5. října 2017

Petr Fiala v Jablonci

Ve středu 4. října navštívil Jablonec předseda ODS Petr Fiala, který přijel na pozvání primátora Petra Beitla.

V jeho doprovodu navštívil jabloneckou společnost Ralton, s.r.o., jejíž tradice sahá do roku 1991. Firma se specializuje na výrobu skleněných šperků, ručně lisovaných a tvarovaných pomocí tradičních technik. Provozem návštěvu provedl zakladatel společnosti Petr Svoboda.

Společnost Ralton získala věhlas v bižuterním průmyslu díky své kreativitě a spolupráci s mezinárodními módními domy jako Jean Paul Gaultier, Chanel, Christian Dior, Louis Vuitton, Nina Ricci, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs, Prada a dalšími. Její výjimečnost spočívá ve schopnosti realizace zakázkových projektů od šperků a příslušenství až po konečný výrobek. Všechny skleněné materiály, stejně jako celá výroba a finální díly jsou výhradně českého původu a splňují všechny současné evropské normy.

Návštěva pokračovala v sousední společnosti Unitherm v doprovodu jednatele Miroslava Biena. Jak zkonstatoval profesor Fiala: „Je zajímavé vidět v jednom areálu tak diametrálně odlišné provozy, ale je potěšující, jak dobře si oba vedou.“

Také historie UNITHERM, s.r.o. se začala psát v roce 1991 a stala se významnou českou společností v oblasti teplárenství. V současné době se soustředí na oblast prodeje měřičů tepla Kamstrup a topných destratifikátorů Nivolair. V oblasti montáží a projekce se společnost soustředí na úspory energií a výstavbu energetických celků.

Unitherm je také slévárna hliníku a disponuje dvěma technologiemi – odléváním do pískových forem a odléváním do kovových forem. Po odlití odlitku se provádějí operace jako je ořez, broušení, tryskání a další operace, např. obrábění, tepelné zpracování, impregnace, test těsnosti heliem a polomontáže. Dále je také kvalifikovaným výrobcem pro dodávky do průmyslu velmi vysokého napětí.

V reprezentativním salonku firmy Ralton se na závěr exkurze konala beseda s pozvanými hosty. Zajímavá diskuze se tematicky věnovala především otázkám stability podnikatelského prostředí, výši daní a odvodů z mezd, které prodražují náklady na zaměstnance a ČR má tak takřka nejdražší práci v Evropě. Dalším významným tématem bylo školství, respektive jeho financování. Vzhledem k tomu, že diskutující byli především z řad podnikatelů a živnostníků, snesla se velká kritika na pokřivení trhu prostřednictvím dotací.

Poslední zastávkou předsedy ODS byla krátká návštěva nedávno otevřeného nízkoprahového klubu Padák na sídlišti ve Mšeně. Zařízení pro děti a mládež provozuje Diakonie ČCE – středisko v Jablonci nad Nisou. Návštěvu přivítala Michaela Albrechtová, ředitelka střediska, která upozornila, že se jedná již o druhé zařízení tohoto typu ve městě. Prvním je klub Kruháč, který již funguje od roku 2009. Třetí zařízení provozuje Diakonie ve Frýdlantu, což velmi ocenil tamní starosta Dan Ramzer, který se návštěvy také zúčastnil. Náměstek primátora Miloš Vele zdůraznil, že tato centra jsou velmi dobrou praxí v oblasti sociální politiky. To je i důvod, proč je město všestranně podporuje.

Před odjezdem Petr Fiala ocenil vedení Jablonce i Frýdlantu. V čele obou měst jsou dlouhodobě občanští demokraté a ve svých funkcích odvádějí dobrou práci, která přispívá k důvěryhodnosti ODS.