9. května 2013

Kam směřuje česká pravice?

Ta otázka možná není na místě. Možná bychom se měli ptát, co to vlastně ta pravice je. V českém i evropském měřítku. Tradiční pravicové hodnoty, především odpovědnost jednotlivce a malá role státu, zůstávají dnes často jen na stránkách volebních programů pravicových stran a z každodenní politické praxe postupně mizí.

Politické spektrum se jako celek posunulo doleva, dnešní rétorika i praxe socialistů by byla před 50 lety považována za komunistickou a - odmyslíme-li si diktaturu proletariátu - také komunistická je.

 

Místo abychom se dnes my všichni, kteří se k pravicovým hodnotám hlásíme, a to jsme pravděpodobně v parlamentních podmínkách my - členové ODS a TOP 09, svádíme lítý boj o pravicového voliče v zájmu krátkodobého úspěchu v následujících volbách. Ať už vyhraje kterákoliv strana, jak takový „pravicový“ úspěch bude asi vypadat? Budu-li počítat se ziskem9 a16 procent pro jednotlivé strany, budeme se pak společně pyšnit ziskem 25 procent voličů pravicového smýšlení. Opravdu skvělá pozice pro prosazování pravicových hodnot v příštím volebním období. Naši voliči budou nepochybně nadšeni.

 

Strašíme (oprávněně!) vládou komunistů, ale v rámci boje o pravicového voliče například v mém městě vládne pravicová TOPka s komunisty. Prostě jí právě víc vadí ODS, tak proč s ní na komunální úrovni nesvést souboj. V příštích volbách se to TOPce vyplatí, když nepopulární obličeje z ODS odstaví od vesla. Z dlouhodobého hlediska by ale mělo jít o významnější hodnoty. V rodině si táta s mámou také občas nerozumí, po letech si jdou třeba i na nervy, ale jsou-li normální a odpovědní, neřeší spory před dětmi. A už vůbec je nepoužívají k prosazování svých preferencí proti tomu druhému. Vnímají prostě, že výchova dětí je důležitější než momentální disharmonie rodičů a vyžaduje tudíž společnou odpovědnost.

 

Vnímám pravicové hodnoty jako dítě, o které je třeba pečovat, tím spíš, že jsou dnes v celé Evropě tak vzácné. A hlásíme-li se k těmto hodnotám v ODS i v TOP 09, měli bychom o ně pečovat společně, i když se na některých detailech neshodujeme. Jsem přesvědčen,že z dlouhodobého hlediska se to vyplatí.

 

 

Mgr. Jan Kubata

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
poslanec PČR
neuvolněný zastupitel městské části