30. května 2017

Jakápak politická krize? Liberec se opět usadil na špičce politického bizáru

(www.ods.cz/liberecky) Ještě před pár týdny to vypadalo, že koalice v Liberci je mrtvé dítě. Vzpomenete si na to ještě? Možná ani ne. Protože dnes to vypadá, že vše je „stabilizováno“. Nehledá se nový primátor. Neřeší se převaha jednoho koaličního partnera v městské radě. Nemluví se o tom, že by se s tím mělo něco dělat. Vede se zákopová válka. A město dál trpí.

Bez vyřešení všech kontroverzí posledních týdnů. Bez odpovědí na to, jak to bylo s vydíráním, nátlakem, vyhrožováním. Bez toho, aby se vedení města postavilo k několika kauzám, které veřejnost zajímají, a které vzbuzují nejedno podezření. Hlavně klid a ticho. Tvařme se, že Liberec úspěšně prošel politickou krizí. Zásadní je stabilita a dovládnout. Máme před sebou ještě více než rok zmaru. A pověstné blbé nálady. Průběh včerejšího zastupitelstva, kdy se Liberec opět dostal na špičku politického bizáru, je toho nejlepším dokladem a zároveň důkazem, že do voleb se opravdu nic nezmění.

Zastupitelé za neustálých hádek, osobního napadání, místy i urážek nejprve téměř hodinu schvalovali program, pak vyslechli připomínky občanů okořeněné urážkami pana zastupitele Baxy na adresu jednoho z občanů, který si dovolil mít jiný názor než ten jediný správný, zastávaný Změnou (po vyhotovení zápisu si určitě na stránkách TVLK budete moci přečíst, co si dnes dovolí zastupitel k občanovi), aby zastupitelstvo pokračovalo několikahodinovým projednáváním teprve druhého bodu týkajícího se teplárny, jenž byl nakonec z jednání stažen, aniž by bylo přijato nějaké rozhodnutí. Vyvrcholením a zlatým hřebem programu se stal teprve třetí bod z více než třiceti plánovaných, interpelace zastupitelů, kdy se zastupitelé pohádali tak, že jediné, čeho už byli schopni, bylo odhlasování ukončení zastupitelstva a pokračování za týden. Takže výsledek téměř šesti hodin? Schválení programu, vzetí na vědomí připomínek občanů a dále – nic.

Jenže liberecká politika dnešních dnů není výjimečná. Spíše naopak – jako by zapadala do schématu, který se odehrává i v jiných městech či obcích a vlastně i na celostátní úrovni. Ačkoli se ekonomice a společnosti nadmíru daří, na vedení a rozvoji měst, včetně Liberce, ani naší země, to není patrné.

Má to ale jeden háček – již dnes se rodí témata nikoli jen pro parlamentní volby, ale také pro ty komunální, které budou o rok později. Znát historii toho, co se v Liberci děje, a nemělo by, a naopak co se neděje, ačkoli by mělo, je velmi důležité. A nemělo by to být zapomenuto.

Jiří Kittner

člen regionální rady

Štítky:
komentář