8. srpna 2013

Ani v nejhorším snu jsem nečekala, že zradí dva poslanci ODS

Miroslava Němcová byla ještě do včerejška kandidátkou pravice na předsedkyni vlády. Jednotu stojedničky však porušili právě její spolu straníci z ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří odmítli hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka."Vyloučili jsme je z poslaneckého klubu," řekla HN včera v noci místopředsedkyně strany Němcová.


Co jste ještě na jednání klubu řešili? 

Bavili jsme se o tom, jaká jsou nyní východiska z této situace. 

Jaká jsou? 

My jsme to tak nakousli a neuzavřeli. Bylo to totiž trochu emotivní. Ve chvíli, kdy vás zradí dva lidi, s tím nemůžete nic dělat, to je taková bezmoc, kterou člověk ucítí…Ale snažili jsme se dát emoce stranou a bavit se o tom, co se bude dít dál. Víme, že je zde návrh na rozpuštění sněmovny, který avizovala TOP 09. Myslím, že to udělali, protože se také cítí zrazeni. Tomuto kroku tedy rozumím. Ale rozhodnutí, jestli se k tomu připojíme, jsme nechali otevřené. Klub se znovu sejde ve čtvrtek. 

Měli byste zkusit ještě koaličního partnera přesvědčit, aby si rozpuštění sněmovny rozmyslel? 

Nechci říkat svoje názory. Měsíc chodím a bojuji za parlamenta nakonec jsem nepřesvědčila ani naše dva poslance. Takže je pro mě strašně těžké říkat, co by se mělo dít. Je to na mě moc brzy. 

Dokázala jste si představit, že to bude ODS, která poruší jednotu pravice? 

Ne, ani v nejhorším snu. Já prostě žiji v jednoduchém, podle mě správném světě, ve kterém platí: když mi tito lidé dají podpis, tak nezkoumám, jestli jsou to ti intrikáni, kteří někde brousí nože a statečně pár hodin před hlasováním přijdou. Já budu obhajovat ten prostý svět, kde platí pravidla lidské slušnosti. 

Měli by opustit i stranu, nebo být vyloučeni? 

Myslím, že musí odejít ze strany. Je to věc jejich domácího sdružení. Něco jiného je, že máme odlišné názory, tomu rozumím, ale neumím být v jedné straně s lidmi, kteří jsou tak zbabělí, že nedokážou ani přijít a otevřeně říci, co udělají. A potom někde pokoutně jednají. Ani na klub dneska nepřišli, ani nepřišli ráno říct, že se tak rozhodli. 

Neměl by ODS opustit i Tomáš Hrdlička, který má podle všeho na rozhodnutí dvou poslanců podíl? 

Pana Hrdličku nekomentuji, není to pro mě člověk na jakýkoli komentář. Není to člověk, se kterým bych chtěla vést jakékoliv debaty. 

Hovořila jste s šéfkou LIDEM Karolínou Peake, proč opustila sál? 

Musela jsem částečně řídit sněmovnu, takže jsem nesledovala, kdo přesně kde je a není. V jednu chvíli jsem ji odpoledne viděla se mihnout v sále a pak jsme se málem srazily ve dveřích, ještě před hlasováním, ale nemluvily jsme spolu. Nepokouším se jejímu kroku ani rozumět. 

Není teď pro ODS načase svolat na podzim mimořádný volební kongres? Aby si strana ujasnila pozice a posbírala se dohromady. 

Ptáte se mě na věci, které si snažíme srovnat si sami pro sebe. Je ještě brzy potom rozhodujícím hlasování. Na klubu jsme se na toto téma nedostali. Vzhledem k tomu, v jak mizerné jsme situaci, si musíme velmi pečlivě rozvážit a určit další postup a nebudeme ho moci říkat předtím do médií, protože pak jsme rozebíráni na kousky, někdo pak cukne, protože se bojí a nedává to žádný smysl. 

Jste ochotná občanskou demokracii vést do předčasných voleb jako lídr? 

To spadá do okruhu otázek, ve kterých si teprve musíme udělat jasno, nejdřív každý individuálně a pak společně. 

 

(Autor: Aleš Měřička, Kateřina Surmanová)

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR