavou, protože Senát ji sám měnit nemůže. Ale to říkám spíše v nadsázce. Pokud jde o využívání pravomocí Senátu, tak my jako klub ODS apelujeme na to, aby Senát nepřijímal vůbec žádná zákonná opatření, pokud nedojde k něčemu extrémnímu, jako je teroristický útok na České dráhy. Senát by se měl chovat střídmě a nevyužívat toho, že má momentálně větší moc než při standardním projednávání zákonů. 

Jak tipujete, že se jako senátoři zachováte k doprovodné legislativě k občanskému zákoníku? 

Sociální demokraté zjevně připravují atak. Ty zákony nepřijmou a pak přijmou zákonná opatření. Není to ale způsobeno občanským zákoníkem samotným. Je to tím, že jsme po rozpuštění sněmovny už v ostré volební kampani, takže teď budou levicí využity všechny zbraně proti pravici, aby dosáhla co nejlepšího volebního výsledku. 

Vy jste se před pár dny na rozdíl od zbytku ODS přikláněl k tomu, aby se sněmovna rozpustila. Neztrácí strana svou poslední mocenskou pozici? 

Argument vedení ODS, že musí být dokončen legislativní proces u zákonů poslaných do Senátu, jsem nepovažoval za zásadní. Ve chvíli, kdy se objevila touha levice vládnout v Senátu pomocí zákonných opatření a vlády, která nemá důvěru, jsem názor změnil. Je jasné, že si nikdo nemůže myslet, že jsou pro ODS předčasné volby teď výhodné. Strana se potřebuje konsolidovat, ale na to není čas. 

Jak bude podle vás vypadat situace po volbách? 

Ideje sociálních demokratů, že vše bude prima, skončí ve chvíli, kdy budou muset zřizovat dalších pět ministerstev, třeba ministerstvo pro rodinu a sport. Kandidáti se hlásí, třeba paní Marksová-Tominová. V ČSSD nastane boj na život a na smrt o to, kdo bude ministrem. Ve sněmovně může nastat to, že tam bude spousta takzvaných volných radikálů, a vláda se bude rodit jen velmi těžko. 

Máte na mysli malé strany, které dosahují pětiprocentní hranice volitelnosti? 

Je tam jeden pro budoucnost důležitý okamžik, a sice jestli strany s neomezeným rozpočtem mohou de facto voliče nakupovat. Existují zkušenosti s Věcmi veřejnými, do budoucna si to nikdo neodváží tipovat. 

Co by se mělo stát v ODS, aby se odrazila ode dna? 

Musí postavit kandidátky tak, aby byly nezpochybnitelné. I když to bude těžké. Plive se velmi lehce a hadrem to utřít nejde. Čekají nás kauzy typu: kdo se s kým sešel a kdo si s kým tyká. Veřejnost na to velmi ráda slyší, protože nemá čas ani náladu si ty informace ověřovat. To se týká všech stran. 

Jaký tipujete volební výsledek? 

Bude podle mého lepší než nějakých těch šest procent, které nám přisuzují katastrofické scénáře. Ve chvíli, kdy bude před volbami, si lidé uvědomí, že to, co přijde místo nás, může být násobně horší. Lidi budou sice nadávat, ale ODS to nakonec mohou hodit. Excelentní výsledek to ovšem nebude. 

Kdo by měl být volebním lídrem ODS? Strana se stále nerozhodla… 

Tohle je virtuální problém. O lídrovi máme jasno. Jde jen o to, kdy máme jeho jméno říci. Já říkám, že je lepší být až ten poslední. Získáme tak šanci nasadit vhodné kandidáty proti konkurenci v regionech. 

Vy se jako regionální politik zapojíte do kampaně a podpoříte Miroslavu Němcovou, protože předpokládám, že ona bude tím lídrem? 

Co budu moci, to udělám. 



(Autor: Petr Weikert) 

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor Teplic
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení