9. prosince 2015

Sobotkova vláda už neví, jak by občanům sebrala peníze z kapes

Sobotkova vláda už neví, jak by občanům sebrala peníze z kapes. Silniční daň pro všechny, je úplný nesmysl. To je daň, která nic nepřinese a jenom poškodí ty, kteří mají starší vozidla, což jsou především senioři nebo lidé s nižšími příjmy, řekl v přímém vstupu polední zpravodajské relace TV Nova předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.CZ.

 

Emma SMETANA, moderátorka:

Poslanci dnes mají rozhodnout o nejdůležitějším zákonu roku, tedy o návrhu státního rozpočtu na rok příští. A jednání ve sněmovně od rána sleduje moje kolegyně Bára Divišová. Takže se tě, Báro, ptám, jak to v dolní komoře parlamentu zatím probíhá? 


Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Dobré poledne. Tak návrh státního rozpočtu poslanci zařadili až na konec programu jako poslední bod. Dost možná proto, aby se dostalo i na další, protože co se týče schvalování, jsou poslanci poměrně pozadu. Dnes už zatím stačili schválit novelu zákona o tržní síle, která má prakticky chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. A projednali také novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. No, a v souvislosti s ní se dnes v Poslanecké sněmovně  hovořilo i o novince, takzvané silniční dani, která by se měla vedle povinného ručení platit nejen za firemní auta, jak je tomu doposud, ale za všechna vozidla. Toto by mělo přinést do rozpočtu zhruba 4,5 miliardy korun. Nicméně zdali má tato novinka šanci na úspěch, je otázka, protože se víceméně záhy proti ní zvedla vlna kritiky a ta vůbec nejhlasitější zaznívala od předsedy ODS Petra Fialy, kterého já už mám v tuto chvíli vedle sebe a vítám ve vysílání. Dobrý den. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Dobrý den. Buďte, prosím, konkrétní, co vám vadí na této změně? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Sobotkova vláda už neví, jak by občanům sebrala peníze z kapes. Silniční daň pro všechny, to je úplný nesmysl. To je přece daň, která nic nepřinese a jenom poškodí ty, kteří mají starší vozidla, což jsou třeba především senioři nebo lidi s nižšími příjmy. Navíc si musíme uvědomit, že už platíme, když kupujeme auto, platíme spotřební daň a DPH, když si kupujeme pohonné hmoty. Mnozí platí dálniční známky. Těch poplatků je celá řada a neexistuje důvod, proč by vláda měla tady vybírat od všech silniční daň. Já bych chtěl ale připomenout, že Občanská demokratická strana už v červnu předložila naopak návrh, aby silniční daň byla úplně zrušena, a to i pro podnikatele, protože silniční daň patří k těm daním, na kterých se vybere poměrně málo, maximálně pět miliard korun ročně, ale která hodně stojí, která stojí až půl miliardy ročně na výběru. Čili je to ta daň, kterou bychom mohli v době ekonomického růstu klidně zrušit a všem by to pomohlo. Ale vymýšlet, že to bude platit pro všechny občany, pro každého majitele auta, to je opravdu úplný nesmysl. 


Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

V jaké fázi je teď schvalování a má podle vás tato změna vůbec šanci na úspěch? Jaká je vůbec podpora z řad ostatních poslanců? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já doufám, že si to vláda rozmyslí, i když jsem trošku skeptický, protože vláda vymýšlí pořád nové a nové komplikace daňového systému. V tuto chvíli vláda schválila jakýsi záměr v rámci jedné ze strategií, není to ještě předloženo jako návrh. Tak já doufám, že to ani do Poslanecké sněmovny nedoputuje. Ale pokud doputuje, tak budeme dělat všechno pro to, aby další daň na občany nedopadla. 


Bára DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova:

Já vám moc děkuji za komentář. Já se pro tuto chvíli rozloučím s tím, že ve sněmovně samozřejmě zůstáváme a o výsledcích jednání vás budeme informovat v dalších zpravodajských relacích.